Vatandaslar Yüzme Suyu Takip Sistemi Ile Plajlarin Risk Tablosunu Takip Edilebiliyor

Saglik Bakanligi tarafindan hizmete sunulan Yüzme Suyu Takip Sistemi ile plajlarin risk tablosu vatandaslar tarafindan kolayca takip edilebiliyor.

Vatandaslar Yüzme Suyu Takip Sistemi Ile Plajlarin Risk Tablosunu Takip Edilebiliyor
Saglik Bakanligi Il Saglik Müdürlükleri tarafindan Türkiye genelinde 35 ilde bulunan deniz ve göl sulari çerçevesinde izleme çalismalari devam ediyor. Yüzme alanlarinda belirlenen izleme noktalarindan 15 günde 1 alinan numuneler, Halk Sagligi Laboratuvarlari’nda titizlikle analiz ediliyor. Analiz sonuçlari ise halkin etkilesimini artirmak amaciyla Yüzme Suyu Takip Sistemi ile paylasiliyor. Bu sayede yüzme alanlarinin teknik bilgileri, yillara göre kalite siniflandirmalari, plaj isimleri ve özellikleri gibi detayli bilgilere rahatlikla ulasilabiliyor. Ayriya Yüzme Suyu Takip Sistemi’nde yüzme alanlarina ait fotograflar ve bölgeye dair güncel verilerde sistemde yer aliyor.

“Il Saglik Müdürlükleri sezon boyunca 15 günde 1 yüzme alanlarindan numune almakta”

Saglik Bakanligi Halk Saglik Genel Müdürlügü Çevre Saglik Daire Baskanligi Yüzme Sulari ve Içme Sulari Birim Sorumlusu Mehmet Bingöl, bakanlik olarak yüzme sularinin kalitesini izlediklerini belirterek, “Il Saglik Müdürlükleri sezon boyunca 15 günde 1 yüzme alanlarindan numune almakta. Bunlarin yine bakanligimiza bagli halk sagligi laboratuvarlarinda analizleri yapilmaktadir. Bu analiz sonuçlari sistem üzerinden de takip edilmekte. Biz bakanlik olarak buradan takip ve koordine etmekteyiz. Bu analiz sonuçlari ayni zamanda vatandaslara açik web adresinden de vatandaslarimizla da paylasilmaktadir. Elde edilen veriler, bu yüzme alanin özellikleri, teknik özellikleri, sularin ve plajin özellikleri, buradaki sosyal tesisler ve sosyal alanlar gibi birçok özellik bu sistemde yer almakta ve bunlar sürekli olarak güncellenmekte. Bu halka açik sekilde vatandaslarimiz tatile gitmeden önce burayi ziyaret edip, gidecekleri yerlerle ilgili bilgi sahibi olabiliyorlar” dedi.



"Analiz sonuçlarina göre yillik sonuçlanma raporumuz yayinlanmakta"

Sistemi yüklenen veriler sayesinde tatile çikmak isteyen vatandaslarin sisteme girerek suyun kalitesi hakkinda bilgi sahibi olabileceklerini ifade eden Bingöl, “Analiz sonuçlarina göre yillik sonuçlanma raporumuz yayinlanmakta. Bunlar tamamen uluslararasi standartlara göre izlemelerimiz de Avrupa Birligi mevzuatlarina uygun bir sekilde yürütülmektedir. Bu degerlendirmelere göre yine ‘Mavi Bayrak’ ödülü verilmekte. Mavi Bayrak ödülü ile ilgili bilgilere de erisilebiliyor. Dolayisiyla vatandaslarimiz gidecekleri plajla ilgili bütün bilgilere sahip olabiliyorlar” diye konustu.



"Analiz sonuçlari ve önceki yillara ait degerlendirilme bilgilerine erisilebiliyor"

Sistemin nasil kullanilabilecegini de degerlendiren Bingöl, sözlerine söyle devam etti:

“Bu sistemde arama yapilabiliyor. Il ve ilçe filtrelemesi veya gitmek istedikleri plajin adini yazarak veya tesisin adini yazarak, erisim saglayabiliyor. Haritada görüntülenebiliyor. Daha sonra da noktanin üzerine tiklandiginda orayla ilgili bütün özellikler görülebiliyor. Örnegin Mayis ayi itibariyle bazi bölgelerimizde, bazi bölgelerimizde Haziran ayi itibariyle izleme çalismalari basladi.

Bu süreçte 15 günde 1 numune analiz sonuçlarina da erisilebiliyor. Ayrica önceki yillara ait analiz sonuçlarina ve önceki yillara ait plajin degerlendirilme bilgilerine erisilebiliyor. Plajlar ise önceki yillara ait veriler istikametinde siniflandiriliyor. O siniflama mükemmel, iyi, yeterli ve zayif olarak degerlendirilmektedir.”
Kaynak: İHA