Sicak Havalar En Çok Onlara Yariyor

Son zamanlarda rekor seviyeye ulasan sicakliklar kimi bölgelerde hayati olumsuz etkilerken, sadece yaz aylarinda üretimi yapilabilen tuglanin üreticileri, sicak havalardan memnun. Manisa’da 45 dereceyi bulan sicakliklarda bir yandan hava sartlariyla mücadele eden isçiler bir yandan da kis aylarinda da satisi yapilacak tuglalari üretmeye çalisiyor.

Sicak Havalar En Çok Onlara Yariyor
Manisa’da tugla üreticileri son zamanlarda rekor seviyeye ulasan sicak havalari avantaja dönüstürüyor. Sadece yaz aylarinda üretimi yapilan ve restorasyon ve dekoratif amaçli kullanilan tuglalar isçiler tarafindan kaliplanarak günesin altinda kurumaya birakiliyor. Kaliplardaki tugla çamurunu günes altindaki beton zemine ters-düz eden isçiler günde 15 bin adet tugla üretiyor. 30 santigrat derecenin üzerindeki hava sicakliklarinda üretimi yapilan tuglalar güneste kurumaya birakiliyor. 45 dereceyi bulan sicakliklari hem avantaja dönüstüren tugla üreticileri, bir yandan da kavurucu sicaklarla mücadele ediyor.

“Sicaktan ayakkabilarini çikaranlar, basini islatanlar oluyor”

Sicakta zorlandiklarini ancak üretim yapmalari gerektigini söyleyen tugla üretim isçilerinden Savas Davulcu, “Burada yüz yillar öncesinden kalma yöntemlerle yigma tugla, ates tugla ya da firin tugla üretimi yapiyoruz. Sabah 4’te baslayip 13’e kadar üretim yapiyoruz. 2 saat öglen molamiz var. Yemek molasindan sonra 4 günde kuruyan tuglalari el arabalariyla firinlara götürüp pisiriyoruz. Sicakta zor oluyor tabi ki ama çalismaya da mecburuz. Isimiz masa basi degil. Arkadaslarimizin sapkalari baslarinda, sicaktan ayakkabilarini çikaranlar, basini islatanlar oluyor. Zor bir is. Günlük 15 bin tugla üretiyoruz. Yanan atesin yaninda olmuyoruz. Sicaklik ve dumanin bizi etkilememesi için atesin önünü kapatiyoruz” dedi.



“Zorlugu oluyor ancak meslegimiz icabi sicagi seviyoruz”

Meslekleri geregi sicak havalari sevdiklerini söyleyen Isletme Sahibi Ali Sogukpinar, “Dekorasyon ve restorasyonlarda kullanilan harman tugla üretiyoruz. Sadece yaz aylarinda yaklasik 3-4 aylik bir süreçte üretiliyor. Bu süreçte 12 aya yetecek kadar tugla imalatini yapmamiz gerekiyor. Sicak havalarin isçilere zorlugu oluyor ancak meslegimiz icabi sicagi seviyoruz. Hava sicakliklarinin 30 derecenin üzerinde olmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA