TZOB Genel Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Temmuzda 29 Ürünün 15'Inde Fiyat Artisi, 5'Inde Fiyat Düsüsü Yasandi'

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, Temmuz ayinda 29 ürünün 15’inde fiyat artisi, 5’inde fiyat düsüsü yasandigini, 9 ürünün fiyatlarinda ise degisim olmadigini açikladi.

TZOB Genel Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Temmuzda 29 Ürünün 15'Inde Fiyat Artisi, 5'Inde Fiyat Düsüsü Yasandi'
Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, Temmuz ayinda üretici ile market arasindaki fiyat degisimlerini, bu degisimlerin nedenlerini, mazot basta olmak üzere aylik ve yillik girdi fiyatlarindaki degisimleri ve gida fiyatlarinda yasanan fiyat artislarini yaptigi görüntülü basin açiklamasiyla degerlendirdi. Temmuz ayinda üretici ile market arasindaki fiyat farkinin en fazla yüzde 390,7 ile elmada oldugunu belirten Bayraktar, “Elmadaki fiyat artisini yüzde 268,6 ile kuru üzüm, yüzde 219,7 ile havuç, yüzde 198,5 ile maydanoz, yüzde 192,1 ile marul, yüzde 185,4 ile kuru incir takip etti. Elma 4,9 kat, kuru üzüm 3,7 kat, havuç 3,2 kat, maydanoz 3 kat, marul ve kuru incir 2,9 kat fazlaya markette satildi. Üreticide 5 lira olan elma markette 24 lira 53 kurusa, 25 lira olan kuru üzüm 92 lira 15 kurusa, 10 lira olan havuç 31 lira 97 kurusa, 2 lira 66 kurus olan maydanoz 7 lira 95 kurusa, 7 lira 17 kurus olan marul 20 lira 93 kurusa, 55 lira olan kuru incir 156 lira 97 kurusa tüketiciye satildi” açiklamasinda bulundu.

“Markette satilan ürünlerin yarisindan fazlasinda fiyat artis görüldü”

Türkiye Ziraat Odalari Birligi olarak fiyat topladiklari market ürünlerinin, yarisindan fazlasinda fiyat artisi bulundugunu açiklayan Bayraktar, “Temmuz ayinda markette 37 ürünün 19’unda fiyat artisi, 18’inde fiyat düsüsü görüldü.

Markette fiyati en fazla artan ürün yüzde 56,9 ile sivri biber oldu. Sivri biberdeki fiyat artisini yüzde 28,1 ile maydanoz, yüzde 23,9 ile marul, yüzde 21,3 ile karpuz, yüzde 18,6 ile yesil fasulye, yüzde 16,7 ile yumurta takip etti. Markette fiyati en çok düsen ürün ise yüzde 16,8 ile yesil mercimek oldu. Yesil mercimekteki düsüsü yüzde 12,4 ile havuç, yüzde 12,1 ile pirinç, yüzde 11,4 ile kuru incir, yüzde 11,1 ile kuru kayisi izledi” ifadelerine yer verdi.

“En fazla fiyat artisi karpuzda görüldü”

Temmuz ayinda 29 ürünün 15’inde fiyat artisi, 5 üründe fiyat düsüsü, 9 ürünün fiyatlarinda da degisim olmadigini dile getiren Bayraktar, su sekilde devam etti:

“Temmuz ayinda üreticide 29 ürününün 15’inde fiyat artisi olurken, 5’inde fiyat düsüsü görüldü.

9 üründe ise fiyat degisimi olmadi. Temmuz ayinda üreticide fiyati en çok düsen ürün yüzde 39,5 ile yesil sogan oldu. Yesil sogandaki fiyat düsüsünü yüzde 24,8 ile domates, yüzde 10 ile marul, yüzde 9,1 ile havuç, yüzde 4,2 ile patates izledi. Üreticide en fazla fiyat artisi yüzde 120,4 ile karpuzda görüldü.

Karpuzdaki fiyat artisini yüzde 93,3 ile yesil fasulye, yüzde 57 ile patlican, yüzde 46,4 ile kabak, yüzde 44,5 ile sivri biber takip etti.”

Fiyat degisimlerinin nedeni olarak ani iklim degisiklikleri, asiri sicaklar, asiri yagislar ve üretimdeki azalmalari isaret eden Bayraktar, öte yandan sicakliklarin artmasiyla birlikte hasadin erken baslamasi birçok sebzede üretimi artirdigini ifade etti.

Ürün arzinin artmasinin da fiyatlarin düsmesine neden oldugunu açiklayan Bayraktar, bu ürünlerden yesil sogan, domates, marul, havuç ve patates fiyatlari geriledigini sözlerine ekledi.

“Zeytinyagi fiyatlarinda artis devam ediyor”

Bayraktar, zeytinyagi fiyatlarindaki artista, talepte yasanan artisin yani sira yagislarin yetersiz ve düzensizligine bagli olarak zeytin ve zeytinyagi rekoltesinde beklenen düsüsün de etkili oldugunu vurgulayarak, “Dünya piyasalarinda görülen zeytin ve zeytinyagi fiyat artisi ülkemizi de etkiliyor. Avrupa’da yasanan kuraklik nedeniyle zeytin ve zeytinyagi rekoltesinde düsüsler görüldü ve bu durum zeytinyagi ihracatimizi artirdi. Zeytin ve zeytinyagi üreticilerimizin magdur olmamasi ve üretimlerine devam edebilmesi için verilen devlet desteklerinin artirilmasi büyük önem tasiyor” diye konustu.

Gübre fiyatlarindaki artisa da deginen Bayraktar, 6 aydir olusan fiyat düsüsünün ardindan haziran ayinda yükselmeye baslayan fiyatlarin Temmuz’da da artmaya devam ettigini açikladi.

Son bir ayda gübre fiyatlarinda yüzde 33’e varan artislar görüldügünü sözlerine ekleyen Bayraktar, bu artislarin yillik bazda da fiyat artisi getirdigini söyledi.

Bayraktar, yeni ekim dönemine kisa bir süre kala artan gübre fiyatlari karsisinda üreticilerin endise duydugunu belirterek, üreticilerin bu hasattan kazanacagi parayla basta bugday ve arpa üretimi olmak üzere gübre kullaniminin önemli bir girdi maliyeti oldugu ürünler için girdi temin edecegini dile getirdi.

“Merkez Bankasi raporuna göre gida fiyatlari artislari devam edecek”

Bitkisel ve hayvansal üretimdeki maliyet sorununu çözmeden ve üretimi artirmadan gida ürünlerindeki enflasyonu çözmenin mümkün olmadigini da söyleyen Bayraktar, “Bu sorun çözülmedigi takdirde üreticilerimiz az kazandigi için üretimden vazgeçecek, tüketicilerimiz ise daha pahaliya ürün tüketecektir. Maliyetlerin düsürülmesi için üreticilerimiz tarimsal üretimde kullanilan tüm girdilere makul fiyatlardan ulasmak zorundadir. Merkez Bankasi yayinladigi raporda basta sebze ve meyve olmak üzere gida fiyatlarinda artisin sürecegini belirtiyor. Gida fiyatlari artislarinda en önemli etken olan üretici maliyetleri ürün arzini olumsuz yönde etkiliyor. Gida ürünlerine karsi artan iç ve dis talebin karsilanip piyasanin istikrar bulmasi, fiyat seviyesinin korunmasi arz sorununun çözümüne baglidir” dedi.

Kaynak: İHA