Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Burcu Aydemir Efelerli Açiklamasi

Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Burcu Aydemir Efelerli, insülin direncinin basta seker hastaligi olmak üzere kalp damar hastaliklari ve bazi kanser türlerine yakalanma riskini artirdigini ifade etti.

Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Burcu Aydemir Efelerli Açiklamasi
Dr. Efelerli, insülin direncini azaltmak için sekerli, unlu gidalar yani makarna, pirinç ve ekmek gibi karbonhidrati bol gidalarla beslenme aliskanligindan vazgeçilmesini tavsiye etti. Pankreas tarafindan üretilen insülin hormonunun yag, kas ve karaciger hücrelerinde gerekli veya yeterli tepkiyi olusturamamasi durumuna insülin direnci (IR) denildigini belirten Acibadem Eskisehir Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Burcu Aydemir Efelerli, insülin direnci yüksek kisilerin diyabet hastaligina yakalanma riskinin de oldukça yüksek oldugunu söyledi.

Insülin direnci ile yüksek tansiyon, damar sertligi, kan yaglari bozukluklari ve karaciger yaglanmasi arasindaki iliskiye dikkat çeken Dr. Efelerli, “Insülin direnci kilolu kisilerde oldukça fazladir. Normal insanlarda 1 birim insülin degeri 30 mg kan sekeri; insülin direnci olan kisilerde 1 birim insülin 10 mg kan sekeri düsürür hale gelir” dedi.

Dr. Efelerli, Insülin direnci belirtilerini, “Yemek tüketimi ve sekerli gida tüketimi sonrasinda hissedilen agirlik ve uyku hali, mide kazinmasi ve açik sikâyetlerinin bulunmasi, hizli hissedilen yorgunluk, sik tatli yeme arzusu; göbek ve bel çevresinin giderek genislemesi, kilo aliminin kontrol edilememesi, kadinlarda adet düzensizlikleri gözlemlenmesi, koltuk alti, kasik, boyun bölgelerinde esmerlesme meydana gelmesi, yemekten sonra kan sekerinin düsmesi ile el titremesi ve terleme görülmesi” seklinde siraladi.

“Makarna, pirinç ve ekmek insülin direncini artirir”

Insülin direncinin, tüketilen sekerli, unlu gidalar yani makarna, pirinç ve ekmekten zengin beslenme özellikle karbonhidrati bol gidalarla beslenme aliskanliginin yer etmesi ile gelisen bir hastalik oldugunun vurgulayan Dr. Efelerli, “Insülin direnci karacigerde yaglanmaya, kalp ve beyin gibi hayati organlari da etkileyecek kalp krizi ve felç gibi hastaliklara davetiye çikarir. Pankreas bir süre sonra insülin üretmekte yorularak tembellesir ve kan degeri yükselmeye baslar. Süreç kendini önce kan sekeri düsüklügü, çabuk acikma seklinde göstererek sonrasinda ‘Diabetes Mellitus’ (Seker Hastaligi) olarak ortaya çikar” diye konustu.



“Bu tavsiyelere uyun”

Dr. Efelerli, insülin direncinin seker hastaligina yatkinligina sebep olmasi haricinde, obezite, adet düzensizligi, kisirlik, kilo vermede zorlanma, gut, yüksek tansiyon, fibrokistik meme hastaligi, yumurtaliklarda kist, kalp krizi, felç, kolesterol, meme kanseri, akciger kanseri, pankreas kanseri, prostat kanseri hastaliklarina yakalanma riskini artirdiginin altini çizdi. Küçük çocuklarda bile insülin direnci görülebildigine deginen Dr. Efelerli, düzenli egzersizler ile haftada en azindan 3 gün tempolu yürüyüs yapilmasini, küçük porsiyonlar halinde sik beslenilmesini, bol su içilmesini, saglikli ve yeterli bir uyku düzenine bagli kalinmasini tavsiye etti.
Kaynak: İHA