Helikopter Kazasindan Sag Kurtulan Rus Pilot Türkiye'ye Tesekkür Etti

Denizli’de geçtigimiz Eylül ayinda meydana gelen 2 kisinin öldügü helikopter kazasindan sag kurtulan Rus pilot, kaza sonrasinda kendisine gösterilen ilgiye hayran kaldi. “Ancak akrabalarim bana böyle bakardi” diyen Ilia Ivaschenko, “Su an bir yangin ihbari gelse, hiçbir karsilik beklemeden isimi yaparim” sözleriyle Türk yetkililere tesekkür etti.

Helikopter Kazasindan Sag Kurtulan Rus Pilot Türkiye'ye Tesekkür Etti
21 Eylül 2022 tarihinde Marmaris’teki orman yanginina müdahale etmek için Kastamonu’ndan havalanan helikopter, yakit ikmali yapmak için Denizli’nin Çardak ilçesine inis yaptigi esnada yasanan bir kaza nedeniyle düstü. Yan yatarak sürüklenen helikopterin metal yiginina döndügü kazada Rusya uyruklu mühendis Aleksandr Lakovlev ile teknisyen Alexey Volkov olay yerinde hayatini kaybederken; Rusya vatandasi kaptan 1’inci pilot Ilia Ivaschenko, 2’inci pilot Egor Turkov ve teknisyen Georgii Onuchin ile Türk vatandasi pilot Ömer Kaan Çakir ve Orman Genel Müdürlügü temsilcisi Kenan Erdem ise yaralandi.

Yasanan kazada bacaklari ve kaburgasi kirilan, akcigerinde sönme yasanan Rus pilot Ilia Ivaschenko, geçirdigi 10 ameliyatin ardindan koltuk degnekleriyle de olsa yürümeye basladi.

Denizli Pamukkale Üniversitesi Hastanesi gözetiminde tedavisine devam edilen Ivaschenko, baska orman teskilati ve doktorlar olmak üzere kendisine gösterilen ilgi ve sunulan imkanlar karsisinda büyük bir memnuniyet yasadi. Kendiyle yakindan ilgilenen Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Üçgül’e orman teskilati ve Türkiye’ye tesekkür etmek istedigini ifade eden Ivaschenko’nun bu arzusu yerine getirildi.

Tedavisinde asama kat edilmesi beklenen Rus pilotun saglik durumunun iyiye gittiginin bildirilmesinin ardindan Denizli’ye gelen Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Ivaschenko’yu evinde ziyaret etti.

Ivaschenko’yu kazanin ardindan hastanede de ziyaret ettigini animsatan OGM Genel Müdürü Karacabey, “Su anda kendisini, hastanedeki halinden daha saglikli gördüm. Bu ekip, Kastamonu’dan Mugla’da çikan yangini söndürme çalismalarina destek vermek için hareket etmisti. 21 Eylül gününü iyi hatirliyorum; biz de Ankara’dan çikmistik ve yoldayken kaza haberini aldik. Kaza sonrasi helikopteri yerinde gördük. O kazadan 5 arkadasimizin sag çikmis olmasindan çok büyük memnuniyet duyduk. Diger iki arkadasimiz için çok üzüldük. Allah’im kurtulanlara bir imkan daha verdi. Insallah inaniyoruz ki çok kisa sürede tamamen iyilesecek ve bu helikopterlerle tekrar görev yapacak. Simdiye kadar verdigi emeklerinden dolayi kendisine tesekkür ederim. Biz orman yanginlari ile mücadele ederken 135 mesai arkadasimizi sehit verdik. Bunlari sayarken hangi ülkenin vatandasi diye bakmiyoruz. Çünkü bunlarin içerisindeki bulunan 14 kisi, Türk olmayan kisilerdir. Maalesef 21 Eylül 2023 tarihindeki kazada da 2 mesai arkadaslarimizi da kaybettik. Sükürler olsun ki digerleri ayakta ve onlar her geçen gün daha iyi olacaklar” dedi.



“Akrabalarim olsa ancak bu kadar bakardi”

Kaza sonrasi hiç beklemedigi bir ilgi ve alakayla karsi karsiya kaldigini ifade eden Ilia Ivaschenko ise Denizli Orman Bölge Müdürlügü personelinin kendisini hiç yalniz birakmadigini ve PAÜ hekimlerinin de tedavisi için ellerinden gelenin fazlasini yaptigini söyledi.

Uygulanan basarili tedavi sayesinde bugün hayatta oldugunun altini çizen Ivaschenko, “Su anda Bölge Müdürümüz gelip, bir yangin ihbari oldugunu söylerse; ben Denizli için karsiliksiz bir sekilde isimi yaparim. Ben Orman Müdürlügünün bu kadar azimli çalismasina ve benimle çok iyi ilgilenmelerine sasirdim. Ankara’daki yetkililere ve Denizli Orman Bölge Müdürlügüne bir can borcum var. Ben bu kadar sicakligi ancak kendi akrabalarimdan görebilirdim. Ama artik siz benim canim ve her seyimsiniz. Ben onur ve gurur duyuyorum. Ben artik orman ekibinin bir üyesiyim ve her zaman Orman Müdürlügünün hizmetine hazirim. Orman Müdürlügü personelleri benim sag ve sol kolum oldular. Benim için çok çabaladilar ve onlar sayesinde daha iyi durumdayim” diye konustu.

Ziyaretin ardindan Genel Müdür Karacabey ile birlikte Denizli Orman Bölge Müdürlügü helikopter pistine gitmek isteyen Ivaschenko, burada Izmir’deki yangin görevinden dönen helikopterin önünde hatira fotografi çektirdi. Görevli Rus ve Türk pilotlarla sohbet eden Ivaschenko, saglik sorunlari nedeniyle henüz kullanabilecegi asamaya gelemedigi helikoptere bakarken duygusal anlar yasadi.
Kaynak: İHA