Nâzim Hikmet Ölümünün 60. Yilinda Nilüfer'de Anildi

Nâzim Hikmet, ölümünün 60’inci yil dönümünde Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin düzenledigi etkinlikte eserleriyle anildi. Sair ve yazar Sezai Sarioglu’nun konusmaci olarak yer aldigi etkinlikte, Yolda Sarkilar müzik grubu da, Nâzim Hikmet’in siirlerinden beslenmis eserleri seslendirdi.

Nâzim Hikmet Ölümünün 60. Yilinda Nilüfer'de Anildi
Türkiye’nin önde gelen sairlerinden Nâzim Hikmet, ölümünün 60’inci yil dönümünde Nilüfer’de eserleriyle anildi. Nilüfer Kent Konseyi’nde gerçeklesen etkinlige Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem ile Nilüfer Belediye Baskan Yardimcisi Remzi Çinar, Nilüfer Kent Konseyi Baskani Neslihan Binbas ile vatandaslar katildi.

Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Nâzim Hikmet üzerine konusulacak çok sözün oldugunu belirterek, “Memleketi, insanlari, barisi, adaleti seven, aski ve sevgiyi dizelerinde buldugumuz çok degerli bir sair Nâzim Hikmet. Yasaminin 10 yili askin süresini Bursa’da hapishanede geçirmis, dizelerinde Bursa’ya yer vermis biri. Uludag ile iliskisini dizelerinde bizlere hissettirmis bir sairimiz. Nâzim Hikmet’i özlüyor, sevgi ve hasretle aniyoruz” diye konustu.

Anma etkinligine konusmaci olarak katilan yazar ve sair Sezai Sarioglu da, Nâzim Hikmet’e ve eserlerine farkli bir bakis açisi getirdi. Nâzim Hikmet’in estetik olarak degil, siyaseten ve bir “Cevap anahtari” olarak okundugunu dile getiren Sarioglu, “Oysa Nâzim, ayni zamanda çagimizin sorulariydi. Biz, ne çagin sorulariyla iliskilendik Nâzim’i okurken ne de ona sormamiz gereken sorularla” ifadelerini kullandi. Nâzim’la kurulan iliskinin esastan ve usulden kurulan yanlis bir iliski oldugunu söyleyen Sezai Sarioglu, “Nâzim’la biz, yanlis tanistik, yanlis sevdik. Belki de onu severek, cezalandirdik. Tanisma sadece an degil, süreçtir. Okuma da öyledir. Bu süreç bazen 5, bazen 10 yildir. Eger biz bir kitapla, tarihi, siyasal özneyle, bir sairle tanismayi anda dondurur ve sabitlersek, süreçte o ezberimizi tekrar ederiz. Bence Türkiye’de Nâzim okumalarinin genel kamusal alandaki problemi budur. Onlarca yillik süreci, o andaki ezberimize göre ve o anda hangi begeniyle insa ettiysek, ona göre sekillendirme meselesi. Türkiye’de Nâzim’in begendiginiz siirlerini yazin desek, muhtemelen bir çok insan Nâzim’in ilk dönem siirlerini söyler. Peki neden böyledir? Çünkü bizim, Nâzim’la kurdugumuz iliski, cevap arama iliskisi. Nâzim’i biz, cevap kilarak okuduk. Oysa hiçbir siir, metin, tarihi özne, bir dogru ve cevap olarak okunamaz. O kisinin, o metnin katmanli yapisini inkar etmektir bu” diye konustu.

Sezai Sarioglu, katilimcilarin sorularini da yanitladi. Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, degerli paylasimlari için Sezai Sarioglu’na plaket vererek tesekkür etti.

Etkinligin son bölümünde Yolda Sarkilar ekibi, Nâzim Hikmet’in siirlerinden bestelenmis en sevilen eserleri, katilimcilar için seslendirdi.
Kaynak: İHA