Sepetçi Yetistirecek Çirak Bulamiyor

Samsun’un Çarsamba ilçesinde elde sepet üretimi yapan Murat Kahramanoglu, arkasindan gelecek bir çirak olmadigini ve mesleginin son temsilcisi oldugunu belirtti.

Sepetçi Yetistirecek Çirak Bulamiyor
Çarsamba ilçesinde 1989 yilinda ayakkabicilik meslegine baslayip 16 yil çalistiktan sonra emekli olan Murat Kahramanoglu, daha sonra sepetçilik meslegine merak sardigini belirtti.

20 yili askin süredir sepetçilik meslegi ile ugrastigini anlatan Kahramanoglu, arkasindan gelecek bir çirak olmadigini, mesleginin son temsilcisi oldugunu söyledi.

Sepet yapimini ögrenmesinin kendisi için kolay oldugunu anlatan Kahramanoglu, “Yillar önce ayakkabiciliga basladim. Normal bir ayakkabi dükkani açtim. 16 sene çalistik, 2000 yilinda emekli oldum. Çocuklarim da yetistiler, bir ayakkabi fabrikasinda çalisiyorlar. Önceden zanaatkâr oldugum için birkaç defa sepet yapmayi denedim. Bazen hatali yaptim, söktüm yeniden taktim. Kendimi bu sekilde yetistirdim ve ayni sekilde devam ediyorum. Avrupa’da yasadim, ben asla bos duramiyorum, çalismaya alistim. Kendi tirnaklarim ile her seyi yaptim ve ögrendim. Hiç kimseden yardim almadim. Söküp takarak, hata yaparak ögrendim. Kisin sepet alan pek olmaz ama yazin gurbetçiler geliyor, misafirler geliyor. Onlar sepet aliyorlar, biz de yazin sepet yapiyoruz. Ama dedigim gibi bizim is yazin daha iyi, daha verimli oluyor. Malzeme bulmasi da daha kolay oluyor. Kisin malzeme bile bulamiyorum” ifadelerini kullandi.

Kahramanoglu, “Sepetleri 150 TL’ye, yuvarlak sepetleri 120 TL’ye, ufak boylarini da 50 TL’ye satiyorum. Agustos ayinin sonlarina dogru sepet satisimiz biter. Daha sonra da hazir yapilmis olan sepetler satilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA