Ordu'da Balikçilar Törenle Denize Ugurlandi

Ordu’da balikçilar düzenlenen törenle denize ugurlandi.

Ordu'da Balikçilar Törenle Denize Ugurlandi


Bu gece baslayacak su ürünleri av sezonu münasebetiyle Persembe ilçesi Kislaönü Balikçi Barinagi’nda, Ordu Valisi Muammer Erol’un da katilimiyla tören düzenlendi.



“Bereketli sularindaki bu avlanma ürünlerini gelistirelim”

Törende bir konusma yapan Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Bizim 121 kilometrelik sahil seridimiz var. Yaklasik 6 bin kilometrekare kadar alanimiz var. Yaptigimiz hesaba göre de yaklasik onun yarisi 3 bin kilometrekare kadar da denizimiz var. Dolayisiyla mavi vatanin en azindan deniz açisindan zenginligimiz olarak bakacak olursak bu denizi de çok iyi degerlendirmemiz lazim” ifadelerini kullandi.

“Bu sektör hem istihdama hem de ekonomiye ciddi katkilar sagliyor”

Balikçilik sektörünün Ordu’da hem ekonomiye hem de istihdama katki sagladigini ifade eden Ordu Tarim ve Orman Il Müdürü Kemal Yilmaz, “Av sezonu gece 00.00 itibariyle baslayacak ve 15 Nisan tarihinde sona erecek. Tabi ilimizin 121 kilometre kiyi sahil seridi oldugu düsünüldügünde balikçilik sektörünün ilimiz için ne kadar önemli bir sektör oldugunu anlamamiz için yeterli olur diye düsünüyorum” diye konustu.

Müdür Yilmaz, Ordu’da ruhsata kayitli 460 teknenin oldugunu, bu teknelerde ise 7 bin 500 balikçinin çalistiginin altini çizerek, “Ilimizde faaliyet gösteren 460 teknemiz var ve bu teknelerde görev yapan ayni zamanda Türkiye’nin degisik illerinde görev yapan 7 bin 500 balikçi kardesimiz var. Ordu nüfusuna kayitli olan buna 4 bin tane balikçi belgesi olan balikçilarimizi da ekledigimiz zaman sektörün istihdama ne kadar büyük katki sagladigini buradan görebiliyoruz. Ayni sekilde 2022 verilerine göre ilimizde 27 bin ton su ürünleri üretimi oldu yine kafes balikçiligi yapan isletmelerimizi de ki bunlarin sayisi iç sularda 25 denizde 7 olmak üzere toplam 32 tane bu isletmelerimizden de yaklasik 5 bin 500 ton levrek ve somon üretimi gerçeklestirildi.

Bunlarin hem avcilikta hem de yetistiricilikten elde edilen ürünlerin parasal degeri de 1 milyarin üzerinde” seklinde konustu.



“Tüm hazirliklarimizi tamamladik ’vira bismillah’ diyecegiz”

Persembe Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Ünal Karadeniz, "Bu aksam saat 00.00 itibariyle Vira Bismillah diyecegiz. Insallah hayirli ugurlu olur” açiklamasinda bulundu.

Konusmalarin ardindan Ordu Il Müftüsü Dr. Ismail Çiçek tarafindan dua edildi.

Dua edilmesinin ardindan ise Ordu Valisi Muammer Erol’un yani sira protokol üyeleri ve balikçilar temsili olarak denize açildi.

Törene, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Bas, Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan da katildi.

Kaynak: İHA