Izmir'den Portekiz'e Uzanan Basari

Portekiz’de yasayan Yasar Üniversitesi Mimarlik Bölümü mezunu Içim Atli’nin çalistigi mimarlik sirketinden bir ekip ile katildigi proje, “Finlandiya Tren Fabrikasi Karma Kullanim Yarismasi”nda dünya çapinda en iyi 5 mimarlik ofisi projeleri arasindan birinci seçildi. Ekip, Helsinki’de bulunan 1970’lerden kalan atölye binasini 45 metrekarelik karma kullanimli bir alana dönüstürdü.

Izmir'den Portekiz'e Uzanan Basari
Yasar Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Mimarlik Bölümü mezunu Içim Atli, 2022 yilinda Erasmus + Staj Programi ile Portekiz’de bir mimarlik sirketinde staja basladi.

Ayni sirkette ise giren Atli, o günden bu yana kariyerine Porto’da MASSLab firmasinda devam ediyor. Sirket bünyesinde kurulan bir ekiple yarismalara katilan Atli, Helsinki’de bulunan bir alan için düzenlenen “Finlandiya Tren Fabrikasi Karma Kullanim Yarismasi”nda yaptigi tasarim ile dünya çapinda en iyi 5 mimarlik ofisi arasindan birinci oldu. Birincilik kazandiran tasarim, eski elektrikli tren binasini bölgenin tarihi mirasindaki sosyal, ticari ve kültürel merkezin bir parçasi olacak ofis, perakende ve otel alanlarindan olusan 45 bin metrekarelik karma kullanimli bir alana dönüstürmeye odaklandi. Sokaklar, parklar, plazalar ve açik alanlardan olusan bir sistemi barindiran, insanlari disarida birlikte daha fazla zaman geçirmeye tesvik eden ve ayni zamanda bölgenin dinamigini artiran karma kullanimli bir mahalle olusturuldu. Nüfusun ihtiyaçlarina cevap veren bir bina saglamak amaciyla 1970’lerden kalan atölye binasi yerel halkin günlük yasamina entegre edildi. Bölgenin kültürel mirasini gelistiren proje, sürdürülebilir kentsel yenileme için bir örnek olusturuyor.

Farkli kültürlerle farkli bakis açilari

Genç yasinda uluslararasi ödüller kazanan küresel bir sirketin parçasi olmaktan dolayi gurur duydugunu söyleyen Atli, farkli kültürlerle tanismanin mesleki kariyerine sagladigi katkilari anlatti. Atli, “Bu çalismalardan aldigim bilgi ve vizyonla uluslararasi projelerde yer almak kariyerim için çok önemli adimlar. Farkli kültürlerde yasamanin ve yeni seyler deneyimlemenin kisiyi daha açik fikirli yaptigini görüyorum. Umarim bir gün Türkiye’de de çalisma firsatim olacak. Baska ülkelerden aldigim bu bilgi ve vizyonu kendi ülkem için de kullanmayi ve Türkiye’de de projeler gelistirmeyi arzu ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA