Manisa'da Termometreler 50 Dereceyi Gösterdi

El Nino sicaklarinin etkili oldugu sehirlerden biri olan Manisa’da termometreler 50 dereceyi gösterdi. Sicak hava dalgasinin ardindan uyari üstüne uyarida bulunan uzmanlar, vatandaslari mecbur kalmadikça disari çikmamalari konusunda uyarirken, sicak havada çalismak zorunda kalan insanlar ise ilk kez bu kadar sicak bir havaya sahitlik ettiklerini söyledi.

Manisa'da Termometreler 50 Dereceyi Gösterdi
Son yillarin en sicak günlerini yasayan Manisa’da termometreler öglen saatlerinde 43 dereceye ulasirken araç termometreleri 50 dereceye ulasti. Hissedilen sicakligin 50 dereceleri astigi sehirde sokaklar ve meydanlar bos kalirken, disari çikmak zorunda olanlar da sicak havada zor anlar yasadi. Serinlemek için sik sik yüzlerini yikayan insanlar sicakla mücadele etmeye çalisirken, sokak hayvanlari da agaç gölgelerinde uzanarak nefes almaya çalisti. Sicaktan bunalan çocuklar ise kentteki süs havuzlarina girerek serinledi.

Uzm. Dr. Tanimli’dan uyari

Sicak havalarda ve sicak çarpmasi sonucunda neler yapilmasi gerektigini anlatan Manisa Sehir Hastanesi Bashekim Yardimcisi Aile Hekimligi Uzm. Dr. Ezgi Tanimli, “Önümüzdeki günlerde 40 derecenin üzerinde sicakliklar bekliyoruz. Bu sicakliklarda vücudumuzun termoregülasyon dedigimiz isiyi kontrol etmeye yarayan mekanizmasi bozuluyor ve sicak çarpmasi denen durum ortaya çikiyor. Sicak çarpmasi dedigimiz durum, yüksek hava sicakliklarinda uzun süre geçirdikten sonra vücutta görülen bas agrisi, bas dönmesi, halsizlik, terleme, soguk ve nemli bir cilt, mide bulantisi, kusma, kas kramplari ve idrar renginde koyulasmayla tezahür eden bir hastalik çesididir. Bu durum engellenmezse veya düzeltilmezse soka varan durumlar görmekteyiz. Sicak çarpmasinda öncelikle çocuklar, hamileler ve yaslilar yüksek risk altindadir. Bunun yani sira fazla kilolu insanlar, disarida açik havada çalisma durumunda bulunan ve kronik hastaligi olan insanlar yüksek risk altindadir ve çok daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Sicak çarpmasindan korunmak için öncelikle sicak havalarda her gün disari çikarken en az 15 koruyucu faktörlü günes kremi sürülmeli. Bunu sürdükten 15-20 dakika sonra disari çikmali. Bunun koruyuculugunun gün boyu sürmedigini bilmeliyiz ve 2 saatte bir yenilemeliyiz. Eger islandiysak, havuza veya denize girdiysek veya dus aldiysak yenilemeliyiz. En sicak saatler olan 11.00 ve 15.00 saatleri arasinda mümkün mertebe disari çikmamaliyiz. Eger disari çikacaksak genis kenarli yüzümüzü koruyacak bir sapka tercih etmeliyiz. Açik renkli, pamuklu ince kiyafetler tercih etmeliyiz. Beslenmemizde de en önemli sey 1,5-2 litre suyun üzerine çikmaliyiz. Sicak havalarda bu oranin üzerine çikmaliyiz. Agir yagli ve bol ögünlerden kaçinip meyve sebze agirlikli beslenmek gerekiyor. Bir diger husus ise park halindeki araçlarda kimseyi birakmamak. Özellikle çocuklar tahmin edebileceginizden çok daha kisa süre içerisinde çok tehlikeli durumlarla karsi karsiya kalabiliyorlar maalesef. Son olarak da sunu söylemek istiyorum iç mekanlarda bu tip havalarda klimalarla ortam sicakligini dengeliyoruz. Klimalarin filtrelerini düzgün temizlemedigimiz veya bakimini yaptirmadigimiz takdirde klimalarin da çesitli hastaliklara yol açabilecegini unutmamaliyiz ve klima bakimlarini düzgün yaptirmaliyiz. Kronik hastaligi olan insanlarimiz ise ilaçlarini düzgün kullanmaya bu dönemde son derece dikkat etmeli ve kendilerinde gördükleri en ufak rahatsizlik ve degisiklikte hekimlerine basvurmali” dedi.

Kaynak: İHA