Serin Giden Hava, Karpuzun Fiyatini 1 Liraya Kadar Düsürdü

Türkiye’nin en önemli karpuz üretim merkezlerinden Adana’da karpuzun kilogram fiyati 1 liraya kadar düstü.

Serin Giden Hava, Karpuzun Fiyatini 1 Liraya Kadar Düsürdü
Karpuz üretiminde Çin’den sonra ikinci sirada yer alan ve Türkiye’nin yüzde 20-25 oranindaki ihtiyacinin karsilandigi Adana’da hasat sürüyor. Kentte geçen seneye göre yüzde 15 oraninda artisla 100 bin dönüm alanda ekilen karpuzdan bu sene 650 bin ton rekolte hedefleniyor. Yaklasik 1 ay önce ilk hasat edildiginde kilosu tarlada 6 ile 6,5 liradan satilan karpuz, su anda kilosu 1 ile 4 lira arasinda alici buluyor. Tüccar ve çiftçiler, Akdeniz bölgesi hariç tüm yurtta havalarin serin gitmesi nedeniyle fiyatlarin düsük seyrettigini belirtti.



“Karpuzun fiyati kurtarmiyor”

Adana’da bulunan Vedat Dokalay Hal Kompleksi’nde fiyatlar pazar ve markete oranla çok daha düsük seyrediyor. Adana Kabzimallar Odasi Fahri Baskani Ali Batman, “Su anda halde en düsük karpuzun kilogrami 1 lira, en iyi birinci kalite karpuzun kilogrami ise 4 lira. Talep su anda yetersiz. Bazi Avrupa ülkelerine karpuz gönderiliyor ancak iç piyasada da talep olmadigi için çiftçi ve tüccarlar zorlaniyor. Karpuzun fiyati kurtarmiyor” diye konustu.

Bazi pazarlarda karpuzun tanesinin 5 liraya satildigini vurgulayan Batman, “Bu satislarda dahi satici para kazaniyor. O saticilar alirken ton ile aliyor ve sayiyor sonra kârini koyup satisi yapiyor” dedi.



“Havalar tam sicak olacak ki karpuz fiyatlari yükselsin”

Havalarin serin gitmesinin karpuz verimine yansidigini ancak satisini zorlastirdigini aktaran Adana Kabzimallar Odasi Fahri Baskani Ali Batman, “Akdeniz bölgesi hariç tüm yurtta yagis var. O nedenle talep az. Havalar tam sicak olacak ki karpuz fiyatlari yükselsin, alici bulsun. Bir de Adana’da karpuz fiyatlarinin düsük olmasi kaçak satislar. Bu kaçak satislar da engellenirse fiyatlar biraz daha yükselir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA