Kronik Hastalara 'Sonbahar' Uyarisi Açiklamasi 'Grip Asilarinizi Yaptirin'

Memorial Kayseri Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Hatice karagöz, sonbahar mevsiminde yasanacak hastaliklarla ilgili verdigi bilgilerde, hava sicakliklarinin düsmesi ile hastaliklarin gelecegini söyleyerek, “Kronik hastalar ve 65 yas üzeri sonbaharda grip asilarini mutlaka yaptirmali” dedi.

Kronik Hastalara 'Sonbahar' Uyarisi Açiklamasi 'Grip Asilarinizi Yaptirin'
Asiri sicaklardan soguk havalara geçisin hastaliklari da beraberinde getirecegini söyleyen Memorial Kayseri Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Hatice karagöz, “Malum küresel isinma sebebi ile çok sicak bir yaz geçirdik hepimiz ve Eylül ayina girilmesi ile birlikte artik sonbahara evrildi, havalarda birden isi degisiklikleri ve derecelerde düsmeler oldu. Bu da dogal olarak hastaliklari ve bir takim semptomlari beraberinde getirdi. Bu dönemlerde özellikle sonbahar mevsiminde hastalardan en çok duydugumuz sikayet anlamsiz bir halsizlik. Sebebi olmayan, son birkaç günde baslayan “Elimi kolumu kaldiracak gücüm yok, çalisacak halim yok, kendimi çok yorgun hissediyorum, enerjim alinmis gibi hissediyorum” sikayetlerle anlamsiz bir halsizlik sikayeti ile basvuruyor hastalar. Bunun disinda sebepsiz kas agrilari yine “Eklemlerim, kaslarim agriyor” seklinde sikayetlerle geliyorlar. Bas agrisi çok sik görüyoruz özellikle sonbahar geçis döneminde. Bunun disinda tabi klasik üst solunum yolu enfeksiyonu bulgulari, soguk alginliklari, grip, nezle gibi viral enfeksiyonlarin her türünü çok sik görüyoruz mevsim degisikliginde” dedi.

Dr. Karagöz, kronik hastalarin ve 65 yas üzerinin sonbaharda grip asilarini mutlaka yaptirmasi gerektigini söyleyerek, “Öncelikle gelen hastalarda alt hastalik var mi yok mu diye mutlaka bakiyoruz. Sadece mevsim geçisine baglamiyoruz tabi. Öncelikle rutin ve özellikle iç hastaliklarinda bakmamiz gereken bir takim vitamin, mineral degerleri var. Rutin kan sayimimiz var. Bunlari mutlaka yapiyoruz hastalarimiza. Eger onlarda herhangi bir sebep bulamazsak zaten bu durumun geçici oldugunu ve hastalara bir takim önerilerimiz oldugunu belirtiyoruz. Önerilerde de hastalara bu dönemde özellikle uyku düzenine her zamankinden daha fazla dikkat etmeleri gerektigini öneriyoruz. Mevsim geçislerinde düzenli uyku çok önemli. Ilaveten sebze ve taze meyvelerden zengin bir beslenme, paket gidalardan uzak durma en çok önerdigimiz yine mevsim geçislerinde çok daha dikkat edilmesi gerekiyor. Bunlara ilaveten düzenli spor özellikle yürüyüs çok iyi geliyor hastalarimiza ve onu mutlaka öneriyoruz. Ayrica burada grip asisina deginmek istiyorum. Mutlaka eger 65 yas üstüysek, bir takim kronik rahatsizliklarimiz varsa dahiliyede yas grubunda en çok gördügümüz diyabet, koah, hipertansiyon, kanser hastasi olup da kemoterapi alanlarin oldugu gruba mutlaka ve mutlaka grip asilarini her yil düzenli olarak yaptirmalarini öneriyoruz. Çünkü yine en sik gördügümüz dönem ve artik grip dönemi bizim açimizdan baslamis oluyor Eylül ayiyla birlikte. Mutlaka antioksidan etkisi olan özellikle sebze ve meyvelerden zengin bir beslenme gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Sonbahar aylarinda özellikle depresyon hastalarinin tedavilerine dikkat etmesi gerektigini söyleyen Hatice Karagöz, “Ek destek ne yapabiliriz dersek de mutlaka d vitamini takviyesi yapalim. Artik malum yaz bitti günes de çekildi. D vitamini takviyesi yapmamiz gerekiyor. Kas agrilarimiz çoksa kalsiyum ve magnezyum takviyelerini de mutlaka öneriyoruz. Çok halsizlik hissedenlere belirli bir süre doktor kontrolünde olmak sartiyla multivitamin kullanmalarini tavsiye edebilirim. Özellikle sonbahar ayi bizim açimizdan sikintili çünkü depresyonun en sik görüldügü, depresyon tanisi olan hastalarin da daha da kötülestigi dönem yine sonbahar aylari. Bu hastalarda da yine özellikle depresyondan korunmak için tedavilerini mutlaka düzenli almalarini, bu aylarda daha da dikkat etmelerini, uyku düzenlerine, spora ve özellikle açik havada yapilan yürüyüse dikkat etmelerini israrla öneriyorum” dedi.

Kaynak: İHA