Konya Ovasi'nda Hasat Sezonu Öncesi Rekolte Beklentisi Artti

Türkiye’nin tahil ambari Konya Ovasi’nda Subat ayina kadar yagislarin düsük olmasi kurakliga kapi aralarken, zaman zaman etkili olan yagislar rekolte umutlarini arttirdi. Yagislarin rekolte artisina olumlu katki saglayacagi tahmin edilirken, hasat döneminde de bir gecikmenin olmamasi öngörülüyor.

Konya Ovasi'nda Hasat Sezonu Öncesi Rekolte Beklentisi Artti
Yüz ölçümünün yüzde 67’si tarim arazisi olarak kullanilan Konya’da, 2023 yilinin ilk dönem aylarina kadar yagislarin az olmasindan kaynakli kuraklik alarmlari çalmisti. 2 milyon 200 bin hektarlik ekim alaninda üretim yapilan ovaya Nisan ve Mayis aylarinda düsen yagmur yagisi, rekolte umutlarini arttirdi.

“Kiraç alanlarda yaklasik olarak 40 veya 45 gün sonra baslayacak gibi”

Konya’da, 2023 yilinin ilk dönem aylarina kadar yagislarin az olmasindan kaynakli kuraklik tehlikesinin yasandigini aktaran Ziraat Mühendisleri Odasi (ZMO) Konya Sube Baskani Burak Kirkgöz, “Konya Ovasinda yavas yavas hasat sezonuna dogru giriyoruz. Bölgemizdeki hububat tarlalarinda hasadin özellikle kiraç alanlarda yaklasik olarak 40 veya 45 gün sonra baslayacak gibi. Su anda arazideki hububatin durumu hamur olum dönemini dedigimiz yani daha hububatin denesini siktigimiz zaman içerisinden peynirimsi bir yapinin çiktigi dönemde. Bu dönemde bize yaklasik 45 gün sonra hasadin gelecegini gösteriyor. Su anda ovada herhangi bir sikintimiz yok. Geçtigimiz dönemlerde yagislarimiz biraz düsüktü. Özellikle kar yagisi az aldigimiz dönemler oldu. Nisan yagislari ise çok güzeldi ve Mayis ayinda da çok güzel yagislar aldik. Tabii Nisan, Mayis yagislari bazen bunlar dolu yagisina dönebiliyor. Bazi bölgelerimizde dolu zarari var ama su anda bizim rekoltemizi etkileyecek düzeyde bir zarar tespitinde daha bulunmadi. Tabii kisim kisim arazilere daha yeni giriliyor. Bu arazilerin hasar tespitleri yavas yavas yapiliyor. Ama su anda sulu tarlalarimizda özellikle ovanin Aksaray tarafina dogru olan kisimlarinda herhangi bir sikintimiz yok. Mahsullerimiz güzel. Verimlerimiz de güzel çikacak gibi gözüküyor. Su anda hali hazir burada bir aksilik veya bir dolu zarari olmazsa arazi gezmelerimizde yaptigimiz tespitler bu yönde” dedi.



“Havalarin sicak gidip yagisli olmasi hastaliklari da beraberinde getiriyor”

Fazla yagislarin bazi olumsuzluklari da beraber getirdiginin altini çizen (ZMO) Konya Sube Baskani Burak Kirkgöz, “Bu dönemdeki olumsuzluklari siralamak gerekirse havalarin sicak gidip yagisli olmasi hastaliklari da beraberinde getiriyor. Baslangiçta mantar hastaligi Konya Ovasi’nda ciddi bir problem oldu. Bununla ilgili tedbiri çiftçilerimiz tabii erken dönemde aldi. Arkasindan mahsuller büyüyünce pas hastaligi da beraberinde geldi. Bunun nedeni iklimin tamamen yagisli ve sicak geçmesinden kaynaklaniyor. Böyle günesli havalarda topragin nemli oldugu dönemlerde mantar hastaliklari çok fazla rastliyoruz. Çiftçilerimizin ilaçlari erken dönemde atmalari kendileri için iyi olur. Su anda gezdigimiz arazilerde hastalik var lakin uygulamalarini çiftçilerimiz yapiyor” seklinde konustu.



“Yagislar devam etse bile tabii bitkilerin belli bir ömürlerini tamamlayacaklari günleri var”

Hasadin gecikmesinin yasanmayacagini ön gördüklerinin ifade eden Kirkgöz, “Yagislarimiz güzeldi. Yagislar güzel olunca kardeslenmeden gelen basaklar da yetismis durumda. Su anda mahsul zamaninda ilerliyor. Herhangi bir gecikmenin olacagini düsünmüyoruz. Yagislar devam etse bile tabii bitkilerin belli bir ömürlerini tamamlayacaklari günleri var. Su anda o günlük periyotunda ilerliyoruz. Herhangi bir sikinti olacagini da düsünmüyorum. Geçen yil fiyatlari çok güzeldi. Özellikle TMO’nun alim yapmasi ve devletin açikladigi fiyat çiftçiyi memnun edici seviyedeydi. Bunun etkisini bu yilda hissediyoruz. Çünkü ekim alanlarinda belli bir artis var. Insallah rekoltemizde bir düsüs degil de yükselis bekliyoruz. Geçen yilin rekorunu bu yil kirmayi planliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA