Çiftçi Umdugundan Daha Fazla Ürün Aldi

Eskisehir’de hububat hasadi baslarken, çiftçilerin dönümden elde ettikleri ve iyi olarak nitelendikleri 300 kilogramlik verim, yagislarla bu yil 500 kilograma çikti.

Çiftçi Umdugundan Daha Fazla Ürün Aldi
Ülke geneline yaz aylarinin gelmesiyle birlikte çiftçilerin tatli telasesi olan hububat hasadi basladi.

Eskisehir’de de olgunlasan altin sarisi basaklar biçilmeye baslandi. Bu yil yogun bir biçimde yagan yagmurlar dönümde bekleneninin üzerinde verim verince üreticinin yüzü güldü. Normal sartlarda dönümüne 300 kilogram kâfi olarak kabul edilirken bu yil yagislarla birlikte çiftçiler dönümden ortalama 500 kilogram hububat hasat etti. Tane dolgunlugu ve genel verimden memnun olan üreticiler, bu yil samaninda fazla oldugunu ve balya fiyatlarinin düsecegini öngördü.

“Verimden dolayi hiçbir sikintimiz yok”

Yukari Sögütönü Mahalle Muhtari ve ayni zamanda da çiftçi olan Önder Özel, verimden memnun oldugunu bildirdi. Umdugunun üzerinde dönümden verim aldigini belirten Özel, “Arpa biçiyorum, umdugumuzun üzerinde verim var, gayet memnunum. Bir dönümden 500 kilogram aldik, Allah’a sükürler olsun, Allah afetlerden korusun. Verimden dolayi hiçbir sikintimiz yok, agirlik da güzel her sey de güzel. Dün ofisteydim, umdugum agirligin üzerinde çikti, 20 dönüm alani biçmistim ve 10 ton agirlik tahmin ediyordum, ama 11 ton 106 kilogramlik ürün çikti. Afetler herkesi etkiledi, bize bir zarari olmadi, ama hepimiz afet olacak diye korktuk. Yillar önce dolu vurmustu, o zaman çok zararimiz olmustu, millet aglayip, üzülmüstü ama bu sene Allah’a sükür iyiyiz masallah. Bu sene saman da iyi çikiyor, gayet güzel ama para etmiyor çünkü verim çok. Bir dönümden en az 10-12 balya saman çikiyor. Duyduguma göre balyanin tanesi de 27 ila 30 lira arasinda degisiyormus” dedi.

Kaynak: İHA