Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Yaralari Saracagiz, Milletimizin Yüzünü Güldürecegiz'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, “Bayram seyran dinlemiyoruz. Insallah bu yaralari saracagiz. Milletimizin yüzünü güldürecegiz” dedi.

Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Yaralari Saracagiz, Milletimizin Yüzünü Güldürecegiz'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, Kurban Bayrami’nin ilk gününde, 6 Subat’ta meydana gelen depremlerin merkezi Kahramanmaras’a gitti. Bayram namazini, Göksun ilçesinde bulunan Meydan Çadir Cami’nde kilan Bakan Özhaseki, namazin ardindan camide bulunan depremzede vatandaslarla tek tek bayramlasti.

Daha sonra gazetecilere açiklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, tüm vatandaslarin ve Islam aleminin Kurban Bayrami’ni tebrik ettigini belirterek, “Buruk bir bayram geçiriyoruz. Yaklasik 5 ay kadar önce meydana gelen asrin afeti diye tarif edilse de bana göre Anadolu’da kurdugumuz medeniyet bin yillik, bu bin yillik medeniyetimiz boyunca basimiza gelebilecek en büyük felaketle karsi karsiya kaldik” dedi.



“11 sehirde 650 bini konut olmak üzere yaklasik 850 bin bagimsiz birim yeniden insa edilecek”

Bakan Özhaseki, deprem bölgesini hiçbir zaman yalniz birakmadiklarini ve bu bayramda da Bakanlik üst düzey yöneticilerinin tümünün deprem bölgesinde vatandaslarin yaninda, onlarla bayramlasarak geçirdiklerini söyledi.



Deprem bölgesinin bir an önce ayaga kalkmasi için araliksiz çalistiklarinin altini çizen Bakan Özhaseki, “Haliyle ben bir taraftan da yikilan evlerin, yerine yeniden yapilabilmesi, vatandaslarimizin bir an önce o kalici konutlara çikabilmesi içinde santiyeleri bir bir geziyorum. Hizli davranmaya çalisiyoruz. Kolay degil, karsimiza çikan tablo su; yaklasik 650 bin bagimsiz birim ev olarak yapilmak zorunda. Bu arada 200 bine yakinda is yeri, depo, ahir gibi yerler var. Yani 850 bin bagimsiz birimi yapmak durumundayiz. Bir kisminin insaatlari basladi, hizla devam ediyor hatta ara ara teslimatlar da oluyor. Bir kisminin insaatlari da baslayacak” diye konustu.



“Bayramdan sonra yeni bir usule, yeni bir formüle geçecegiz.”

Kisa sürede kalici konutlarin yapilabilmesi için yeni bir formülün üzerinde çalistiklarina dikkati çeken Bakan Özhaseki, “Bayramdan sonra yeni bir usule, yeni bir formüle geçecegiz. Bizim her bir asamasini denetleyecegimiz bir formül. Eger vatandas kendi evini kendi yerinde yapmak istiyorsa, devletin ona nasil yardim edecegi hususunu açiklayacagiz. Insallah onlarda devreye girdiginde, çok kisa süre içerisinde bu sehirlerimizde, bu ilçelerimizde, hayatin normale döndürmenin yollari üzerine çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Titizlikle bu isleri takip edip evlerimizi, konutlarimizi daha güvenli bir sekilde yapmaliyiz”

Yasanan depremlerden ders alinmasi gerektigini ifade eden Bakan Özhaseki, “Kolay degil, büyük bir aci var ortada. Allah bir daha öyle bir aciyi hiç kimseye yasatmasin. Hiç birimize yasatmasin. Özellikle yillarini belediye baskanligina, bakanliga, bu islere adamis birisi olarak sunu söyleyebilirim; ‘Bundan ders almaliyiz! Bundan ibret almaliyiz. Titizlikle bu isleri takip edip evlerimizi, konutlarimizi daha güvenli bir sekilde yapmaliyiz” degerlendirmesini yapti.

“Bu yaralari saracagiz, milletimizin yüzünü güldürecegiz”

Deprem bölgesinde vatandaslar yuvalarina kavusana kadar çalisacaklarini vurgulayan Bakan Özhaseki, “Son depremdeki karsimiza çikacak maddi tablo 100 milyar dolarin üzerinde, kolay mi, 100 milyar dolar. Bütün bu hasarin altindan kalkilacak. Insallah biz bunlari yapariz. Gücümüz yeter, iyi niyetle yola çiktik, gayret ediyoruz, ugrasiyoruz. Bayram seyran dinlemiyoruz. Insallah bu yaralari saracagiz. Milletimizin yüzünü güldürecegiz. Ara ara kardeslerimiz soruyorlar; ‘buralarda olacak misiniz’ diye, evet olacagiz. Ne zaman ki depremzede kardeslerimiz, ‘Evet, sizden Allah razi olsun, gidebilirsiniz’ diyene kadar biz, buradayiz” diye konustu.

Bakan Özhaseki, daha sonra ilçedeki geçici konaklama merkezini ziyaret ederek vatandaslarin bayramini kutladi.
Kaynak: İHA