Antalya'da Havuzlar Denetlenip Numune Aliniyor

Saglik Bakanligi tarafindan yürütülen çalismalarla yüzme havuzlarinin hijyenik sartlari denetleniyor. Havuzlardan alinan numunelerin mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri yapiliyor, tüm bu asamalar bakanlik tarafindan da takip ediliyor.

Antalya'da Havuzlar Denetlenip Numune Aliniyor
Türkiye genelinde 35 ilde deniz ve göl sularinda bakteriyolojik izleme çalismalari düzenleniyor. Yüzme alanlarinda belirlenen izleme noktalarindan 15 günde bir Il Saglik Müdürlükleri tarafindan numuneler aliniyor ve Saglik Bakanligi bünyesindeki Halk Sagligi Laboratuvarlari’nda analiz ediliyor. Tüm izleme süreçleri Çevre Sagligi Bilgi Yönetim Sistemleri (ÇSBYS) üzerinden takip edilerek veriler anlik olarak güncelleniyor. Ayrica Bakanlik, halkin etkilesimini artirmak amaciyla yüzme sularina yönelik tüm verileri yuzme.saglik.gov.tr web portali üzerinden kamuoyuyla paylasiyor. Bu platformda, yüzme alanlarinin teknik bilgileri, yillara göre kalite siniflandirmalari, plaj isimleri ve özellikleri gibi detayli bilgiler yer aliyor. Yüzme alanlarinin analiz sonuçlari, cankurtaran hizmeti, yeme içme alanlari, soyunma kabinleri ve dus gibi imkanlar hakkinda bilgi almak mümkün. Yüzme alanlarina ait fotograflar ve bölgeye dair güncel verilere de erisim saglaniyor.

13 bin 943 yüzme havuzunun saglik standartlarina uygunlugu denetlendi

Saglik Bakanligi, Türkiye’deki yüzme havuzlarinin hijyenik sartlara uygunlugu ve su kalite standartlarinin belirlenmesi, denetlenmesi ve izlenmesi konusunda da çalismalar yürütüyor. Ülke genelinde faaliyet gösteren 5 bin 743 aktif isletme ve 13 bin 943 yüzme havuzunun saglik standartlarina uygunlugu yine Çevre Sagligi Bilgi Yönetim Sistemi (ÇSBYS) Havuz Sulari Modülü kullanilarak takip ediliyor. Tesislerin saglik ve güvenlik açisindan düzenli bir sekilde denetlenmesi amaciyla Il Saglik Müdürlükleri tarafindan havuzlardan su numuneleri aliniyor ve analizleri Bakanliga bagli Halk Sagligi Laboratuvarlarinda gerçeklestiriliyor. Denetimlerde, kullanilan dezenfektanlarin Bakanlikça ruhsatlandirilmis olup olmadigi ve havuzlarin teknik ile hijyenik sartlarinin uygunlugu gibi önemli hususlara özellikle dikkat ediliyor.

Bakanlik, yaptigi analizlerde uygunsuz sonuçlara rastlandiginda gerekli yaptirimlarin uygulanmasi konusunda kararli adimlar atiyor ve halkin güvenli ve saglikli bir yüzme deneyimi yasamasi için gereken önlemleri aliyor.

2022 yili izleme sonuçlarinda yüzde 79’u mükemmel çikti

2022 yili yüzme sezonunda gerçeklestirilen izleme çalismalarinda toplam 17 bin 28 numune alindi ve Yönetmelik hükümleri istikametinde degerlendirilerek yüzme alanlari "Mükemmel", "Iyi", "Yeterli" ve "Zayif" olarak siniflandirildi. Degerlendirilen bin 445 izleme noktasindan bin 140 tanesi "Mükemmel" sinifa (yüzde 79) girdi. Iyi sinifinda 165 izleme noktasi (yüzde 11) yer alirken, yeterli sinifinda 86 izleme noktasi (yüzde 6) bulunuyor. Zayif sinifinda ise 54 izleme noktasi (yüzde 4) tespit edildi. Bu sonuçlar, halka açik web portali üzerinden kamuoyuyla paylasildi.

Saglik Bakanligi’nin yürüttügü yüzme suyu kalitesi izleme çalismalari ve havuz hijyeni denetimleri, halkin sagligini korumak ve güvenilir yüzme alanlari olusturmak adina gösterdigi özenle ön plana çikiyor. Kamuoyu da bu verilere kolaylikla eriserek tercihler yapabiliyor.

“14 bin havuzdan aylik numune aliniyor”

Yüzme havuzlarinda Avrupa Birligi standartlarini yakalayabilmek adina bir çalismalar yaptiklarini kaydeden Antalya Il Saglik Müdürlügü Çevre Sagligi Sube Müdürü Hamit Duyan, vatandaslarin hijyenik bir sekilde yüzme havuzlarini kullanabilmesi amaciyla her ay düzenli olarak numuneler aldiklarini belirtti.

Türkiye genelinde yaklasik 6 bin civarinda isletmedeki 14 bin havuzdan her ay düzenli olarak numune alindigini aktaran Duyan, “Aldigimiz numuneler Antalya ve diger illerimizde yer alan laboratuvarlarimizda analiz yapilmakta ve analizi yapilan numune sonuçlari Saglik çevre bilgi sistemine yüklenmekte ve Bakanligimiz tarafindan düzenli olarak takip edilmektedir” dedi.



“Mikrobiyolojik uygunsuzluk çiktiginda direkt havuzu kapatma yoluna gidiyoruz”

Duyan, bu numunelerin mikrobiyolojik ve kimyasal olmak üzere analizinin yapildigini da bildirerek, “Burada yaptigimiz kimyasal analizler sonucunda eger bir herhangi bir uygunsuzluk olursa burada isletmeye gerekli düzeltici önlemleri alabilmesi için süre taniyoruz ve bu düzeltici önlemler alinirken bizim personelimizin de basinda duruyor. Düzeltici önlemler alindiktan sonra vatandasimizin kullanimina açiliyor. Ama herhangi mikrobiyolojik uygunsuzluk çiktiginda direkt havuzu kapatma yoluna gidiyoruz. Yüzme havuzlarinda kullanilan kimyasallarin tamami Saglik Bakanligi’ndan izinlendirilmek zorunda ve dünya standardi tarafindan kabul görmüs dezenfeksiyon yöntemlerini kullaniyoruz. Kesinlikle insan sagligina zararli madde bulunmamaktadir. Yani içme suyunda kullandigimiz dezenfeksiyon yöntemi olarak kullanilmaktadir. Klor, Dünya Saglik Örgütü tarafindan kabul görmüs bir dezenfeksiyon yöntemidir” ifadelerini kullandi.

“Türkiye’deki havuz sayisinin yüzde 40’i Antalya’da”

Türkiye’deki yüzme havuzlarinin yüzde 40’nin Antalya’da olduguna isaret eden Duyan, “Bu havuzlardan alinan numune sayisiyla dogal olarak Türkiye ortalamasinin çok üstünde. Bunun sebebi de Antalya’da sezonun çok uzun süre olmasi ve Akdeniz Bölgesi’nde olmamiz. Türkiye’nin ortalama neredeyse yüzde altmis numunesi Antalya’dan alinmaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA