5 Bin 500 Yillik 'Yer Alti Kaya Yerleskesi' Kesfedildi

"Karadeniz’in Zeugmasi" olarak adlandirilan Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde 5 bin 500 yil önce kullanima baslanildigi tahmin edilen yer alti kaya yerleskesi kesfedildi.

5 Bin 500 Yillik 'Yer Alti Kaya Yerleskesi' Kesfedildi
M.Ö. 1. Yüzyil’da kurularak M.S. 8. Yüzyil’a kadar yerlesim amaciyla kullanildigi tahmin edilen ve ortaya çikarilan mozaikler dolayisiyla "Karadeniz’in Zeugmasi" olarak adlandirilan Hadrianaupolis Antik Kenti’nde yeni bulgular ortaya çikti.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Kazi Baskani Doç. Dr. Ersin Çelikbas yönetiminde Hadrianopolis Antik Kenti’nde 2023 yili kazi çalismalari sürdürülüyor. Antik kentteki kazilarda 5 bin 500 yil önce kullanilmaya baslanan, insanlarin yasam sürdügü yer alti kaya yerleskesi kesfedildi. Gazetecilere açiklamalarda bulunan Kazi Baskani Doç. Dr. Ersin Çelikbas, Hadrianopolis sinirlari içerisinde 2022 yilinda tespit edilen yer alti kaya yerleskesindeki kazi çalismalarina bu yil basladiklarini söyledi.



"Buradaki çalisma tabii uzun soluklu bir çalisma"

Bu yil kazi çalismalarini burada gerçeklestirdiklerini ve çalismalarin halen daha devam ettigini ifade eden Çelikbas, "Burada tabii daha öncesinde bilinen bir yer oldugunu duymustuk. Yerine geldigimizde bir tonozlu galeriyle bir salona ulastik ve burada içerinin yogun bir sekilde toprakla doldugunu gördük. Aslinda kazi çalismalarimiz bizim bir bakima içerideki bu dolgu topragi almakla basladi diyebiliriz. Dolgu topragi aldiktan sonra ulastigimiz birinci salondan farkli noktalara giden yine galeriler ortaya çikti. Bu galerileri takip ettikçe ikinci salona ulastik. Ikinci salonda da yine üç noktada biz farkli yönlere giden, galerileri gördük. Toprak kalktikça içerideki bilmedigimiz gözle göremedigimiz galeriler de ortaya çikmaya basladi ve bu galerilerden bir tanesi büyük bir salona ulastigini da gördük. Bu salondan ise yine içerideki toprak dolguyu kaldirmaya devam ettikçe farkli noktalara giden yine galeriler tespit ettik. Buradaki çalisma tabii uzun soluklu bir çalisma. Bunu 2023 yili içerisinde bitirmemiz mümkün degil. Buradaki çalismalari biz ekibimizle birlikte önümüzdeki yil da devam etmeyi düsünüyoruz" dedi.



"Bati Karadeniz’de böyle bir kaya yerleskesinin varligi gerçekten bizi heyecanlandirdi"

Yer alti kaya yerleskesinin öneminden bahseden Çelikbas, "Tabii bu tip kaya yerleskeleri yani yer alti yerleskeleri daha çok Anadolu’da Kapadokya’yla özdeslesmis bir kültür varligi. Hiç aklimiza gelmeyen bir noktada yani Bati Karadeniz’de, Karabük sinirlari içerisinde böyle bir kaya yerleskesinin varligi gerçekten bizi heyecanlandirdi ve sasirtti" diye konustu.

"Arkeolojik veriler 5 bin 500 yil öncesinde kullanima basladigini bize gösterdi"

Alanda yapilan kazi çalismalarinda ulasilan kesifleri aktaran Çelikbas, sunlari kaydetti:

"Kazi çalismalari sonucunda arkeolojik somut veriler bize bu kaya yerleskesinin Kalkolitik Dönemden itibaren yani günümüzden yaklasik olarak 5 bin 500 yil öncesinde kullanima basladigini ve insanlarin burada iskan faaliyetlerini gerçeklestirdigini bize gösterdi. Tabii burasi sadece o dönemle sinirli degil. Yine arkeolojik veriler bu kaya yerleskesinin Kalkolitik Dönemden, özellikle Roma döneminde yogun bir sekilde ve Bizans Dönemine kadar da kullanim gördügünü bize göstermis oldu. Gelecek yil da burada yine o tespit ve kazisini henüz tamamlamadigimiz galerilere 2024 yili içerisinde devam edecegiz ve gerçekten bizler de heyecanli bir sekilde bu galerilerin hangi salonlara, bu yerleskenin hangi birimlerine fonksiyonel açidan hangi birimlere ulasacagini biz de bekliyoruz. Çalismalarimizi da bu sekilde planlayacagiz."

Çelikbas, yer alti kaya yerleskesine girisi saglayan galeriler içerisinde dikkat edilecek noktalardan bir tanesinin de galerinin içerisinde sagli sollu olarak aydinlatma isleri yapilmis olmasi oldugunu kaydederek, "Burasinin mumlarla aydinlatildigini söyleyebiliriz. Yine bir diger tespitimiz ise bu galerilerde birkaç tane hayvan kabartmasi da karsimiza çikti. Dolayisiyla insanlarin burada yasamlarini da sürdürdügünü söyleyebiliriz. Ayrica buranin bir dini baglantisi var mi? Bunu da henüz tam olarak tespit etmis degiliz ama bu konunun üzerinde de su anda arastirmalarimiza devam ediyoruz. Tabii ilerleyen kazilar bu konuda bize daha çok veri saglayacaginidüsünüyoruz" degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA