Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Süphesiz Ukrayna NATO'ya Üyeligi Hak Ediyor'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in, Ukrayna Devlet Baskani Zelenski ile Vahdettin Köskü’ndeki ikili görüsmesi bitti. 2,5 saat süren görüsme sonrasi Cumhurbaskani Erdogan ve Ukrayna Devlet Baskani Zelenski açiklamalarda bulundu. Cumhurbaskani Erdogan, “Ukrayna’nin toprak bütünlügüne egemenligine ve bagimsizligina olan destegimizi tüm platformlarda ilan ettik” dedi.

Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenski, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Vahdettin Köskü’nde bir araya geldi. Erdogan ve Zelenski’nin yaptiklari görüsmelerin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

“Ukrayna’nin toprak bütünlügüne egemenligine ve bagimsizligina olan destegimizi tüm platformlarda ilan ettik”

Cumhurbaskani Erdogan, “Sayin Zelenski ve heyetini Istanbul’da misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. Kiymetli dostumla son yüz yüze görüsmemizi geçen sene Agustos ayinda gerçeklestirmistik. Kendisiyle birçok telefon görüsmesi de yaptik, yapiyoruz. Savasin önlenmesi için elimizden gelen çabayi sarf ettik. Gerilimin sicak çatismaya döndügü günden beri de hakkaniyete aykiri bu savasi reddettigimizi kayda geçirdik. 2014’te Kirim’in uluslararasi hukuka aykiri sekilde ilhakindan bu yana Ukrayna’nin toprak bütünlügüne egemenligine ve bagimsizligina olan destegimizi tüm platformlarda ilan ettik” dedi.



“Ukrayna NATO’ya üyeligi hak ediyor”

Erdogan, “Ukrayna’ya olan dayanismamizi verdigimiz somut yardimlarla fiiliyatta da sergiledik. Savasin müzakereler yoluyla sona erdirilmesi için en çok çaba harcayan ülke olduk. Geçen sene Mart ayinda iki ülke müzakere heyetleri arasinda son derece önemli bir görüsmeye Istanbul’da ev sahipligi yaptik. Geçen sene Temmuz ayinda ise BM ile yürüttügümüz arabuluculuk neticesinde Istanbul’da atilan imzalarla Karadeniz Tahil Girisimi’ni hayata geçirdik. 1 yilda 33 milyona yakin tahil ihtiyaç sahiplerine ulastiran girisimin 17 Temmuz’da dolacak süresinin yeniden uzatilmasini temenni ediyorum. Ukrayna NATO’ya üyeligi hak ediyor” dedi.



“Adil bir barisin kaybedeni olmaz”

Erdogan, “Adil bir barisin kaybedeni olmaz. Baris arayislarina bir an önce geri dönülmesi en samimi arzumuzdur. Ukrayna’nin yeniden ayaga kalkmasinda her türlü destegi verecegiz. Ukrayna’nin gelecegine güvenle bakmamizin en önemli sebeplerinden biri Kirim Tatar Türklerinin canla basla mücadele etmesidir. Soydaslarimizin haklarinin garanti altina alinmasindaki ve özerklik statülerin tahkim edilmesindeki emeklerinden dolayi Zelenski’ye bir kez daha tesekkür ediyorum. Ukrayna ile dayanisma içerisinde olurken savasin sona erdirilmesi için gayretlerimizi sürdürecegiz. Görüsmemizin hayirla vesile olmasini diliyorum. Bu vesilesiyle dünkü talimatlarimiz çerçevesinde maas iyilestirilmesiyle ilgili düzenlemeyi Meclis’e sunduk” dedi.



“Önümüzdeki ay Putin’in Türkiye’ye ziyareti olacak”

Erdogan, “Esir mübadelesi konusunda Ukrayna tarafini dinledik. Rusya tarafi ile de görüsüyoruz. Konuyu Putin’le de görüstüm. Önümüzdeki ay Putin’in Türkiye’ye ziyareti olacak. Bu arada olacak telefon görüsmelerinde de bu konuyu ele alacagiz. Esir takaslari öncelikli gündemimiz arasindadir. Takipçisiyiz. Ümit ediyorum ki kisa zamanda netice alalim” dedi.



“Türkiye’nin Ukrayna’nin toprak bütünlügüne olan destegi için minnettarim”

Ukrayna Devlet Baskani Zelenski ise, “Tüm haklarin menfaatleri dengeli olmali. Bizim genel bir bakisimiz var. Hiç kimse devletimizin ve haklarimizin menfaatlerine karsi olan seyleri kabul ettiremez. Karadeniz kriz alani olmamalidir. Türkiye’nin Ukrayna’nin toprak bütünlügüne olan destegi için minnettarim. Rusya’nin hala kontrol ettigi alan olarak Kirim’daki durumu görüstük. Karadeniz Tahil Girisimi’ne olan desteginiz için minnettarim. Rusya geminin seyrini manipüle ediyor. Rusya öyle davraniyor ki Karadeniz’deki her sey ona ait. Bölgemizdeki halklarin iyiligi bize bagli. Karadeniz bölgesinde istikrari saglamamiz lazim” dedi.



“Burada birçok konuyu görüstük”

Zelenski, “Savas zamaninda bir araya geldik. Bu zor zamanda sayin Cumhurbaskani Ukrayna’ya gelerek bizi destekledi. Sayin Cumhurbaskaninin seçilmesinin ardindan davet üzerine gelen ilk baskan benim. Burada birçok konuyu görüstük. Bizim için insanlar her seyden önce geliyor. Esir olan Kirim Tatarlari almak için de özellikle çalisiyoruz. Sonuç henüz elde etmedik. Bu konuyla ilgili daha fazla detay veremem. Neriman Celal’i de sahsen taniyorum. Kirim Tatar Formu’na katildi ve kendisiyle çok fazla görüsme yaptik. Birçok esirimiz gibi o da serbest olacak. Bu yönde desteklerini esirgemen Sayin Cumhurbaskanina minnettarim” dedi.

Kaynak: İHA