Koru Ankara Hastanesinden Obezite Ve Pek Çok Kansere Karsi Robotik Çözüm

Koru Ankara Hastanesi, özellikle mide kanseri, kalin bagirsak kanseri, rektum kanseri ve obezite gibi durumlarda Da Vinci Robotik Cerrahi yöntemiyle zorlu ameliyatlari son teknolojiyle gerçeklestiriyor.

Koru Ankara Hastanesinden Obezite Ve Pek Çok Kansere Karsi Robotik Çözüm
Teknolojinin gelismesiyle birçok alanda kullanilan robot teknolojisi, saglik sektöründe de pek çok ameliyatta aktif olarak uygulaniyor. Ülke genelinde 40’dan fazla Da Vinci Robotik Cerrahi yöntemi kullanan hastanelerden biri olan Koru Ankara Hastanesi, zorlu ameliyatlari robotik yöntemle gerçeklestiriyor. Koru Ankara Hastanesi cerrahlari, özellikle günümüzde daha da fazla artan obezite, mide kanseri, kalin bagirsak kanseri, rektum kanseri gibi hastaliklara karsi gerçeklestirilen zorlu ameliyatlarda robotik cerrahiyi tercih ederek hastanin agriyi ve rahatsizligi daha az yasamasina, daha hizli iyileserek normal aktiviteye dönmesine destek oluyor.

Özel Koru Ankara Hastanesinde robotik cerrahi kullanilan ameliyatlari yapan cerrahlardan Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, robotik cerrahiye iliskin yaptigi açiklamada, robotik cerrahinin aslinda bir NASA projesi oldugunu söyledi.



Uzaya gönderilen kisilerin saglik problemleri yasadiginda cerrahi durumda uzaktan ameliyat yapilabilme durumunun robotik cerrahinin gelistirilmesindeki ana felsefe oldugunu kaydeden Dr. Bedirli, robotik cerrahinin ilk kez 1997 yilinda safra kesesi ameliyatinda kullanildigini belirterek, “Bugün itibariyla tüm dünyada 6 bin 500’den fazla robotik cerrahi platformu bulunmakta. Bunlardan biri de Koru Ankara Hastanesi’nde” dedi.

Robotik cerrahinin kullanilmasi için gerekli platformun olmasi gerektigine dikkati çeken Prof. Dr. Bedirli, Türkiye’de robotik cerrahi platformuna sahip 40’in üzerinde hastane bulundugunu dile getirdi.

“Robotik cerrahide konsol ünitesini cerrah kontrol etmekte, tüm asamalarda oturarak ameliyatlari gerçeklestirmekte”

Prof. Dr. Bedirli, robotik cerrahinin halk arasinda kapali ameliyat olarak da bilinen laparoskopik cerrahiden farklarina deginerek söyle devam etti:

“Hem laparoskopik cerrahi, hem de robotik cerrahi bizim minimal invaziv cerrahi olarak adlandirdigimiz ameliyatlari gerçeklestirdigimiz tekniklerdir. Minimal invaziv cerrahinin temel mantigi hastalarda büyük kesiler yapmadan küçük deliklerden girilerek safra kesesi, fitik, mide ve kalin bagirsak kanserleri ameliyatlari ile son zamanlarda sik uyguladigimiz obezite ameliyatlarini yapmaktir. Bu ameliyatlarda, açik ameliyatlara kiyasla kanama, enfeksiyon ve agri daha az görülmekte, hastalarin iyilesme süreçleri daha hizli olmaktadir. Fark, laparoskopik cerrahi, cerrahin hastanin bizzat basinda ayakta monitöre bakarak yapilirken, robotik cerrahi ise, cerrahin hastadan ayri bir yerde olan robotik cerrahi konsol dedigimiz ünitesinde oturarak yapilir.”

