Çin'den Rusya'ya Tarihi Ziyaret

Çin Disisleri Bakani Wang Yi, Çin’in Ukrayna savasinda Rusya’ya destek verdigi tartismalari sürerken, 4 günlük bir ziyaret için baskent Moskova’ya geldi.

Rusya-Ukrayna savasinda Rusya’ya destek iddialarini kabul etmeyen Çin’den Rusya’ya dikkat çeken bir ziyaret geldi. Çin Disisleri Bakani Wang Yi, basta Rusya-Ukrayna savasi olmak üzere bölgesel ve güvenlik konularini ele almak üzere Rusya’nin baskenti Moskova’ya resmi ziyaret gerçeklestiriyor. Çinli Bakan, 4 günlük Moskova ziyareti kapsaminda Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov ile bir araya gelecek. Ana gündem maddesinin Ukrayna olacagi görüsmede ayrica NATO’nun genislemesi, Asya-Pasifik bölgesindeki altyapi konularinin ele alinmasi bekleniyor.

Ayrica, Uluslararasi Ceza Mahkemesi’nin hakkinda çikardigi tutuklama karari bulunan Putin’in Çin Devlet Baskani Xi Jinping ile görüsebilecegi kaydedilmis ancak zamani açiklanmamisti.

Çin’in savasta Rusya’yi destekledigi iddiasi

ABD, Rusya-Ukrayna savasinda Çin’i, savasin basindan bu yana Rusya’ya ekonomik ve teknolojik olarak destek vermekle suçlamisti. ABD istihbarati, Temmuz ayinda yayinladigi raporda, "Pekin yönetimi, Rusya için bati yaptirimlari ve ihracat kontrollerinin etkisini azaltan çesitli ekonomik destek mekanizmalari arayisinda" ifadelerine yer vermisti. Çin ise bu tür iddialari reddederek, savasta "objektif" oldugunu savunuyor.
Kaynak: İHA