Çevreci Belediye Sifir Atik Projeleriyle Gelecege Dokunuyor

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde baslatilan “Sifir Atik” projesini en fazla destekleyen belediyeler arasinda yer alan Çorum Belediyesi, yaptigi çalismalarla gelecege dokunuyor.

Çevreci Belediye Sifir Atik Projeleriyle Gelecege Dokunuyor
Sürdürülebilir kalkinma ilkeleri çerçevesinde atiklarin kontrol altina alinmasi, gelecek nesillere daha temiz ve gelismis bir Türkiye, yasanabilir bir dünya birakilmasi hedefiyle önemli projelere imza atan Çorum Belediyesi, çevre ve doganin yani sira ekonomiye de önemli katki sagliyor.

Sifir atik çalismalariyla çevre kirliligini önleyen Çorum Belediyesi, gerçeklestirdigi insaat ve yikinti atiklari yönetimi, atik pillerin yönetimi, bitkisel atik yaglarin yönetimi, elektronik atiklarin yönetimi, kati atiklarin ve tibbi atiklarin bertarafi, vektörel mücadele yönetimi, cadde-sokak temizligi, iklim degisikligi ve sifir atik egitimleri gibi birçok faaliyetle çevreyi ve dogayi korumak için önemli çalismalara imza atti.

Insaat Atiklari Toplama Merkezi ile kentte insaat atiklari sorun olmaktan çikarken insaat ve yikinti atiklari olusmasi durumunda Temizlik Isleri Müdürlügü ekiplerine haber verildiginde adresinden aliniyor. Belediye ekipleri, son 4 yilda tesis, ev, is yeri ve bos arsa, dere-yol kenarlarindan toplam 7 bin 500 ton insaat yikinti atigini toplayarak çevreye zarar vermesini önledi.

Tibbi atiklarin bertarafi içinde Çorum Belediyesi çalismalarini araliksiz sürdürüyor. Sehirde saglik kuruluslarindan toplanan tibbi atiklar, sterilizasyon islemiyle birlikte çevre ve insan sagligina zararsiz hale getiriliyor. Il genelinde 2019 yilinda 608 bin 408 kilo, 2020 yilinda 759 bin 508 kilo, 2021 yilinda 727 bin 904 kilo 2022 yilinda ise 199 adet kurum ve kurulustan 639 bin 837 kilo yil tibbi atik toplanarak bertaraf yapildi. Tesise kazandirilan yeni strelizisyon cihaziyla su kullanimi ve emisyon saliniminda da azalim meydana geldi.

Geri dönüsümle ekonomiye katki saglaniyor

Çorum Belediyesi elektronik ve tekstil atiklari, bitkisel atik yag toplama alanlari ve atik pil kutulariyla da hem çevreyi koruyor hem de geri dönüsümle ekonomiye katki sagliyor. 2019 yilinda 44 bin 242 litre, 2020 yilinda 36 bin 200 litre, 2021 yilinda 28 bin 368 litre, 2022 yilinda ise 111 bin 151 litre bitkisel atik yagi toplayan belediye, kullanim ömrünü tamamlayan pillerin insan sagligina zarar vermemesi ve ekonomiye tekrar kazandirilmasi amaciyla isyerleri, evler ve okullarimizda atik pillerin ayrica toplarken gelecek nesilleri bilinçlendirmek için okullarda Atik Pil Toplama kampanyasi düzenliyor. Bu çerçevede il genelinde bulunan toplan atik pilleri toplayan Çorum Belediyesi, geri dönüsüm ve bertaraf için yetkilendirilmis kurumlara gönderimini sagliyor. 2019 yilinda 3 bin 540 kilo 2020 yilinda bin 266 kg, 2021 yili bin 101 kilo, 2022 yilinda ise bin 380 kg atik pil toplanarak geri dönüsüme gönderildi.

Çorum Belediyesi ’Sifir Atik’ projesi çerçevesinde ekonomiye önemli katkilar sagliyor. Kullanim ömrünü tamamlamis 3 nin 480 kilogram elektronik atik, geri dönüsüm için Makine ve Kimya Endüstrisi’ne (MKE) teslim edildi. Buhara Kültür Merkezi ve Kades Baris Meydani, Kentli Servisi ve Müdürlügümüze getirilen atiklar yetkilendirilmis kuruluslara teslim edilerek hem dogaya zarar vermesi önlendi hem de tekrar ekonomiye kazandirildi.

Hedef; sifir atik

Çorum Belediyesi’nin sifir atik çalismalari çerçevesinde çevre kirliligini önlemek ve geri dönüsümü mümkün atiklari ekonomiye yeniden kazandirmak amaciyla olusturdugu 1.Sinif Atik Getirme Merkezi’nde evlerden kaynakli 13 farkli atik toplaniyor. Kagit, plastik, metal, camlar, ahsap, tekstil, elektronik, pil, floresan ve civa içeren atiklar, ilaç, bitkisel atik yag ve ömrünü tamamlamis otomobil lastikleri atik merkezine kabul ediliyor. Lisansli firmalara ulastirilan bu atiklar geri dönüsümleri saglaniyor.

’Sifir atik’ hedefine ulasabilmek amaciyla 1.Sinif Atik Getirme Merkezi’ ayni zamanda egitim merkezi haline geldi. Insanlarin geri dönüsüm ve çevre konusunda bilinçlendirmek amaciyla egitim faaliyetlerine önem veriliyor. 2022 yilinda bin 784 kisi 1. Sinif Egitim Merkezi’ni ziyaret etti. Çocuklara temiz çevre bilincini kazandirmak için okullarda çevre saati programlari düzenlenerek sifir atik egitimleri veriliyor. Her yil binlerce ögrenci bu egitimlere katilarak doganin korunmasina katki sagliyor. Bu çerçevede, 2022 yilinda gerçeklestirilen 45 egitim programinda 5 bin 805 kisiye iklim degisikligi ve sifir atik konularinda egitim verildi.

Çorum Belediyesi Çevreci Kardes Kulübü tarafindan yürütülen geri dönüsüm atölyelerinde ise ögrencilerle birlikte atik malzemeden farkli ürünler yapiliyor.

Yenilenebilir enerji potansiyelimizi sürekli artiran Çorum Belediyesi, günes enerji santralini de (GES) devreye aldi. Dogal kaynaklari enerjiye dönüstüren Çorum Belediyesi, Rüzgâr Enerji Santrali ve Biyogaz Tesisleri ile tükettigi enerjinin büyük bir bölümünü karsiliyor. Günes enerji santrallerinin ilki sehre içmesuyu saglayan Eskice Köy’deki pompa istasyonun bulundugu bölgede kuruldu. Eskice Köy Günes Enerji Santrali’nden 500 kilowatt/saat elektik enerjisi üretecek olan Çorum Belediyesi enerji ihtiyacinin karsilanmasinin yani sira ülke ekonomisine de katki sunacak.
Kaynak: İHA