Kars'ta Yavru Kurtlar Biberonla Besleniyor

Kars’ta vatandaslar tarafindan bulunan ve koruma altina alinan yavru kurtlar, biberonla besleniyor.

Kars'ta Yavru Kurtlar Biberonla Besleniyor
Kafkas Yaban Hayvani Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi yaban hayvanlarina sifa olmaya devam ediyor. Bölge illerden çesitli nedenlerle bulunan ve Doga Koruma Milli Parklar Müdürlügü (DKMP) ekiplerine teslim edilen yaban hayvanlarinin tedavileri Kars’ta yapiliyor.

Sarikamis ilçesi Karaurgan köyünde vatandaslar tarafindan bulunan ve bulundugunda henüz gözleri açilmamis olan 3 yavru kurdun Kafkas Yaban Hayvani Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bakim ve tedavileri sürüyor. Veteriner hekimler tarafindan günlük tedavileri yapilan ve biberonla süt verilerek beslenen yavrukurtlar, 5 haftalik oldu. Saglik durumlari iyi olan yavrukurtlarin belirli bir asamaya geldiginde uygun bulunan hayvanat bahçesine gönderilecek. Ayrica Kafkas Yaban Hayvani Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne güçten düsmüs ve çesitli nedenlerle getirilen yavru boz ayi, kulakli baykus, leylek, sahin gibi yabani hayvanlarin da tedavileri devam ediyor.

Yavrukurtlarin 1 haftalikken geldigini ifade eden Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yabani Hayvan Hastaliklari ve Ekolojisi Anabilim Dali Arastirma Görevlisi Burak Büyükbaki, “Kurt yavrulari Sarikamis Karaurgan köyünde vatandaslar tarafindan fark edilip, ihbar üzerine DKMP ekipleri bize ulastirdilar. Geldiklerinde 1 hataliklardi. Tabi yavru bakimi uzun ve zor bir süreç, belli periyotlarla beslemek gerekiyor. Bu süre zarfinda sabirli ve dikkatli olunmasi gerekiyor. Suan 25 günlük oldular. Genel durumlari gayet iyi, besleme be bakimlari devam ediyor” dedi.

DKMP Kars Sube Müdürü Resul Gök, “Basta 13. Bölge Müdürlügümüz olmak üzere diger illerde olmak üzere yaklasik 12 ile hizmet veriyoruz. Merkezimizde ameliyathane, besleme odasi, tedavi ve rehabilitasyon kisimlari bulunmakta, yaban hayvanlarinin buradaki tedavileri Kafkas Üniversitesi ile DKMP Genel Müdürlügü ile imzalanan isbirligi protokolü çerçevesinde veteriner fakültesinde hocalarimizla birlikte yürütmekteyiz” diye konustu.

Öte yandan Kafkas Üniversitesi ve Doga Koruma Milli Parklar Genel Müdürlügünce imzalanan protokolle hayata geçirilen Kafkas Yaban Hayvani Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi dogada güçten düsmüs, yarali bulunan yaban hayvanlarinin dallarinda uzman veteriner hekimler tarafindan tedavilerinin yapilarak dogaya yeniden dönmelerine imkan taniyor. Rehabilitasyon Merkezi yaklasik 16 ile hizmet veriyor.
Kaynak: İHA