VR Gözlüklerle Deprem, Sel Ve Yangin Anini Yasadilar

Kocaeli’de 17 Agustos Marmara Depremi yil dönümü sebebiyle düzenlenen programda vatandaslar sanal gerçeklik gözlükleriyle deprem, sel ve yangin anini birebir VR gözlüklerle yasadi.

VR Gözlüklerle Deprem, Sel Ve Yangin Anini Yasadilar


17 Agustos Marmara depreminin 24. yil dönümünde depremin etkileri ve alinmasi gereken önlemler katilimcilara VR teknolojisiyle yasatildi. Sarsici depremin ardindan geçen yillar, Türkiye’nin deprem gerçegi ile yüzlesmesine ve gelecekteki felaketlere hazirlikli olma çabalarina yönelik bir dizi bilinçlenme ve egitim faaliyetini de beraberinde getirdi. Bu çerçevede, Kocaeli Sanayi Odasi’nin ev sahipligi yaptigi 17 Agustos Marmara depremi paneli, katilimcilara deprem aninda ve sonrasinda neler yapmalari gerektigini daha yakindan anlayabilmeleri adina VR teknolojisiyle farkli bir deneyim sundu. Katilimcilar, etkinlikte özel tasarlanmis VR gözlükleri kullanarak deprem anini yasadi. VR gözlüklerinin titreme özellikleri ve gerçekçi tasarimi sayesinde, depremin neden oldugu panik ve kaos atmosferini dogrudan deneyimleyen katilimcilar, bu tür acil durumlarda neler yapabilecekleri konusunda daha bir fikir edindi.

“Deprem anindaki sabitlememiz gereken esyalari görebiliyorsunuz”

Program hakkinda konusan Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Imar ve Sehircilik Dairesi Baskani Osman Günler, "Teknolojinin kullanimiyla alakali güzel bir program olmus. Özellikle 3 boyutlu ortamda depremin anini, depremden sonrasi hakkinda bilgilendirme yapiliyor. Özellikle hem gençlerimizi hem de diger insanlar için güzel bir uygulama. Burada özellikle uygulamada deprem aninda sabitlememiz gereken esyalari görebiliyorsunuz. Yine uygulamada deprem aninda hangi kisimda bulunmaniz gerektigiyle ilgili bilgiler veriliyor. Devaminda bulundugumuz uygulamada özellikle deprem sonrasinda yapilmasi gerekenlerle ilgili bilgiler veriliyor. Bu açikçasi hem gençlere hem de diger insanlara bu tür programlar kullanarak bir bilgilendirme, egitim kolu olusturuluyor." dedi.



"Yasiyormus gibi deneyimledim"

VR gözlügüne deneyimleyen Gözdenur Güngören, "VR gözlükler deprem öncesinde alinabilecek önlemler konusunda katki saglayabilir. Dolap yerlestirme düzeni, mutfak düzeni, esyalari nasil sabitlememiz konusunda bize yardimci olabilir. Ev içinde yapabileceklerimizi bize gösteriyor. Bu sadece deprem degil, herhangi bir afette nereden çikmam gerektigini bana anlatti ve onu VR sayesinde yasiyormus gibi deneyimledim. VR sayesinde sakince ögreniyorum. Otomatik olarak hafizaya atiyorum ne yapmam gerektigini ama tabii topluluk içerisinde deneyimlemek daha farklidir" diye konustu.



"Gerçek hayattaki tatbikatlar öteye gidemiyor"

Programda sunulan VR yazilimini gelistiren sirketin kurucu ortaklarindan olan Kerim Mandaci, “Biz burada aslinda UNITY oyun motorunu kullaniyoruz. Piyasada sektörde herkesin hakim oldugu motoru kullaniyoruz. Gerçek hayatta da farkli farkli tatbikatlar yapiliyor ama bu tatbikatlar varsayimdan olusuyor. Öteye gitmesi biraz zor oluyor. Deprem tatbikati yapiliyor ama sallanan platformlarla alakali bir seyler olabiliyor. VR gözlükle güvenilir sekilde kullaniciyi gerçek dünyadan sanal dünyaya sokuyorsun. Burada kullanacagi gerek kontrolcülerini, gerek kamerayi titreterek etrafini sallayarak ambulans sesleriyle korku yasatarak bunun gerçekten bir afet oldugunu, almasi gereken tedbirleri net bir sekilde anlatabildigimizi hissediyoruz. Burada tabii ki hem islerimizden hem de is ortaklarimizdan aldigimiz dönüs de bu yönde. Bugün de Kocaeli Ticaret Odasi’yla beraber 17 Agustos’un yil dönümü sebebiyle burada bir program içerisindeyiz. Onlara da çok tesekkür ediyorum. Bize bu firsati verdiler. Uygulamamizda su an deprem sel ve yangin olmak üzere üç tane afetin egitim simülasyonlari mevcuttur.” diye konustu.

Kaynak: İHA