“Robotik cerrahide kamera 10-12 kat büyütmekte”

Robotik cerrahinin laparoskopik cerrahi ameliyatlarinda yasanan zorluklarda birtakim kolayliklar sagladigini aktaran Bedirli, “Laparoskopik cerrahide bir kol ne kadar dönebilirse, robotun kolu farkli eksenlerde 540 derece dönebilmekte. Kullandigimiz kamera laparoskopik cerrahide 2-3 kat büyütürken, burada 10-12 kat büyütmekte ve biz bu görüntüyü üç boyutlu olarak aliyoruz. Bunlar neyi gösteriyor; bir safra kesesi ameliyatinda robot mu laparoskopi mi? Tabii ki laparoskopi uygulanabilir. Kisa bir ameliyattir, zor degildir. Ama ameliyatin maliyeti, zorlugu, derecesi agirlastikça teknolojiyi ne kadar fazla kullanirsaniz hem o ameliyatin daha güvenli sekilde yapildigini görürsünüz hem de hasta sonuçlariniz daha iyi olur” diye konustu.



“Robotik cerrahinin artilari laparoskopik cerrahinin üzerinde”

ABD’de gerçeklestirilen kapali ameliyatlarin neredeyse yüzde 10’unun robotik cerrahi yöntemiyle yapildigi bilgisini veren Prof. Dr. Bedirli, robotik cerrahi kullaniminin dünyada son on yilda hizla arttiginin altini çizerek sunlari kaydetti:

“Ülkemizde bu oran biraz daha az ama robotu özellikle mide kanseri, kalin bagirsak kanseri, rektum kanseri gibi, obezitenin zor ameliyatlarinda tercih ediyoruz ve bize gerçekten avantajlar sagliyor. Bu avantajlarin disinda bir dezavantaji var. O da maliyet. Maliyet disinda laparoskopik cerrahiye göre hiçbir dezavantaji yok. Artilari laparoskopik cerrahinin üstünde. Bu laparoskopik cerrahinin de geldigi en son teknoloji.”

Prof. Dr. Bedirli, dünyada basarili bir sekilde yapilan robotik cerrahi ameliyatinin 10 milyonun üzerinde oldugunu ifade ederek, “Robotu gastrik bypass dedigimiz hem mideyi küçülten hem de emilimi azaltan ve obezitede yillardir obezitede altin standart olarak tanimlanmis ameliyatta robot gerçekten laparoskopiye göre ciddi avantajlar saglamakta” dedi.



“Robotik teknoloji revizyon ameliyatlarda ciddi kolaylik sagliyor”

Obezite ameliyatlari sonrasi olusan birtakim durumlardan sonra revizyon ameliyati yaptiklarini hatirlatan Bedirli, “Revizyon ameliyatlarda robotun teknolojik ameliyatlarini kullanmak, görmek istiyoruz. Çünkü revizyon ameliyatlari ilk primer ameliyatlara göre daha komplike, daha karmasik ameliyatlar. Robotik teknoloji bize burada ciddi kolayliklar sagliyor. Vücut kitle endeksinin, yag kitlesinin çok asiri oldugu hastalarda robotun olmasi beni rahatlatiyor, o hastalarda robotu daha fazla öneriyorum” dedi.

Bedirli, robotik cerrahi yöntemiyle operasyon geçiren bir hastanin laparoskopik cerrahiye göre taburcu olma süresinin degismedigini vurgulayarak, “Bir hasta laparoskopik yöntemle de robotik yöntemle de ameliyat olsun, ameliyat sonrasi süreci, hastanede kalma süresi birbirine benzer. Hatta robotik cerrahinin küçük artilari olabilir. Gerçekten robotik cerrahi yapabilmeniz için çok küçük bir alanda tabiri caizse hiçbir kanama olmadan ameliyati sonlandirmaniz lazim. Bu hastalarin önemli bir kisminda dren kullanimina gerek duyulmamakta çünkü kanama minimal oluyor” cümlelerine yer verdi.
Kaynak: İHA