Bursa'nin Yildizi Turizmde De Parlayacak

Tarihi ve kültürel mirasi, essiz dogal güzellikleri ve zengin mutfagi ile turizmin her dalinda önemli bir potansiyele sahip Bursa’nin yildizi turizmde de parliyor. Bugüne kadar 20 ülkede 50’den fazla fuara katilarak, 15 ülkede ‘ikili görüsmeler’ yaptiklarini belirten Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, “Sadece fabrika bacalarinin tüttügü bir Bursa hayal etmiyorum. Turizm önemli degerlerimizden biri. Ancak turizmle alakali kat etmemiz gereken ciddi mesafeler var” dedi.

Bursa'nin Yildizi Turizmde De Parlayacak
Bursa’nin turizmden aldigi payin artirilmasi hedefiyle yogun mesai harcayan Büyüksehir Belediyesi’nin koordinasyonunda Vali Yakup Canbolat’in baskanliginda yapilan ‘Turizm Istisare Toplantisi’nda Bursa turizmi masaya yatirildi. Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa milletvekilleri, ilçe belediye baskanlari, akademisyenler ve turizm profesyonellerinin yogun ilgi gösterdigi toplantida, turizme yönelik bugüne kadar yapilan çalismalar ve yapilmasi planlanan projeler ele alindi.

Cazibe merkezi

Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa’nin 8500 yillik tarihi ile medeniyetlerin kesisme noktasi ve kültürlerin kaynasma diyari oldugunu hatirlatti. Bursa’nin tarihi, kaplicalari, denizi, sanayisi, tarimi, dogasi ve turizmi ile öne çikan bir sehir oldugunu hatirlatan Baskan Aktas, “Süphesiz saglik turizmi, inanç turizmi, spor turizmi konularinda büyük bir potansiyel barindiriyoruz. Tarihî Çarsi ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalikizik ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeyiz. Insallah Iznik ilçemiz de yakinda UNESCO’ya akredite olacak. Çini ve ipegimizle zanaat ve halk sanatlari alaninda Unesco’nun Yaratici Sehirler Agi’na dâhil olduk. Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati tarafindan 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti ilan edilen Bursa’miz, gelenekle gelecegi ayni potada eriten, degisimini geliserek sürdüren bir kenttir. Bunu bütün kalbimle söylüyorum ki Bursa’miz turizmin her alani için cazibe merkezidir” dedi.

Uluslararasi tanitim

Turizm pastasindan alinan payin artmasinin ancak tanitimla olabilecegini kaydeden Baskan Aktas, “Hollanda, Suudi Arabistan, Almanya, Malezya, Çin Halk Cumhuriyeti, Avusturya, Birlesik Arap Emirlikleri, Endonezya, Güney Kore, Katar, Bahreyn, Umman, Japonya, Ingiltere, Yunanistan, Polonya gibi birçok ülkedeki büyük fuarlarda yer aldik. 20 ülkede 50’den fazla fuara katilarak, 15 ülkede ‘ikili görüsmeler’ gerçeklestirerek, 22 ülkeden Bursa’miza davet ettigimiz turizm profesyonellerine yönelik tanitim gezileri düzenledik. Sehrimizi ulusal ve uluslararasi arenada güçlü bir sekilde tanitmaktayiz” diye konustu.

Lezzet söleni eylülde

Bursa’nin essiz mutfak lezzetlerini tanitmak amaciyla geçtigimiz yil ilki düzenlenen gastronomi festivali hakkinda da bilgi veren Baskan Aktas, “Gastronomi alaninda da çok önemli degerlere sahibiz. Hatta tescilli ürünlerimizle bu konuda hayli iddialiyiz. Geçen sene 23-25 Eylül 2022 tarihlerinde düzenledigimiz Bursa Gastronomi Festivali’ne hem Türkiye’den hem de yurt disindan gida üzerine çalisan pek çok firma katildi.

Ayrica 400 binin üzerinde vatandasimiz da festival boyunca düzenledigimiz etkinliklere adeta akin etti. Ayni motivasyonla çalismalarini sürdürdügümüz 2. Bursa Gastronomi Festivali’mizi 15-17 Eylül 2023 tarihleri arasinda gerçeklestirecegiz. Geçen seneye nazaran daha da coskulu geçecegine yürekten inaniyorum. Bu organizasyon benim veya Büyüksehir Belediyesi’nin degil, Bursa’nin organizasyonu. Ne kadar çok sahip çikarsak, ne kadar elimizi tasin altina koyarsak, sehir olarak ciddi kazanç saglariz. Bursa’miz kadim bir tarih ve kültür sehri. Bu özelliklerimizi turizm çatisi altinda tanitmak her birimizin görevi. Ben sadece fabrika bacalarinin tüttügü bir Bursa hayal etmiyorum. Turizm öncelikli degerlerimizden biri. Ancak turizmle alakali kat etmemiz gereken ciddi mesafeler var” dedi.

"Daha fazla pay almaliyiz"

Bursa Milletvekili Refik Özen de özellikle pandemi kosullarinda en fazla zorluk çeken sektörlerin basinda turizmin geldigini hatirlatti. Bu zor günlerin artik geride kaldigini belirten Özen, 2022 yilinda turizm gelirlerinin yüzde 53.4 arttirilarak 46 milyar dolara ulastigini ve yaklasik 51 milyon turistin agirlandigini söyledi.

2023’ün ilk 6 ayinda ise turist sayisinin yüzde 17.5 artisla 22 milyon 945 bine çiktigini, gelirlerin ise yüzde 27 artisla 21.7 milyar dolara ulastigini belirten Özen, “Ülke olarak bu anlamda önemli kazanim yolundayiz. Bursa olarak bu pazardan daha fazla pay almayi arzuluyoruz. Bu çerçevede toplantiyi önemsiyorum. Dünyanin en güzel sehirlerinden birinde yasiyoruz. Turizm sektöründe senelerdir istedigimiz seviyede olamadik. Siyasiler olarak her zaman sektörün yanindayiz. Tüm katilimcilara ve organizasyonda emegi geçenleri kutluyorum” dedi.

Sanayinin gölgesinde kalmamali

Bursa Valisi Yakup Canbolat da turizmin sanayinin gölgesinde kalmamasi gerektigini belirterek, ‘sanayi varsa, turizm olmaz’ algisina girilmemesini istedi. Sahip oldugu zenginliklere ragmen rakamlara bakildiginda Bursa’nin turizmde yeterli konumda olmadigini ifade eden Canbolat, “Kamu sektörünün ön açici faaliyetlerde ve yatirimlarda bulunmasi gerekiyor. Bu konuda Büyüksehir Belediyesi, ilçe belediyeler ve merkezi hükümet çalismalarina hiz verdi. Bursa için turizm öncelikli hale geliyor. Yeni kurulan Uludag Alan Baskanligi’nin da bölgeye yeni motivasyon getirecegine inaniyorum. Özel sektör de artik turizmi öncelikli hale getirmeli. Bursa’nin gündemine turizmi yerlestirmeliyiz. Yol haritasini da istisare ederek ortaya koymaliyiz. Bursa için turizm anlaminda ortadaki rakamlar gülünç. Bu rakamlarin onlarca katini agirlayabilecek zenginliklere sahibiz. Bu organizasyonu düzenleyen Bursa Büyüksehir Belediyesi’ne tesekkür ediyorum” diye konustu.

Bursa Büyüksehir Belediyesi Dis Iliskiler Dairesi Baskani Abdülkerim Bastürk de yaptigi sunumla, Büyüksehir Belediyesi’nin turizm alaninda yaptigi çalismalar ve planlanan organizasyonlar hakkinda bilgi verdi.
Kaynak: İHA