Türk Kahvaltisi Pekin'de Tanitildi

Türkiye’nin Pekin Büyükelçiligi’nde "Dünya Kahvalti Günü" vesilesiyle düzenlenen etkinlikte geleneksel Türk kahvaltisi tanitildi.

Türk Kahvaltisi Pekin'de Tanitildi
Çin’in baskenti Pekin’de düzenlenen Dünya Kahvalti Günü tanitim etkinliginde misafirlere Türk kahvaltisi ikram edildi. Etkinlige Pekin Büyükelçisi Ismail Hakki Musa’nin yani sira Çinli ve Türk basin mensuplariyla sosyal medya fenomenleri katildi.

Türkiye’nin kültürel ve tarihi zenginliklerinin anlatildigi, videolarin gösterildigi etkinlikte, Çinli misafirlere Türk mutfak kültürünün önemli bir parçasini olusturan kahvalti tanitildi. Çinli basin mensuplari ve bloggerlar, hamur isleri, peynir ve reçeller ile sucuk, muhlama ve simit gibi Türk mutfagina özgü lezzetleri deneme imkani buldu.

“Çinli dostlarimizla kahvalti vesilesiyle bulusmak istedik”

Etkinlikte açiklamalarda bulunan Pekin Büyükelçisi Ismail Hakki Musa, Dünya Kahvalti Günü vesilesiyle Türk medeniyetinin önemli bir parçasi olan geleneksel kahvalti kültürünü tanitmak istediklerini belirterek, “Bugün sizin de bildiginiz gibi Dünya Kahvalti Günü. Kahvaltinin Türk medeniyetinde, Türk kültüründe çok önemli bir yeri var. Bütün Türkiye güne çok zengin, çok leziz bir kahvaltiyla baslamak ister. Biz de bugün bu gelenegimizi sizinle bulusturmak istedik. Çinli dostlarimizla etkilesimimizi artirmanin bir yolu olarak bu kahvalti vesilesiyle bulusmak istedik” dedi.



“Daha sik, daha özgür bir sekilde temaslarimizi yogunlastirabilecegiz”

Türkiye-Çin iliskilerinin her alanda güçlendigine deginen Musa, “Dünya, Çin’de dahil pandemi döneminden geçti. Bu sirada temaslarimiz azalmisti. Artik pandemi tedbirleri kalkti. Daha rahat, daha sik ve daha özgür bir sekilde temaslarimizi yogunlastirabilecegiz” diye konustu.

Musa, THY’nin 1 Temmuz’dan itibaren her gün Pekin, Sanghay, Guangzhou ve Hong Kong’dan Istanbul’a uçus düzenleyecegini, diger sehirlerden de Türkiye’ye uçuslar gerçeklesmesi için girisimlerde bulunduklarini ifade etti.



“Çin’den Türkiye’ye 565 bin turist”

Türkiye’nin 2019 yilinda Çin’den 565 bin turist agirladigini hatirlatan Büyükelçi Musa, "Bu sayi çok az. Türkiye’den Çin’e ziyaretler için de ayni seyi söyleyebiliriz. Bunu sadece mesafelerle açiklayamayiz. Aradaki mesafe, bu zayif karneyi, zayif skoru açiklamakta bence yetersiz. Bu sayilari artirmak için önümüzdeki dönemde birlikte çalismaktan mutluluk duyacagiz” dedi.

Türkiye’de dogusundan batisina güneyinden kuzeyine farkli cografyalarin ve iklimsel zenginliginin bir arada yasanabildigine dikkat çeken Musa, bu zenginligin Türk mutfagina da yansidigini kaydetti.

Musa, “Türkiye’nin tarihi ve cografi güzelliklerini yerinde görmek, buna bizzat sahit olmak için sizi her zaman Türkiye’ye bekleriz” dedi.



“Enteresan bir tecrübeydi”

Etkinlige katilan Çinli sosyal medya fenomeni Jiang Hao, “Bugünkü tecrübemiz çok enteresandi, çok zengin bir sofra vardi. Hem Karadeniz hem de Akdeniz kültürü etkisindeki yiyecekler sunuldu. Türkiye’deki sofra ortami, Çinliler ile de benzerlik tasiyor. Herkes bir araya geliyor, sohbet ediyor. Hem yemegin tadini çikartiyorlar hem de duygular paylasiliyor” dedi.

Çin’in en büyük internet portali Sina International’in yetkilisi Ye Chao ise Türk kahvalti sofrasindaki lezzetleri tattiktan sonra en sevdigi yemegin menemen oldugunu belirtti.

Ye Chao, “Ilk gördügümde tadinin saksukaya benzedigini sandim ama tattiktan sonra Çin’deki domatesli kizarmis yumurtaya daha çok benzedigini fark ettim. Lezzet açisindan ondan daha zengin, çünkü içinde sogan ve biber de var” diye konustu.



“Türk kültüründe kahvaltinin en önemli ögün oldugunu ögrendim”

Ye Chao, “Türk kültüründe kahvaltinin en önemli ögün oldugunu ve Türkiye’de kahvaltinin aile üyeleri arasinda bir iletisim sagladigini, ailelerin pazar sabahlari kahvaltida bir araya gelerek zengin bir sofra esliginde hafta boyunca yasadiklarini paylastiklarini ögrendim. Bu çok etkileyici” dedi.

Beijing TV muhabiri Zhang Minzi de Türklerin kahvalti sofrasinda tattigi favori yiyeceklerinin muhlama ve simit oldugunu belirtti.

Zhang, “Türk kahvalti kültürü çok özel, çok çesitli. Birbirinden farkli ekmekler var. Birbirinden farkli soslar, reçeller, çikolatalar ve birçok sebze var. Ilk kez simit yedim. Çok sevdim, çok özel” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA