Apiturizm Faaliyetleri DAGEM Ile Dünyaya Tanitiliyor

Düzce Üniversitesi Aricilik Arastirma Gelistirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM), Yigilca Hosafoglu mevkiinde bulunan ariligi ile hem ilin dogal güzelliklerini, hem de yerel ari ekotipini 2009’dan beri dünyaya apiturizm dahilinde tanitiyor.

Apiturizm Faaliyetleri DAGEM Ile Dünyaya Tanitiliyor
Aricilik turizmi olarak da bilinen apiturizm faaliyetleri, Türkiye’de yeni bir alan olarak sektörlesme yolunda ilerliyor. Apiturizmin amaci, bal arisi çerçevesinde çevre bilincini ve doga sevgisini her yastan bireye aktarmak ve bu aktarimin sürdürülebilir olmasini saglamak seklinde ifade ediliyor.

Buna ilaveten Düzce ili genelinde ve hatta Türkiye’de apiturizm bilincinin artmasiyla, kirsal kalkinma adina da bir kalem olusturularak aricilarimizin gelisimine de katki saglayacagi öngörülüyor. Almanya, Slovenya, Romanya, Polonya, Ingiltere, Misir gibi ülkelerde oldukça popüler olan apiturizmin ülkemizde de gelismesi, önünün açilmasi ve yeni bir gelir kapisi olarak kirsal kalkinmada yerini almasi DAGEM’in de hedefleri arasinda yer aliyor.

Bu amaç ile Düzce ilinin kestane ve orman gülü balini ve Yigilca bal arisi ekotipini tanitma amaçli her yil 7’den 70’e yerli ve yabanci turist DAGEM ariliginda misafir ediliyor. DAGEM ariligi simdiye kadar yerli misafirlerin yani sira; Avusturalya, Kore, Amerika, Çin, Makedonya, Romanya ve Yunanistan olmak üzere çok sayida yabanci misafire ev sahipligi yapti. Son olarak Suudi Arabistan’dan apiturizm amaçli DAGEM’e gelen 30 kisilik bir turist kafilesi DAGEM ariliginda agirlandi.

Gelen misafirler ilk defa bal arilarini yakindan görme ve arilikta kovan açarak bire bir temel aricilik deneyimini edinme firsati yakaladi. Aricilik deneyiminin yani sira DAGEM ekibi tarafindan kendilerine apiterapi ile ilgili bilgiler de verildi.

Çay ve balli kek ikrami ile devam eden gezi hatira fotografi çekimi ile son buldu. Turist kafilesi, DAGEM ve Yigilca arisini daha önceden arastirdiklarini ve bu merak ile Düzce’ye geldiklerini belirterek, Düzce’nin dogal güzelliklerinin yani sira Düzce Üniversitesi ariligina ve ekibin bilgi birikimine hayran kaldiklarini ifade ettiler.

DAGEM ekibi, Düzce’nin yalnizca Yigilca’da dogal olarak yayilis gösteren Yigilca bal arisi ekotipi ve Rhododendron (orman gülü) ormanlari sebebi ile Türkiye için önemli bir apiturizm merkezi olma kapasitesine sahip oldugunu dile getirerek, bu kapasitenin apiterapi ile birlestirilerek Düzce ilinin turizmine önemli bir ayricalik saglanabilecegine dikkat çektiler.
Kaynak: İHA