Yaz Mevsiminde Saglikli Cilt Için Günesten Korunma Önerileri

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Deri ve Zührevi Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Fatma Elif Yildirim, “Uzun süre günese maruz kalmanin, deri kanserlerinin olusumuna ve deri yaslanmasina neden oldugunu söyledi.

Yaz Mevsiminde Saglikli Cilt Için Günesten Korunma Önerileri
Özellikle yaz mevsiminde yüksek hava sicakliklariyla birlikte günes isinlarinda bulunan zararli UVA ve UVB isinlarinin ciltte kizariklik, yanik, su toplanmasi gibi pek çok olumsuz degisiklige neden olabilecegine dikkat çeken Doç. Dr. Yildirim, uzun vadede ciltte kuruluk, alerjik reaksiyonlar, kirisikliklar ve leke olusumu gibi sonradan ortaya çikan hasarlarin da olusabilecegi uyarisinda bulundu. UVA ve UVB isinlarinin ayni zamanda melanom gibi çok ciddi deri kanserlerine de zemin olusturduguna vurgu yapan Doç. Dr. Yildirim, son yillarda cilt kanserlerinin görülme oraninin arttigini ve çok genç yaslarda bile hastaliga yakalanilabilecegini kaydetti.

"Günesten korunmak için neler yapmaliyiz"

Yaz aylarinda saglikli bir cilt için en önemli etkenin günesten korunmak oldugunun altini çizen Doç. Dr. Yildirim, günesten korunmak için korunma yöntemleriyle ilgili önerilerini söyle siraladi: “Özellikle 10.00-14.00 saatleri arasinda günes isinlari yeryüzüne en dik hali ile ulasmaktadir. Bu saatlerde günes isinlarina maruz kalmamaliyiz. Kendi gölgenizi de takip edebilirsiniz. Kendi gölgeniz boyunuzdan kisa ise, günes isinlari çok dik demektir. Mümkünse hafif ve uzun kollu bir gömlek, pantolon, genis kenarli bir sapka ve UV korumali günes gözlügü kullanilmasi gerekmektedir. Daha etkili korunma için etiketinde ultraviyole koruma faktörü (UPF) numarasi olan giysiler tercih edilmelidir. Genis spektrumlu oldugunda günes koruyucumuz, bizi hem derimizi yaslandiran hem de günes yaniklarina neden olabilen UVB isinlarina karsi korumaktadir. Bu nedenle giysilerle örtülmemis tüm cilde genis spektrumlu, suya dayanikli, SPF 30 veya daha yüksek bir günes koruyucu uygulanmali ve her iki saatte bir veya yüzdükten ya da terledikten sonra tekrar uygulanmasi gerekmektedir.”

“Uygun günes kremini seçmek, marka çesitliligi göz önüne alindiginda ve kulaga karmasik gelen aktif bilesenler nedeni ile kafa karistirici olabilmektedir” diyen Opr. Dr. Yildirim, sözlerini söyle tamamladi: “Ama bunun için aklimizda tutabilecegimiz bazi basit kurallar var. Dikkat etmemiz gereken en önemli kural genis spektrumlu günes koruyucu edinmek. Ayrica koruyucunuzun suya dayanikli ve en az 30 koruma faktörlü olmasina dikkat etmeniz gerekmektedir.”
Kaynak: İHA