Sicaklar En Çok KOAH Ve Astimlilari Etkiliyor

Hava sartlari kronik akciger hastaligi olanlarin saglik durumu üzerinde önemli etkilere sahip. Soguk ve kuru havalar hassas solunum yollarini tahris ederek nefes darligina, öksürüge ve hiriltili solunuma neden olurken, sicak ve nemli havalar da solunum yollari enflamasyonunun artmasina, nefes darligina ve KOAH gibi kronik hastaliklarin alevlenmesine yol açabiliyor.

Sicaklar En Çok KOAH Ve Astimlilari Etkiliyor
Yaz sicaklarinin en yogun hissedildigi bugünlerde, Medicana International Izmir Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Merda Erdemir Isik, kronik akciger hastaliklari olanlar için önemli uyarilarda bulundu.

Astim ve KOAH hastalarinin sicak havalarda her zamankinden daha dikkatli olmalari gerektigini ifade eden Uzm. Dr. Merda Erdemir Isik, konu hakkinda su açiklamalari yapti:

“Vücudumuz normal isi dengesini korumak için her zaman çalisiyor ancak sicak havaya ve neme maruz kalindiginda serinlemek için fazladan efor gerekiyor. KOAH hastalari halihazirdaki enerjilerinin çogunu nefes alabilmek için kullandiklarindan, sicak havalarda vücudun sogumaya çalismasi yüzünden nefes darligi sikayetinde artis yasayabiliyorlar. Benzer sorunlar nem seviyesinin yükselmesine bagli olarak da ortaya çikabiliyor. Nemli hava yogunlastigindan KOAH hastalarinin nefes almasi zorlasiyor. Astim hastalarinin da tedbir almasi sart. Sicaklarda havanin durgunlasmasi havadaki kirletici partiküllerin hapsolmasina yol açarak astim hastalarinin ataklarini tetikleyebiliyor. Bunun sonucunda solunum yollari daraliyor ve nefes almak güçlesiyor.”

"Yorucu aktivitelerden kaçinilmali"

Hava sicakliginin artmasi sonucu nefes darligi sikayetleri fazlalasan kronik akciger hastalarinin sicak havalarda yorucu aktivitelerden kaçinmasinin oldukça önemli oldugunu hatirlatan Isik, mevsime özgü dikkat edilmesi gerekenlere söyle degindi:

“Sicak havalarda efor gerektiren aktivitelerin kisitlanmasi, hava sicakliginin ve havadaki polen oraninin yüksek oldugu zaman dilimlerinde mümkünse disariya çikilmamasi gerekiyor. Iç hava kalitesinin yüksek oldugu, ideal sicaklik degerine sahip kapali ortamlarda hastalarin solunum fonksiyonlarinin stabil kalmasi kolaylasiyor. Sicaklarda disariya çikilmasi gerekiyorsa vücut isisini çok yükseltmemek adina açik renkli, cilde nefes aldiran ve vücudu sikmayan kiyafetler tercih edilmeli. Basin günesten korunmasi da esit derecede önemli.”

"Çaydan ve kahveden uzak durulmali"

Dr. Merda Erdemir Isik, hem saglikli bireylerin hem de kronik akciger hastaliklari olanlarin dehidrasyon (sivi kaybi) risklerinin sicak havalarda arttigini belirten uyarilarini söyle sonlandirdi:

“Sicak havalarda vücut isisi terleme ile dengeleniyor, terleme ise vücutta su kaybina yol açiyor. Bir de içecek tercihinin yanlis yapilmasi, vücudun daha çok susuz kalmasina neden oluyor. Bu nedenle çay ve kahve gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmali, bu içecekler su kaybini artiriyor. Kronik akciger hastalarinin yapmalari gereken, bol su içmek; böylece hem vücut isisinin dengelenmesi mümkün oluyor hem de dehidrasyon riski azaliyor. Mukusun seyreltilmesi, solunum yolu enfeksiyonlari riskinin düsürülmesi ve akciger fonksiyonlarinin desteklenmesi için de su içmek büyük öneme sahip. Tüm bu tedbirleri almak ve reçete edilen ilaçlari düzenli kullanmak sicak havalarda solunum sikayetlerini minimize etmeyi saglayabiliyor.”
Kaynak: İHA