Soydan Açiklamasi 'Türkiye'nin Tahmini Findik Rekoltesi 717 Bin Ton'

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Türkiye’nin tahmini findik rekoltesinin 717 bin ton oldugunu açikladi. Soydan, Ordu il genelinde etkili olan heyelan ve su baskinlari sonucu 4 bin dekar tarim arazisinde zarar oldugunu söyledi.

Soydan Açiklamasi 'Türkiye'nin Tahmini Findik Rekoltesi 717 Bin Ton'
Ordu’da 8 Temmuz tarihinde etkili olan saganak nedeniyle dereler tasti, bazi noktalarda sel ve heyelanlar meydana geldi. Tarim arazilerinde de etkili olan heyelanlar nedeniyle bazi findik agaçlari dereye uçtu, kivi ve sebze alanlari hasar gördü. Il genelinde toplamda 4 bin dekar tarim arazisinde hasar oldugu belirtildi.

"Türkiye rekoltesi 717 bin ton"

Arslan Soydan, 3 Temmuz itibariyla baslayan ve 17 Temmuz’da tamamlanan findik rekolte tespit alismalarinin, geçen yillara göre düsük oldugunu belirterek, “Ülkemizde 16 ilde çalismalar tamamlandi. Ordu’da 19 ilçede yaklasik 400 noktada çalismalar sonucu findiktaki hastaliklar ve zararlilar, hem de iç dolgulari ile ilgili kriterler göz önünde bulunduruldu ve gerçege en yakin rekolte tespit edildi. Bu çalismalar sonucu Ordu’da 198 bin 838 ton il rekoltesi belirlendi. Dekar basi verime bakildiginda 87 kilogram verim var. Türkiye geneli ise 717 bin 931 ton rekolte var. Bu sene geçen yillara göre rekolte düsüsü var” dedi.



“Zarar tespit çalismalari devam ediyor”

Soydan, Karadeniz Bölgesi’nde 8-10 Temmuz tarihleri arasinda etkili olan yagislarin bazi illerde sele dönüstügünü söyledi.

Ordu’da etkili olan saganak nedeniyle Altinordu, Fatsa ve Persembe ilçelerinde findik bahçelerinde ve sehir merkezlerinde hasarlarin meydana geldigini söyleyen Soydan, “Bahçelere baktigimizda heyelanlardan dolayi findik kökleri sökülerek derelere indi. Düz alanlara bakildiginda da yagmurlarin göllenmesi sonucu balçiklar olustu ve seralarda da su baskinlari meydana geldi. Findik bahçelerinde önemli ölçüde zararlar olustu. Bununla ilgili zarar tespit çalismalari devam ediyor. Sonrasinda da raporlanarak üreticilerimizin magduriyetlerinin çözülmesi noktasinda çalismalar devam ediyor” diye konustu.



“4 bin dekar alanda zarar var”

Ordu genelinde 4 bin dekar alanda zarar oldugunu ifade eden Soydan, “Bu alanin bir kismi findik bahçeleri, bir kismi kivi bahçesi, sebze alanlari ve seralardan olusuyor. Önemli bir yagis oldu ve burada TARSIM’in de önemini görmüs olduk” seklinde konustu.

Kaynak: İHA