Körfez Turistinin Türkiye Ilgisi Sürüyor

Türkiye, lokomotif turizm pazarlarimiz arasina giren Ortadogu ve Körfez bölgesinden bu yil yüzde 20 artisla 6 milyon ziyaretçiye ulasmayi hedefliyor. TÜROB Baskani Müberra Eresin, “Haziran ayinin ikinci haftasinda bu bölgede okullarin tatile girmesiyle çok güçlü bir talep bekliyoruz” dedi.

Körfez Turistinin Türkiye Ilgisi Sürüyor


Türk turizminin lokomotif pazari haline gelen Ortadogu ve Körfez bölgesi turistlerinin Türkiye’ye ilgisi sürüyor. Ortadogu ve Körfez ülkeleri, turizm açisindan en istikrarli büyüyen turizm pazarlarimizin basinda yer alarak güçlü bir toparlama yakaladi. Ortadogu ve Körfez pazarindan 2023 yilinda Türkiye’ye gelecek turist sayisinda artis trendinin sürmesi bekleniyor. Bu yil 60 milyon turist, 56 milyar dolar gelir hedefleyen Türkiye, Ortadogu ve Körfez bölgesinden 2023 yilinda yüzde 20 artisla 6 milyon ziyaretçiye ulasmayi hedefliyor.

Artik deniz-günes için de geliyorlar

Türkiye Otelciler Birligi (TÜROB), Dubai’de kisa bir süre önce gerçeklestirilen Ortadogu’nun en önemli turizm organizasyonu ATM Turizm Fuari sonrasinda bir sonuç raporu hazirladi. Raporda görüslerine yer verilen TÜROB Baskani Müberra Eresin, bölgeden rezervasyonlarda, haziran ayinin ikinci haftasiyla birlikte hizli artislar kaydedilecegini belirtti.

Eresin, “Bölgeden talep oldukça iyi. Özellikle haziran ayinin ikinci haftasinda bu bölgede okullarin tatile girmesiyle çok güçlü bir talep bekliyoruz. Bu pazarlarda geçen yila göre yüzde 20 civarinda artis bekliyoruz” dedi.



Bölgeden ziyaretlerin haziran-ekim döneminde yogunlasacagina dikkat çeken Eresin, “Istanbul ana destinasyon olmak üzere Bursa, Yalova, Sakarya (Sapanca), Bolu (Abant), Trabzon, Antalya, Mugla (Bodrum), Ordu ve Samsun’un en çok tercih edilecek illerimiz olmasi bekleniyor” diye konustu.



TÜROB raporunda özetle alti çizilen konular söyle:

Arap turistlerin rotalarindaki en önemli ve en çok ragbet gören ülke olan Türkiye, rakip ülkeler karsisinda her bakimdan avantajli konumda yer aldi. Son zamanlarda Arap turistler yesil ve serin destinasyon tercihlerinin yani sira Mugla ve Antalya gibi sicak ve denize kiyisi olan destinasyonlara da ilgi göstermeye baslarken, Arap turistler genelde kalabalik gruplar ve genis aileler halinde seyahat etmeyi tercih ediyor.

Lüks konaklama tesislerinin fazlaligi ve zengin Arap turistlerine hitap eden lüks alisveris imkani nedeniyle Istanbul, Arap turistlerin ilk tercihi oluyor. Istanbul’un yani sira Bursa, Bolu, Abant, Yalova, Giresun ve Trabzon gibi yerler de hem gezmek hem de yerlesmek için Arap turistlerin diger favorileri arasinda yer aliyor.

Bölgeden ülkemize saglik, wellness, kaplica, terapi, saç ekimi, estetik ve tedavi amaci ile gelecek turist sayisinda önemli potansiyel görülüyor.

Ortadogu’da çok sayida yabanci çalisan (expat) bulunuyor. Ortadogu’dan ülkemize gelen turistler arasinda expat’larin yogunlugu dikkate alinarak çalismalarin yürütülmesi yararli olacaktir.

BAE vatandaslari yurt disi seyahatlerinde uzun yillardir Ingiltere, Almanya, Isviçre, Türkiye, Tayland ve Singapur’u tercih tercih ediyor.

Suudi Arabistan, Israil ve BAE ile atilan siyasi adimlarin turizme olumlu yansimalari bekleniyor.

Hizli ekonomik gelismeler, dünyanin degisik ülkelerine hizli ulasim saglayan havayolu aglari, vizesiz seyahat imkanlarinin artmasi ve artan kisisel gelir gibi hususlar nedeniyle Araplarin bölge disindaki ülkelere yönelik ilgisi de son yillarda artti. Körfezden seyahat eden turistler, Ortadogu’dan toplam turist çikisinin yüzde 60’ini olustururken, uluslararasi turizm harcamasinda Körfez ülkelerinin payi tüm Ortadogu’nun yüzde 75’ini olusturuyor.

Yüksek harcama yapan turist grubu olarak dikkat çeken Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, BAE, Kuveyt ve Umman gibi Körfez ülkeleri petrol gelirleri sayesinde yeni turizm trendleri ve yeni rotalar olusturdu.
Kaynak: İHA