Göçerlerin Zorlu Yayla Yolculugu Devam Ediyor

Sicak bölgelerdeki kislaklarda kisi geçiren göçerlerin, havalarin isinmaya baslamasiyla hayvanlariyla birlikte yayla yolculugu basladi.

Göçerlerin Zorlu Yayla Yolculugu Devam Ediyor
Sirnak, Mardin, Siirt ve Batman’daki kislaklardan sürülerini çikartan göçerler, yüksek rakimli Ferasin Yaylasina dogru yaklasik 1 ay sürecek zorlu yolculuklari basladi.

Hayvancilikla ugrasan ve bölgede göçer adi verilen hayvan besicileri, sicak aylarin gelmesiyle birlikte yüksek kesimlerin ve yaylalarin yolunu tutmaya basladi.

Göçerlerin oldukça zorlu geçen yayla yolcugu, konaklama seklinde yaklasik 40 gün 40 gece sürüyor.

Daha önce çatismalar yüzünden gidilemeyen ve güvenlik nedeniyle kapatilan mera ile yaylalar artik hayvan sahiplerine açildi. Göçerler, güvenlik güçlerinin terör örgütü PKK’ya yönelik basarili operasyonlarin ardindan saglanan huzurla rahat bir sekilde hayvanlarini yaylalara götürüyor, bölge hayvan varligindan canlanmaya basladi.

Sirnakli göçerler, yazin bereketli bir sezon geçirmeyi umut ediyor. Göçerler, haftalarca sürecek bir zorlu yolculuktan sonra uygun gördükleri yerlerde çadirlarini kuruyor.

Tarim ve Orman Il Müdürü Selman Demirel, Tarim ve Orman Bakanligi’nin 28 Nisan tarihinden itibaren SAP’tan kaynakli hareketlerin kisitlanmasi kalktigini söyledi.

Bütün çiftçilerin bu hareketler ile birlikte göç hareketleri baslamis oldugunu aktaran Demirel, "Ilimiz yaylacilik alaninda kendi kendine yeten bir ildir. Uludere, Beytüssebap ve Sirnak merkeze daha çok yaz aylarinda yaylalarimizi kullanmaktayiz. Kis döneminde ise Cizre, Silopi ve Idil ilçelerini de konakliyorlar" dedi.

Sirnak’in bu konuda avantaja sahip oldugunu belirten Demirel, "Biz, disariya göç veren degil, disardan göç alan bir iliz. Diyarbakir, Mardin, Batman, Siirt, Hakkari’den bile göç aldigimiz oluyor. Farasin bölgemiz genis bir alana ve zengin bir popülasyona sahip bir alandir. Iklimi de bölgeye uyumludur. Vatandaslarimiz da genelde Farasin bölgesini tercih ediyorlar. Ortalama 1 milyon 200 bine yakin küçükbas hayvan varligimiz mevcuttur. Ama yaz ve yayla döneminde 2 milyon 500’e yakin bir hayvan varligina ulasiyoruz. Sirnak bölgemizde 5 bin kayitli küçükbas hayvan ile ugrasan çiftçimiz bulunuyor” dedi.

Kaynak: İHA