Kula Ilçe Saglik Müdürü Uyardi, Asiri Sicaklara Dikkat

Kula Ilçe Saglik Müdürü Dr. Aybüke Asli Ayyildiz, asiri sicaklarla ilgili basin açiklamasi yaparak vatandaslara uyarilarda bulundu.

Kula Ilçe Saglik Müdürü Uyardi, Asiri Sicaklara Dikkat
Asiri sicaklarin etkili oldugu son günlerde Kula Ilçe Saglik Müdürü Dr. Aybüke Asli Ayyildiz, basin açiklamasi yaparak vatandaslara uyarilarda bulundu. Dr. Ayyildiz açiklamasinda, “Özellikle çocuklarin, yaslilarin, kalp, akciger solunum ve tansiyon hastaligi bulunan kisilerin, hamilelerin, kilo sorunu olan kisilerin daha dikkatli olmalari gerekmektedir. Çok sicak havalarda ve rutubetin arttigi durumlarda 37 dereceye kadar normal olan vücut isisi 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Asiri sicaga maruz kalan bir kisinin beynindeki isi ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve ciddi saglik sorunlari ortaya çikar. Sicaklik artislarina bagli olusabilecek hastaliklardan baslicalari sicak kramplari, sicak bitkinligi, sicak döküntüsü (Isilik), günes yaniklaridir. Fiziksel aktivite ile beraber terlemeye bagli vücutta hizli bir sekilde meydana gelen su ve tuz kaybi sonucu olusur. Belirtileri, karin bacak ve kol kaslarinda agrili spazmlarin olusumudur. Sicak kramplari için tibbi bir tedaviye gerek yoktur. Kisi kramplardan sonra en azindan birkaç saat için fiziksel aktiviteyi durdurmali sulu- mineralli içecekler tüketmeleri gerektigini söyleyerek, Sicak Bitkinligi, Yorgunluk, halsizlik, bayilma hissi, yükselen ates, kalbin daha hizli çarpmasi, belirtilerindendir. Bilinç kaybi yoktur. Kisi serin bir yerde bacaklari bas seviyesinin üzerinde olacak sekilde uzanmali, siki giysilerini gevsetmeli, sivi- mineralli içecekler (tuzlu ayran) almalidir. Kisinin durumu gözlenmelidir. Sicak ve nemli havalarda asiri terlemeye bagli olarak derinin tahris olmasi sonucu ortaya çikan pütürcüklerdir. Vücudun daha çok boyun koltuk alti dirsek içi gibi kivrimlarinda görülür. Her yasta ve herkeste görülebilmekle beraber bebeklerde görülmesi daha siktir. Kizarik bölgeler kuru tutulmali, daha serin daha nemsiz ortam saglanmalidir. Deniz suyu iyilesme sürecini hizlandirir" dedi.



“Günes yaniklarindan korunmaliyiz”

Vatandaslari günes yaniklarindan korunmasi gerektigini dile getiren Dr. Ayyildiz, “Günes yaniklari uzun süre günes isigina maruz kalmakla meydana gelir. Etkilenen kiside deride kizariklik, su toplama, yüksek ates, siddetli agri-aci sikayetleri görülür. Günes yaniklarindan korunmak için özellikle günes isinlarinin en siddetli oldugu 10.00-16.00 saatleri arasi günese çikmamaya özen gösterilmelidir. Günes yanigi olan yerler ilk olarak sogutulmalidir. (Tercihen soguk su ile silinmelidir) Yag, salça, yogurt ve dis macunu kesinlikle sürülmemelidir. Bir hekime danisarak tibbi losyon kullanilmalidir. Günes veya sicak çarpmasi kalici hasarlara neden olabilir. Asiri sicaga maruz kalmak sonucu bedenin vücut sicakligini sabit tutma mekanizmasinin bozulmasiyla ortaya çikar. Hayati tehlikesi olan bir durumdur. Günes veya sicak çarpmasinin belirtileri, çok yüksek ates. (40-41 derece) Vücudun terleme olayini gerçeklestirememesi. Halsizlik, bas agrisi, bas dönmesi, ciltte asiri kuruluk, kusma, bulanti, bilinç kaybi, görme netliginin bozulmasi, el ayak hareketlerinin kontrolünde hakimiyet kaybidir. Bu belirtiler görüldügünde mutlaka bir hekime basvurulmalidir” diye konustu.



“Bol sivi tüketmeliyiz”

Asiri sicaklarda vatandaslarin bol sivi tüketerek sivi ihtiyacini karsilamasi gerektigini söyleyen Dr. Ayyildiz, “Günesin geç dönem etkilerine uzun süre maruz kalindiginda çikabilecek diger saglik sorunlari ciltte erken yaslanma cilt lekeleri, deri kanseri, (benlerin degisimi gözlenir) ve katarakt olusumu olumsuz etkilerindendir. Genel olarak zorunlu olmadikça 10.00-16.00 saatleri arasi disari çikmama, bol sivi ve mineral içeren içeceklerin tüketilmesi, alkollü içeceklerin kullanilmamasi (Alkol vücuttaki su kaybini artirir), tika basa yemekten kaçinmak, yagli, agir yemeklerin yerine su bakimindan zengin meyve sebze ve salatalarin tercih edilmesi. Ince, açik renk, bol giysiler genis kenarli sapkalar, günes gözlükleri, günes isinlarindan koruyucu kremlerin kullanimi, aktif çalismasi gereken kisilerin agir eforlu islerden kaçinmasi mümkün oldugunca klimali ortamda çalismasinin saglanmasi. Alinabilecek basit fakat etkili tedbirlerdir” dedi.

Kaynak: İHA