KTO Haziran Ayi Meclisi Toplantisi Gerçeklestirildi

Konya Ticaret Odasi’nin (KTO) Haziran Ayi Olagan Meclis Toplantisi KTO Karatay Üniversitesi’nde gerçeklestirildi.

KTO Haziran Ayi Meclisi Toplantisi Gerçeklestirildi
Meclis üyelerine kampüs alani gezdirildikten sonra KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç üniversitenin tanitimini yapti. Daha sonra Haziran ayi Olagan Meclis Toplantisi’na geçildi. Meclis Baskani Vekili Ali Çinar baskanliginda gündemdeki maddelerin görüsülmesinin ardindan, KTO Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Öztürk konusmasini gerçeklestirdi. Öztürk, meclis toplantisinda milletvekilligi ve cumhurbaskanligi seçimleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Genel Kurulu, asgari ücret, finansal ulasimdaki sikintilar, Merkez Bankasi’nin faiz artisi karari ve oda faaliyetlerine iliskin bir sunum yapti. 28. Dönem Milletvekilligi ve Cumhurbaskanligi 2. Tur seçimlerinden sonra seçim sürecinin tamamlandigini belirten Öztürk, “Seçimin ardindan ekonomi gündemini ilk siraya alarak, ülkemizi kalkinma hedeflerine ulastiracak reformlara odaklanmamiz gerekiyor. Ekonomik istikrar ve güven ortaminin tesis edilmesi öncelikli beklentimizdir” dedi.



“TOBB 79. Genel Kurulu ve Ekonomi Surasi”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligimizin 79. Genel Kurulu’nun 31 Mayis 2023 tarihinde gerçeklestirildigini yönetim kuruluna girmelerinin Anadolu odalarinin temsili açisindan büyük önem tasidigini belirten Baskan Öztürk, “Birligimizin 79. Genel Kurulu’nu 31 Mayis 2023 tarihinde gerçeklestirdik. Cumhurbaskanimiz ve ticaret bakanimizin katilimlari ile gerçeklestirdigimiz genel kurulumuzda yasanan ekonomik sikintilari ve problemleri ilk elden aktarma imkani bulduk. Ayrica Cumhurbaskanimizdan bir ekonomi surasi talep ettik. Insallah bu sura yapildiginda ülkemizin ekonomisine iliskin bir yol haritasi çizilmesine, uygulanacak ekonomi politikalarinin saglikli islemesine ve reel sektörün sorunlarina önemli katkilar saglayacagini düsünüyoruz” seklinde konustu.



“Asgari ücret artislarinin isverene getirecegi ilave yükler hafifletilmeli”

Asgari ücrete iliskin görüslerini paylasan Öztürk, “Yeni asgari ücretin hem isverenlere hem çalisanlara hem de Türk ekonomisine hayirli olmasini temenni ediyorum. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, milli seviyede tek asgari ücret belirlemistir. Dolayisiyla yukarida belirtilen asgari ücret tutarlari yasa bakilmaksizin bütün çalisanlar için uygulanacaktir. Buna göre 2023 yilinin ikinci yarisi için belirlenen asgari ücretin isveren maliyeti toplamda 15 bin 762 TL’dir. Bu arada ücret artislarinin isverene getirecegi ilave yüklerin hafifletilmesi adina, mevcut destek ve tesviklerin artirilmasi elzemdir. Bu çerçevede 400 TL’lik asgari ücret desteginin 500 TL’ye çikarilmis olmasi, isverenlerimiz adina sevindirici bir gelisme olmustur" diye konustu.



“Finansal Erisim konusunda KGF benzeri uygulamalar tekrar gündeme gelebilir”

Finansal erisim konusuna da deginen Öztürk, “Finansal ulasim konusunda zaman zaman sikintilar yasanmaktadir. Bunun için TOBB nezdinde ilgili kurumlara yönelik girisimlerimiz devam ediyor. Ve özellikle geçmis dönemde yapilan KGF benzeri uygulamalarin tekrar gündeme gelmesi söz konusu. Ancak günümüz ekonomik sartlarinda eskiden oldugu kadar finansa erisimin kolay olmayacagini biliyoruz. Gelecek dönemde geçmis dönemdeki gibi bir KGF desteginin olamayacagini düsünüyoruz. Bu nedenle planlamalarimizi buna göre yapmaya çalisalim” ifadelerini kullandi.

“Türkiye Parasal sikilastirma sürecine girmistir”

Faiz artislarina da deginen Öztürk, “Merkez Bankasinin gerçeklestirdigi Para Politikasi Kurulu toplantisi sonucunda politika faizi yüzde 8.5’ten 7.5 puan artirilarak yüzde 15’e çikartilmistir. Merkez Bankasi 27 ay sonra ilk defa faiz artirimi gerçeklestirmistir. Döviz kurlarini, altin ve degerli madenler piyasasini ve enflasyonu dengelemek adina yapilan bu faiz artisi piyasalarin beklentisi dahilinde idi. Daha öncede ifade ettigimiz gibi Merkez Bankasi’nin bu karari parasal sikilastirma sürecine isaret etmektedir” seklinde konustu.



“Konya Model Fabrikamiz uluslararasi bir programa ev sahipligi yapiyor”

Baskan Öztürk, Konya Model Fabrika ev sahipliginde Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Stratejik Arastirmalar ve Verimlilik Genel Müdürlügü koordinasyonunda, Türkiye’nin üyesi oldugu Asya Verimlilik Teskilati (AVT) is birliginde “Verimlilik ve Dijitallesme” konusunda bir program düzenlendigini belirterek, “Türkiye’de yapilan ilk gözlemsel ziyaret olma özelligi tasiyan ve 19 ülkeden katilim saglanan ’KOBI’ler için Yalin ve Dijital Dönüsümde En Iyi Uygulamalara Iliskin Çok Ülkeli Gözlemsel Çalisma Ziyareti’ Konya Model Fabrika ev sahipliginde yapilmaktadir. Programin yetkinlik ve dijital dönüsüm merkezi olan egitim ve danismanlik hizmetleri ile isletmelerde verimlilik dönüsümü saglayan Konya Model Fabrikamizda yapilmasina verdikleri destek için Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiza ve Asya Verimlilik Teskilati’na tesekkür ediyorum” dedi.

Konusmasinin son bölümünde oda faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Öztürk, Karayolu ile Sehirlerarasi Yük Tasimaciligi yapan 60. Meslek Komitesi’ne deprem bölgesine yönelik yaptiklari faaliyetlerden ve gösterdikleri fedakarliklardan dolayi tesekkür etti. Ayrica, Türkiye ekonomisinin degerlendirildigi, Konya’nin tüm göstergelerinin yer aldigi, ekonomik potansiyelimizi ortaya koyan Konya Ekonomi Raporu’nun yayimlandigini ifade eden Öztürk, Konteyner Kent 1. ve 2. Etap’ta yer alan konteynerlerin AFAD’a devredildigini hatirlatarak, katki saglayan tüm kurum ve kuruluslarla, hayirseverlere tesekkür etti.
Kaynak: İHA