Trabzon'un Baligi Bati Karadeniz'den

Av sezonu 10 gün önce açilmasina ragmen Trabzon açiklarinda pek avlanma olmadigindan tezgâhlarda genellikle Bati Karadeniz’den gelen balik çesitleri yer aliyor.

Trabzon'un Baligi Bati Karadeniz'den
Denizlerde av yasaginin 1 Eylül itibariyle sona ermesiyle balikçilar "Vira Bismillah" diyerek denize açilirken, Trabzon Balik Halinde tezgâhlarda genellikle Bati Karadeniz bölgesinde gelen balik çesitleri yer aliyor.

Bugünlerde özellikle Marmara ve Bati Karadeniz’de bolca avlanan hamsinin fiyati ilk günlere oranla gerilemeye baslarken, Trabzon Balik Hali’nde bir gün önce kilosu 75 TL’den satilan hamsi kilosu 50-75 TL arasinda satiliyor.

Balikçi esnaflarindan Ahmet Çogalmis, hamsinin genellikle Marmara Denizi ve Sinop arasinda avlandigini belirterek “Hamsi genelde Marmara Denizi ile Sinop arasinda çikiyor. Havalarin sogumasi nedeniyle bugün hamsi biraz az geldi. Hamsi dün 50 TL idi bugün biraz daha az geldigi için 75 TL’ye çikti. Trabzon açiklarinda su an sadece istavrit avlaniyor hamsi henüz çikmadi. Palamut bu sezon pek olmayacak gibi gözüküyor ancak hamsi istavrit su an bol. Insallah yakin zamanda daha da bol olacak diye tahmin ediyoruz. Fiyatlarimiz, istavrit 75 TL, hamsi 75 TL, mezgit 80 TL, somon 150 TL” dedi.

Daha önce 70 TL olan hamsinin kilosunu 50 TL’ye sattiklarini kaydeden balikçi esnaflarindan Mehmet Örseloglu, “Hamsi yavas yavas bollasmaya basliyor. Hamsi fiyatlari daha önce 70 TL idi simdi 50 TL’ye kadar gerilemis durumda. Palamut yeni sezonda havalarin sicak gitmesinden dolayi henüz olmadi. Balik fiyatlari uygun hamsi 50 TL, istavrit 75 TL, mezgit 100 TL. Henüz Trabzon hamsisi görünmedi. Hamsi genelde Bati Karadeniz’den geliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA