Giresun'da Üretici Findik Hasadi Öncesi Bahçe Alti Temizlik Çalismalarina Basladi

Giresun’da findik hasadina günler kala üreticiler hasat öncesi bahçe alti temizlik çalismalarina basladi. Findik bahçelerindeki temizlik çalismalarini sürdüren üreticiler, daha önceki yillarda oldugu gibi hasat öncesi findik fiyatinin açiklanmasini bekliyor.

Giresun'da Üretici Findik Hasadi Öncesi Bahçe Alti Temizlik Çalismalarina Basladi
Devletin açiklayacagi müdahale alim fiyatlarinin serbest piyasayi da etkileyecegini ifade eden üreticilerden Murat Öztürk, artan maliyetler karsisinda en az 100 lira beklediklerini söyledi.

Findik üreticisi Murat Öztürk, “Findigin bahçe altini temizlemek için günlük yevmiye bin 500-2 bin lira arasinda, findik toplama yevmiyesi ise en az 500 lira. Bunun yani sira sabah kahvaltisi, öglen, aksam yemekleri var. Bunlarin hepsi yapilacak ondan sonra da findiktan para kazanilacak. Yani findigi topladigin zaman yarisi yevmiyeye gidiyor yarisi sana kaliyor. Ayrica ilaçlamaya, gübre, yillik bakimin parasi da sana kalan paradan çikacak. Kisacasi bütün bunlari düsünerek findiktan kalan paranin üçte ikisi maliyetine gidiyor. Bütün bu artan maliyetler göz önünde bulundurularak findik hasadina baslamadan önce findigin fiyati belli olur ve vatandas da buna göre hareket eder. Karadeniz’in baslica findik iyi bir para yapar ve üreticinin de yüzü güler diye düsünüyoruz” dedi.



Findik toplama tarihi açiklandi, fiyati açiklanmadi

Findik toplama tarihlerinin açiklandigini ancak fiyatlarin henüz açiklanmadigini hatirlatan Nihat Öztürk ise “Giresun Valiligi tarafindan yapilan açiklamada sahil kesimlerinde 12 Agustus’ta findik toplanmaya baslanacak ancak findik fiyatlari açiklanmadi. Toplayacagimiz findigi henüz kaça satacagimizi bilmiyoruz öyle bir sezona girecegiz. Findik rekoltesi bazi bölgelerde yogun olsa da bazi bölgelerde yok denecek kadar az. Türkiye ortalamasinda ise rekolteyi 850 bin ton olarak bekleniyor. Bizim en büyük sikintimiz findikta maliyet artisinin sürekli yükselmesi oldu. Bu sene findigin pahali bir maliyeti olacak onu görüyoruz. Haliyle bunu karsilayacak bir fiyat açiklanmasini da bekliyoruz. Bizim beklentimiz 100 liranin altinda olmamasidir. Böyle bir fiyat açiklanmasini sabirsizlikla bekliyoruz” diye konustu.

Öte yandan Giresun’da serbest piyasada geçen yilin ürünü findik fiyatinin ise 60 liradan alici buldugu belirtildi.
Kaynak: İHA