Türkiye'nin Mega Demir Yolu Projelerine Yenilikçi Çözümler Üretiyorlar

Türkiye’de tüm mega demir yolu özellikle de hizli tren projelerinde yer alarak, yenileme ve modernizasyonunda önemli bir ortak olan Thales, Istanbul’da düzenlenen Eurasia Rail’e katildi.

Türkiye'nin Mega Demir Yolu Projelerine Yenilikçi Çözümler Üretiyorlar
Thales, ürettigi çözümler ve hizmetlerle yakin zamanda açilan yüksek hizli tren hatti üzerinden baskenti Sivas’a baglayan Ankara - Yerköy hat kesiminde önemli rol oynuyor. Baskent Ray’daki sistemlerde 3 adet anklasman, merkezi trafik kontrolü (CTC) ve güncellemeler ile 155 kilometre uzunlugunda sinyalizasyon çözümlerinin yani sira Kirikkale-Yerköy hat kesiminde ETCS L1 ve geçici hiz sinirlama sistemleri saglayarak, Türkiye’deki projelerin önemli bir çözüm ortagi olan sirket, mega projelerde ürettigi çözümler ile seyahat süresini daha da azaltiyor. Bu sayede güvenli bir yolcu deneyimini dönüstüren emniyetli ve güvenilir bir ortam olusturuyor. Türkiye’nin 2000’li yillarin basindan sonra demir yollari alaninda büyük bir atilima girdigini aktaran Thales Türkiye Genel Müdürü Baris Balcilar, "Türkiye özellikle hizli tren ve metro hatlarinda çok büyük projelere imza atti. Biz de bu projelerin birçogunda yer aldik. Ankara-Istanbul Yüksek Hizli Tren projesinin sinyalizasyon ve haberlesme sistemlerinin 14 yildan beri bakimlarini da biz üstleniyoruz 100 kisilik ekibimizle birlikte. Türkiye’de her geçen yil istihdami da artirarak projelerimize devam ediyoruz. Su an yaklasik 15 kisilik bir mühendislik ekibimiz var ve yeni projelerle bu istihdamda da artis saglanacaktir" dedi.



“Türkiye’de birçok mega projede Thales’in imzalarini görmek mümkün”

Türkiye’de 2000’li yillarin basindan beri TCDD’ye hizmet verdiklerini belirten Balcilar, "Ilk projemiz 2004 yilinda Ankara-Istanbul hizli tren hatti ile basladi.

Bugüne kadar Türkiye’de birçok mega projede Thales’in imzalarini görmek mümkün. Bunlardan bazilari; Baskent Ray projesi, Ankara- Istanbul Hizli Tren, Baskenti Sivas’a baglayan Ankara-Yerköy, Sincan - Köseköy, Gaziray gibi projeler ile Istanbul’un Kadiköy - Pendik - Sabiha Gökçen metrosu ile halen projelerimiz devam ediyor. Kadiköy- Kartal metrosuna 2009 yilinda basladik ve halen uzatmalari devam ediyor. Bu proje Sabiha Gökçen Havalimani’na baglanan ilk metro projesi bu açidan da önemli. Bu hattin Pendik bölgesine inen uzatmalarini da Thales olarak sinyalizasyon sistemlerinin yapimina devam etmekteyiz. Türkiye’de Kadiköy- Kartal projesinde haberlesme tabanli bir tren kontrol sistemini Istanbul’a kazandirdik. Bu proje su an sürücüsüz isletmede olmasa da sürücüsüz isletmeye yükseltilmeye uygun bir sistemdir” diye konustu.



“Avrupa Tren Kontrol Sistemi’ni Türkiye’de ilk olarak biz isletmeye aldik ve monte ettik”

Avrupa Tren Kontrol Sistemi’ni ülkeden ilk isletmeye alan ve monte eden sirket olduklarini aktaran Balcilar, “TCDD’nin aldigi karar ile Avrupa’nin demir yollarina uyumlu Avrupa Tren Kontrol Sistemi’ni Türkiye’de ilk olarak biz isletmeye aldik ve monte ettik. Daha sonrasinda ise bu sistemin ‘seviye-2’ uygulamasini da Türkiye’de ilk kez yine Thales devreye aldi. Bu yönden Türkiye’de öncü firma olmanin gururunu yasiyoruz. Son yillardaki dijitallesme ve inovasyon trendi ile sistemlerimize birçok yenilikçi ürün ekledik bunlardan bazilari sistemlerimizin uzaktan izlenmesi bunun yani sira yolcu seyahat analizleri gibi sistemler. Özellikle Thales ray devresi ve dagitilmis sistemlerle hem sahadaki ekipman yogunlugunu azaltarak hem de uzaktan erisimi yazilim bazli yaparak inovasyon çözümlerimizi gelistiriyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA