BM'de ABD Ve Çin Arasinda Üst Düzey Temas

Çin Devlet Baskani Yardimcisi Han Zheng ile ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, ABD’nin New York kentinde düzenlenen Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu marjinda bir araya geldi.

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan ile Çin Disisleri Bakani Wang Yi’nin dün Malta’da bir araya gelmesinin ardindan Çin Devlet Baskani Yardimcisi Han Zheng ile ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, ABD’nin New York kentinde düzenlenen Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu marjinda bir araya geldi.

Blinken görüsme öncesi yaptigi açiklamada, "Dünya bizden iliskimizi sorumlu bir sekilde yönetmemizi bekliyor. ABD tam olarak bunu yapmaya kararlidir. ABD açisindan bakildiginda, yüz yüze diplomasi, ayni fikirde olmadigimiz alanlarla bas etmenin en iyi yolu ve ayni zamanda aramizdaki isbirligi alanlarini kesfetmenin de en iyi yoludur" dedi.



"Dünyanin istikrarli ve saglikli Çin-ABD iliskilerine ihtiyaci var"

Han ise yaptigi açiklamada, "Su anda Çin-ABD iliskileri birçok zorlukla karsi karsiya" ifadelerini kullanarak, Çin ve ABD’nin iliskilerin istikrarli bir sekilde gelismesini desteklemek için çaba gösterecegini umdugunu belirtti.

Han, "Dünyanin istikrarli ve saglikli Çin-ABD iliskilerine ihtiyaci var" dedi.

Sullivan ve Wang arasindaki dünkü görüsme, yaklasik 12 saat sürmüs ve her iki taraf da görüsmeyi "samimi, esasli ve yapici" olarak tanimlamisti.

Blinken ve Han arasindaki görüsme, ABD Baskani Joe Biden ile Çin Devlet Baskani Xi Jinping’in bu yilin sonlarinda yapmasi beklenen toplantiya zemin hazirlayabilecek bir dizi üst düzey görüsmenin sonuncusu olarak kayitlara geçti. Xi ve Biden’in bir araya gelebilecegi en yakin muhtemel zirvenin kasim ayinda ABD’nin California eyaletinde yer alan San Francisco’da düzenlenecek olan Asya-Pasifik Ekonomik Isbirligi (APEC) Zirvesi oldugu düsünülüyor. Biden ve Xi, en son 2022’de Endonezya’nin Bali Adasi’nda düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin oturum aralarinda bir araya gelmisti.
Kaynak: İHA