Ceviz Agaci Kütüphanenin Çatisinin Içinden Yükseliyor, Toplanan Cevizler Köyün Ortak Giderleri Için Satiliyor

2016 yilinda dünyadaki "sakin sehirler" agina kabul edilen Erzurum’un Uzundere ilçesine bagli Dikyar Mahallesi’nde, köylüler yillar içinde kütüphanede yapilan tadilat çalismalarinda bina ile yapisik olan asirlik ceviz agacini korumak ve yasatmak için her türlü çabayi harcadi. Kütüphanenin çatisindan çikarak büyümeye devam eden ceviz agaci, simdilerde hem köylülere gölgelik hem de cevizleriyle köyün ortak giderlerine katki yapiyor.

Ceviz Agaci Kütüphanenin Çatisinin Içinden Yükseliyor, Toplanan Cevizler Köyün Ortak Giderleri Için Satiliyor
“Köyün ortak giderlerine destek oluyor”

Dikyar Mahallesi’nde bulunan köy kütüphanesi, yaklasik 30 yil önce köy halkinin katkilariyla yapildi. Kütüphanenin yaninda bulunan ceviz agaci zamanla yapilan tadilat ve genisleme çalismalarindan etkilendi, neredeyse binanin içinde kaldi. Ancak köy sakinleri her defasinda ceviz agacin zarar görmemesi için özenli davrandi. Kütüphanenin üzerinin çati ile kapatilmasi asamasinda ise ilginç bir yola basvuruldu ve ceviz agaci çatinin ortasindan geçirilmesi saglandi. Simdilerde çay içip kitaplarini okuyan vatandaslara gölgelik olan ceviz agaci ayni zamanda üzerindeki cevizlerin hasadiyla köyün ortak giderlerine katkida bulunuyor.

“Hem kütüphane hem de ceviz agaci yasayacak”

Köy sakinlerinden emekli ögretmen Göral Kayabumin (83) ve emekli müfettis Cevdet Özer (70), bu hassasiyetle hem kültürel miraslarini koruma konusundaki kararliliklarini hem de çevre duyarliliklarini ortaya koyduklarini belirterek, “Asirlik ceviz agaciyla bir arada yasamaya devam ediyoruz. Köy kütüphanesi hem okuma meraklilarina hizmet vermeye devam ediyor hem de çevreye saygi noktasinda bir farkindalik olusturuyor. Burada topladigimiz cevizleri köy camisinin ihtiyaçlari basta olmak üzere ortak giderlerde kullaniyoruz. Canimiz sag oldukça kütüphane ve agacimizi birlikte korumaya devam edecegiz. Herkesi de çevreye ve özellikle agaca karsi duyarli olmaya davet ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA