Oyun Oynarken Bogazina Üzüm Kaçti, Operasyonla Kurtuldu

Teneffüsteyken eliyle firlatip yemeye çalistigi üzüm tanesi yemek borusuna sikisan 9 yasindaki Taha A., Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Medical Point Hastanesinde yapilan cerrahi müdahale ile sagligina kavustu. Yiyecekleri artik çok dikkatli tüketecegini söyleyen Taha, “Benim yaptigim hatayi kimse yapmasin” dedi.

Oyun Oynarken Bogazina Üzüm Kaçti, Operasyonla Kurtuldu
Izmir’de yasayan 4. sinif ögrencisi Taha A., teneffüste arkadaslariyla oynarken yas üzüm tanesini eliyle firlatarak agziyla tutmaya çalisti. Üzüm tanesi yemek borusuna sikisan 9 yasindaki çocuk, hemen IEÜ Medical Point Hastanesine sevk edildi. Çocuk Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Emre Divarci ve Dr. Ögretim Üyesi Ayse Günes Karakurt tarafindan tedavi altina alinan hasta, basarili bir operasyonla bogazini tikayan üzüm tanesinden kurtuldu. Yiyecekleri zaman zaman firlatarak agziyla tutmaya çalistigini belirten çocuk, bir daha böyle bir oyun oynamayacagini dile getirdi.

“Yiyecekleri artik çigneyerek yiyecegim”

Yasadigi olayi anlatan Taha A., “Teneffüste arkadaslarimla oynuyordum. Bir arkadasim bana üzüm verdi. Üzümü elimle agzima firlattim ama bogazimda kaldi. Aci hissettim. Nefes alamadim ve yutkunamadim. Kusmaya çalisirken arkadaslarim ögretmenimi çagirdi. Ailem de gelip beni hastaneye götürdü. Hastaneye gelince tedavi oldum. Simdi kendimi iyi hissediyorum. Benim yaptigim hatayi kimse yapmasin. Yaparsaniz belki nefes borunuza kaçabilir. Ben de yiyecekleri artik çigneyerek yiyecegim” diye konustu.



“Bu oyunu sürekli yapiyordu”

Taha A.’nin annesi Kader A. da “Sabah saatlerinde oglumun ögretmeni aradi ve Taha’nin bogazina üzüm kaçtigini söyledi.

Apar topar okula geldik ve onu hastaneye götürdük. Taha o sirada çok kötüydü. Tükürügünü bile yutamiyordu. Nefes borusuna kaçabilirdi, çok daha kötüsü olabilirdi. Ancak su an çok sükür iyi. Buradaki tedaviden memnunuz. Hemen müdahale edildi, akciger filmi çekildi. Vakit kaybetmeden operasyona aldilar. Birkaç saat içerisinde de oglum sagligina kavustu. Erkek çocuklari daha hareketli oluyor. Biz her zaman Taha’ya nasil yemek yemesi gerektigini söylerdik. Taha bu oyunu sürekli yapiyordu. En sonunda böyle bir seyle karsilastik. Sanirim artik bir daha yapmaz. Bu olay ona tecrübe oldu. Arkadaslarina da örnek olacak. Çocuklar yemek yerken dikkat etmeli” ifadelerini kullandi.

“Üzüm, yemek borusunu tikamisti”

Taha A.’nin hastaneye geldiginde tükürügünü yutamadigini aktaran Çocuk Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Emre Divarci, “Maalesef üzüm yerken bogazina kaçmis. Öksürerek çikartmaya çalismis ancak çikartamamis. Yutmaya çalismis ancak üzüm tanesi yemek borusunu tamamen tikamis. Üzümün soluk borusuna da kaçma ihtimali vardi ve bu durum çok tehlikeli. Biz de hem yemek borusunu hem de soluk borusunu endoskopi ile degerlendirdik. Yemek borusunun tamamina yakinini tikayan bir üzüm tanesi vardi. Üzüm tanesini çikarttik. Soluk borusunda ise herhangi bir sorunla karsilasmadik. Islem basarili bir sekilde sonlandirildi ve ayni gün içerisinde hastamizi taburcu ettik” bilgisini verdi.

“Beslenmeyi oyun haline getirmemeli”

Yiyecekleri tüketirken dikkat edilmesi gerektigini vurgulayan Doç. Dr. Emre Divarci, su uyarida bulundu: “Bir kisinin yemek borusuna yiyecek kaçarsa ve sonrasinda beslemeye çalistigimizda yutamazsa bunun soluk borusuna kaçma ihtimali de var. Ayrica bu tip durumlarda yemek borusunda yaralanma ihtimali de olabilir. Ancak en çok korkulan senaryo, yiyecegin soluk borusuna kaçmasidir. Bu yüzden beslenirken acele etmemek gerekir. Beslenme ciddi bir eylemdir. Bunu oyun haline getirmemek lazim. Cisimler yemek borusunu tikayabilir, soluk borusuna kaçabilir. Bu sebeple yemek yerken dikkatli olunmasi gerekiyor.”
Kaynak: İHA