Memur Ve Emekli Ayliklarini Düzenleyen Teklif Kabul Edildi

Memur ve emekli ayliklarini düzenleyen teklif kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda görüsülen 06/02/2023 tarihinde meydana gelen Depremlerin Yol Açtigi Ekonomik Kayiplarin Telafisi için Ek Motorlu Tasitlar Vergisi Ihdasi ile Bazi Kanunlarda ve 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

En düsük memur maasi 22 bin 17 TL olacak.

Memurlara seyyanen 8 bin 77 TL ödenecek.

Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanliginca Vergi Usul Kanunu kapsaminda "mücbir sebep hali" ilan edilen yerlerde; deprem tarihi itibariyla kayit ve tescilli olan tasitlar, deprem nedeniyle yikilan veya agir ya da orta hasarli hale gelen binalarin maliklerine ait tasitlar, depremlerde agir hasar görerek kullanilamaz duruma gelen tasitlar ile deprem nedeniyle esi veya birinci derece kan hisimlarindan birini kaybeden mükelleflere ait tasitlar ek MTV’den müstesna olacak.

31/12/2023 tarihine kadar trafige çikacak ve halihazirda tescilli araç sahipleri bir defaya mahsus motorlu tasit vergisini çift ödenecek.

Emekli ayliklarina zam yapilacak.

Kurumlarin en az iki tam yil süreyle aktiflerinde bulunan tasinmazlarin satisinda uygulanan istisnalar kaldiriliyor.

Kurumlar vergisi arttiriliyor.

Ihracat yapan kurumlar için yüzde 1 olarak uygulanan indirim yüzde 5’e çikartilacak.

Yabanci devlet harp okullarinda okutulan askeri ögrencilerin egitim sürelerinin, gönderilecek okulun durumuna göre yil ve dönem bazinda belirlenebilmesi, mezun olana kadar degil, belirli sürelerle yabanci devlet harp okullarina ögrenci gönderilebilmesi, yabanci devlet harp okullarinda okutulan bir ögrenciye ayrilacak bütçe ile daha fazla ögrencinin kismi süreli olarak yabanci devlet harp okullarina gönderilebilmesi, ayrica egitim süreleri bakimindan denk olmayan ve ögrenci gönderilemeyen bazi ülkelerin harp okullarina da askeri ögrenci gönderilebilmesi düzenlendi.

Plastik posetlerin de yer verildigi listedeki ürünler için uygulanan geri kazanim katilim payi tutarini iki katina kadar artirmaya veya yarisina kadar indirmeye Cumhurbaskani yetkili olacak.

Borç limiti arttiriliyor.

Kovid salgininda açik cezaevinde kalan hükümlülerin cezalarinin bes yil veya daha az süre kalmasi halinde denetimli serbestlik tedbirleri uygulanacak.

Isverene verilen asgari ücret destegi 500 TL’ye çikartiliyor.
Kaynak: İHA