Garanti BBVA'nin TL Müsteri Mevduatlari, TL Kredilerini Asti

Garanti BBVA’nin yilin ilk 6 ayinda, net kâri, 33 milyar 809 milyon 740 bin TL oldu. Aktif büyüklügü 1 trilyon 891 milyar 92 milyon 777 bin TL seviyesinde gerçeklesirken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler araciligiyla sagladigi destek ise 1 trilyon 312 milyar 612 milyon 732 bin TL oldu.

Garanti BBVA'nin TL Müsteri Mevduatlari, TL Kredilerini Asti
Türkiye Garanti Bankasi A.S., 30 Haziran 2023 tarihli finansal tablolarini açikladi.

Banka’nin konsolide finansal tablolarina göre, yilin ilk 6 ayinda, net kâri, 33 milyar 809 milyon 740 bin TL oldu. Aktif büyüklügü 1 trilyon 891 milyar 92 milyon 777 bin TL seviyesinde gerçeklesirken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler araciligiyla sagladigi destek ise 1 trilyon 312 milyar 612 milyon 732 bin TL oldu. Fonlama bazini dinamik bir sekilde yöneten Garanti BBVA’nin fonlama kaynaklari içindeki en büyük agirligi müsteri mevduatlari olusturmaya devam etti; aktiflerin yüzde 74’ü mevduatlar ile fonlaniyor. Müsteri mevduat tabani yilin ilk 6 ayinda yüzde 54 büyüme ile 1 trilyon 396 milyar 970 milyon 11 bin TL oldu. Güçlü sermaye odagini koruyan Bankanin sermaye yeterlilik orani yüzde 15.8, özkaynak kârliligi yüzde 38.3, aktif kârliligi ise yüzde 4.2 seviyelerinde gerçeklesti.

Konuyla ilgili bilgi veren Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Bastug; “2023 yilinin ikinci çeyreginde regülasyonlarla uyumlu olarak bilançomuzu yönettik. Bu çerçevede bankamizin TL nakdi kredi portföyü 80 milyara yakin net artisla toplam 600 milyar TL’ye ulasti. Büyüme odagimiz KOBI ve tüketici kredileri oldu; buna karsin, kurumsal ve ticari kredilerde büyüme hizi görece düsük kaldi. KOBI kredilerinde pazar payi kazanirken, kredi kartlari ve tüketici kredilerindeki geleneksel lider pozisyonumuzu bu çeyrekte de basarili bir sekilde korumaya devam ettik.

Müsterilerimizle kurdugumuz uzun soluklu, güvene dayali iliskinin bir sonucu olarak TL mevduatta da fark olusturan bir performans ortaya koyduk. Büyümede, Kur Korumali Mevduat (KKM) ana ürün olmaya devam etti. Bankamiz, özel sektör bankalari içinde en yüksek KKM hacmine ulasarak bu konuda da sektörde lider oldu. Bugün kur korumali mevduatlar, TL vadeli mevduatlarimizin üçte ikisinden fazlasini olusturuyor. Yasal düzenlemelerin etkisiyle TL mevduat, titizlikle yönettigimiz ve yogunlastigimiz bir alan. Bunun sonucu olarak TL kredi mevduat oranimiz daha da iyileserek tarihinin en düsük seviyesine geldi.”

Recep Bastug sözlerini söyle sürdürdü: “Yilin ikinci çeyreginde sendikasyon kredimizi basariyla yenileyerek, Garanti’nin sürdürülebilir fonlama olusturma gücünü bir kez daha gösterdik. 26 bankanin katilimiyla yeniledigimiz sendikasyon kredisinin sosyal performans hedeflerini deprem bölgesindeki kadin girisimciler ve mikro ölçekli isletmelerin finansmani ile iliskilendirdik. Hedeflerimizi basariyla gerçeklestirdigimizde kullandigimiz kredinin faizinde indirim olacak ve buradan saglayacagimiz kazanci yine deprem bölgesi için kullanacagiz. Böylelikle hem bölge ticaretinin güçlenmesine hem de firsat esitligine katki saglamaya devam edecegiz.”

“Sorumlu bankacilik ilkemiz ve kapsayici büyüme stratejik hedefimiz dogrultusunda tüm paydaslar için uzun vadeli deger olusturmaya ve her alanda kapsayici bir banka olma odagiyla ilerliyoruz. Bu alandaki en yeni çalismamiz temmuz ayinda duyurdugumuz, bankacilik hizmetleriyle henüz tanismamis kadinlarin finansal okuryazarlik egitimleri almalarina ve sundugumuz özel ürün firsatlariyla kendi ekonomilerini yönetmelerine destek olmayi amaçlayan ‘Hesabini Bilen Kadinlar’ programimiz. Banka olarak her bireyin toplumsal ve ekonomik hayata katilmasini önemsiyor, çagdas ve güçlü toplumlarin temelinin firsat esitligi ilkesi üzerine kurulduguna inaniyoruz.

2023 ve sonraki yillarda dünyanin ve ülkemizin en önemli sorununun global isinma olacagini belirten Recep Bastug, bu kapsamdaki çalismalarini sürdürdüklerini belirterek sözlerine söyle devam etti: “Gelecek nesillere daha yasanilir bir dünya birakmak en önemli sorumluluklarimiz arasinda. 2021 yilinda DenizTemiz Dernegi / TURMEPA isbirligiyle Marmara Denizi’nde çiktigimiz Mavi Nefes yolculugunu denizlerin ardindan Van Gölü’ne tasimanin mutlulugunu yasiyoruz. Amacimiz göldeki kirliligin önüne geçerek iklim degisikligine karsi Van Gölü Havzasi’ni dirençli hale getirmek ve bu konuda bölgesel farkindalik olusturmak.”

Bastug: “Bugün 14 milyona ulasan mobil müsteri sayisi ile Türkiye’nin en çok kullanilan bankacilik uygulamasina sahip bankayiz. Bu süreçte çok büyük emek ve katkisi olan çalisma arkadaslarimla birlikte bize bu yolculukta istirak eden, bizi destekleyen ve güvenen, basta müsterilerimiz olmak üzere tüm paydaslarimiza tesekkür ediyorum” dedi.

Hesap dönemine ait faaliyet sonuçlarina iliskin özet finansal bilgiler;

Ortalama aktif kârliligi yüzde 4.2 oldu.

Ortalama özkaynak kârliligi yüzde 38.3 seviyesinde gerçeklesti.

Ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler araciligiyla sagladigi destek 1 trilyon 312 milyar 612 milyon 732 bin TL oldu.

Toplam canli krediler, TL krediler ve YP krediler pazar paylari sirasiyla yüzde 10.0, yüzde 10.2 ve yüzde 9.5 seviyesinde gerçeklesti.

Yilbasindan bu yana toplam müsteri mevduatlari yüzde 54.0 büyüdü ve pazar payi yüzde 12.9 seviyesine geldi.

Vadesiz mevduatlarin, toplam mevduatlar içindeki payi yüzde 41 olarak gerçeklesti.

Sermaye yeterlilik orani yüzde 12.2 olan yasal limitlerin üzerinde yüzde 15.8 seviyesinde gerçeklesti.

Donuk alacak orani yüzde 2.1 seviyesinde gerçeklesti.
Kaynak: İHA