'Konut Politikalarinda Önemli Hedefler'

Emlak Uzmani Mustafa Hakan Özelmacikli, "Üç yillik bir perspektif ile hazirlanan Orta Vadeli Program resmi gazetede yayimlandi. Planda özellikle konut politikalarinda önemli hedefler bulunuyor" dedi.

'Konut Politikalarinda Önemli Hedefler'


Üç yillik bir perspektif ile hazirlanan Orta Vadeli Program Resmi Gazete’de yayimlandi. Programda büyüme, fiyat istikrari, ödemeler dengesi, afet yönetimi ve yesil dönüsüm basliklarinda birçok politika ve tedbirin yer aldigini ifade eden Altin Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacikli, “Gayrimenkul sektörünün gelecegine iliskin ekonomik ve sosyal alanlarda izlenecek politikalar kamuoyuyla paylasildi. Bu basliklarda özellikle insaat sektörü büyümede lokomotif görevi görecek. Yenilenebilir enerji kullanimini amaçlayan Neredeyse Sifir Enerjili Binalar (NSEB) yaklasimi yayginlastirilacak. Afet etkilerinin azaltilmasi ve sosyal konut ihtiyacinin karsilanmasi amaciyla ülke genelinde dar ve orta gelirlilere yönelik konut, isyeri ve arsa projeleri hayata geçirilecek. Daralan konut arzi hizla artirilacak, dar gelirli vatandaslarin konuta erisim imkâni artirilacaktir. Bu basliktaki düzenlemelerin özellikle 2024 yili ilk çeyreginde baslatilmasi hedefleniyor” dedi.



"Ilk konut edinimi desteklenecek"

Özelmacikli, “Yakin zamanda tüketicinin kendisinin, esinin veya 18 yas altindaki çocuklarinin malik oldugu en az bir konutunun bulunmasi durumunda kullanilacak konut kredilerinin risk agirligi artirilmis ve kredinin konut degerine orani ise yüzde 75 oraninda azaltilmisti. Lakin yeni program çerçevesinde ilk kez konut edinimi desteklenecek. Özellikle dar ve orta gelirli vatandaslar için belirli standartlarda ve uygun fiyat araliginda olacak sekilde yeni baslayan projelere kredi destegi saglanacak. Rezerv alan ilan edilen hazine tasinmazlarinin uygulayici kuruluslara devri saglanacaktir” dedi.



"Afet yönetiminde önemli basliklar var"

Programda yazili düzenlemelerin afetlere dirençli, saglikli, yasanabilir ve sürdürülebilir yasam alanlari olusturulacagini, önceligin de afet riski yüksek olan bölgelere verilecegini belirten Özelmacikli, “Özellikle afet riski altindaki alanlarin risk ve tehlike durumlarina göre önceliklendirilecek olmasi ve yerel yönetimlerle isbirligi halinde kentsel dönüsüm projelerinin gerçeklestirilecek olmasi önemli bir baslik. Afet konut üretiminde hak sahipligi süreçleri iyilestirilecek, maliyet etkin afet konut üretimi saglanacak ve geri ödeme sistemleri gözden geçirilecektir. Bu basliktaki düzenlemelerin özellikle 2024 yili ilk çeyreginde baslatilmasi hedefleniyor” dedi.



"Sektör açisindan umutluyuz"

Yeni Orta Vadeli Programdan umutlu olduklarini ifade eden Özelmacikli, “Özellikle insaat tarafinda yeni üretimin desteklenmesi ve arzin artirilmasi çok önemli. Bunun ayni zamanda satilik ve kiralik tasinmazlarda fiyat istikrarina destek olacagini da degerlendiriyoruz. Yeterli arzin olmadigi günümüzde, ilk kez konut ediniminde 2. el gayrimenkullerin de sürece dahil olmasini önemsiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA