Findiga Alternatif Dikti, Ilk Hasadini Yapti

DÜZCE – Düzce’de findiga alternatif olarak üretimine baslanan süper meyve aronya ilk hasat yapildi. Faydalari saymakla bitmeyen meyve, bahçede 250 TL manavlarda ise 400 TL’den alici buluyor.

Findiga Alternatif Dikti, Ilk Hasadini Yapti
Düzce’nin Batakli Çiftlik köyünde 3 dönümlük alan üzerinde 3 yil önce üretimine baslanan "aronya" meyvesinde ilk hasat yapildi. 200 kilo aronya toplayan Düzceli çiftçi Samim Yavuz, tarlalarinda findiga alternatif bir ürün olmasi için bu meyveye yöneldiklerini ifade etti.



Yavuz, "2020 yilinda bu fidanlarin dikimini gerçeklestirdik. Aronya tibbi aromatik bir bitki. Alternatif bir ürün olur düsüncesiyle diktik. Diger bahçelerimizde kavak ve findik ekili. Farkli bir ürün oldugu için bunu tercih ettik. Bir zahmet olmadan olmuyor. Tarlanin bakimini genel anlamda yapmak gerekiyor ama aronyanin da özellikle sulama ihtiyaci oluyor. Dolayisiyla sulama teskilati yani damlama sistemi kuruldu. Her aksam 1 saat ile 45 dakika arasinda bir sulama sistemini çalistiriyoruz. Bunun haricinde genel bir temizligini yapmak gerekiyor. Tarlamiz ürünü kabul ettigi için ot mücadelesi yapiyoruz. Findiktan zor oldugu söylenemez. Tabii bir emek vermek gerekiyor" dedi.



"Ilerleyen yillarda 2 ton arasinda verim bekliyoruz"

Aronya agaçlarinin ilerleyen yillarda daha yüksek verim verecegini öngören Samim Yavuz, "Bu ürünü tercih etmemizde ki en büyük sebep aromatik bir ürün olmasi. Belki findiktan veya çiftçinin ektigi biçtigi ürünlerden daha fazla getirisi olabilecek bir ürün olarak degerlendirmek gerekiyor. Ekonomik olarak daha iyi diyebiliriz. Ilk 3 sene belki ürün vermeyebiliyor. Daha sonraki yillar ürün artik verim göstermeye basliyor. 4 veya 5. yilda tamamen oturmus oluyor. Aronyanin su anda ekili oldugu alan 3 bin metrekarelik bir alan. Yani 600 adet fidan dikimi gerçeklestirildi.

Her yil ürünün verimi giderek artacak. Bu sene ilk ürünleri aliyoruz. 150 ila 200 kilogram arasinda bir verim almis olacagiz ama ilerleyen yillarda 1.5-2 ton arasinda verim vermesini bekliyoruz" seklinde konustu.



"Kilosu 150 ila 250 arasinda degisiyor"

Aronya meyvesinin kilo fiyatinin 150 ila 250 lira arasinda degistigini belirten Yavuz, "Su anda ürünün fiyati 150 ila 250 lira arasinda degisiyor. Kurutulmus olmasi fiyat degisikligi yapiyor. Bu aralikta gidiyor. Marketlerde ise kilosu 400 liraya kadar çikiyor. Aronya meyvesi kan dolasimini düzenleyici bir etkisi var. Özellikle bagisikligi düzenleyen bir etkisi var. Bunu da belli bir oranda tüketmek gerekiyor. Bagisikligi güçlendirmek amaciyla sürekli kullanilirsa ters bir etki yapabilir. Bunun tüketilmesi gereken miktar sabah 20 ila 25 arasinda. Aksam’da 20-25 adet tüketilebilir. Bu durumda bagisikligi güçlendirici etkisi görülebiliyor" diye konustu.



"Ürün kendisini tanitiyor"

Aronyanin kendini tanitma sürecinde oldugunu dile getiren Yavuz, "Ürün su anda kendisini tanitan bir süreci yasiyor. Bu meyveyi tüketmesi gereken insanlar tam bilmiyorlar. Üretici potansiyelinde olan insanlarda durumu tam bilmiyorlar. Durumu ögrenmeye çalisiyorlar. Aronyanin ana vataninin Amerika ve Rusya’nin kuzey bölgeleri oldugu biliniyor. Avrupa’da da Polonya ve Almanya’da yogun bir sekilde ekildigini biliyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA