Otizmli Ve Görme Engelli Genç Basari Basamaklarini Müzikle Tirmandi

Otizmli ve görme engelli genç müzisyen, küçük yaslarda ailesi ve ögretmenleri tarafindan kesfedilen üstün müzik yetenegi ile engelleri asiyor. Duydugu sesleri müzige dökebilme yetenegine sahip olan genç Batuhan, Manisa’da güzel sanatlar fakültesinden de ikincilikle mezun olarak kendi gibi bireylere de örnek oluyor.

Otizmli Ve Görme Engelli Genç Basari Basamaklarini Müzikle Tirmandi
Tekirdag’in Çorlu ilçesinde görme engelli ve otizmli olarak dünyaya gelen Batuhan Kil, yetenekleriyle kendine hayran birakiyor. Ailesi tarafindan küçük yaslarda özel egitimlerle hayata hazirlanan genç Batuhan’in duydugu sesleri müzige dökme yetenegi olarak da bilinen absolut kulaga sahip oldugu görüldü.

Ögretmenleri ve ailesinin de destekleriyle özel müzik dersleri alan Batuhan, küçük yaslardan itibarin piyano çalmaya basladi.

Egitimine akademik olarak müzik üzerinden devam eden Batuhan, Manisa’da Güzel Sanatlar Fakültesinden de ikincilikle mezun oldu.

Müzik sayesinde engelleri asti

Iyi derecede piyano, çello ve ut çalip, çesitli konserlerde sahne alan Batuhan; Mozart, Beethoven ve Chopin gibi sanatçilarda görülen, herhangi bir sesi referansa gerek olmadan dogrudan notaya dökebilme olarak adlandirilan üstün müzik yetenegi absolut kulaga sahip. Bu üstün yetenegi ile birlikte ailesinin destegini de alan Batuhan Kil, 2017 yilinda Kanada’nin Vancouver sehrinde düzenlenen Anca Otizm festivalinde genç yetenekler müzik yarismasinda dünya ikincisi oldu. Bunun yaninda dünyada tek olan IZOT Izmir Otizm Orkestrasinda çelist ve korist olarak da yurt içi ve yurt disi birçok konserde görev almaya devam ediyor. Batuhan, ayrica 2018-2020 yillari arasinda üç otizmli ve iki egitmen tarafindan kurulan "Göz Temasi" isimli rock grubunda çelist ve bek vokal olarak da sahne aldi.

Müzige olan yetenekleri sayesinde engellerini bir bir asan otizmli ve görme engelli Batuhan Kil’in en büyük hedefi ise ideali iyi bir müzisyen, sanatçi ve icraci olmak ve Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasinda görev almak.

“Bu tip çocuklara erken müdahale edilmezse ileriki yaslarda sorun yasayabiliyorlar”

Batuhan’la gurur duyduklarini söyleyen baba Aydin Kil, “Batuhan 1994 yilinda Çorlu’da dünyaya geldi. Normal bir dogum oldugu söylendi. Fakat belli bir zaman geçtikten sonra görme engelli oldugu anlasildi. Aile için bir yikim oldu. Bu sekilde alismaya çalisirken davranislarinda problem oldugunu fark ettik. Psikologa götürdügümüz zaman otizm teshisi aldi. Otizm teshisi sonrasinda iki engelle karsi karsiya kaldik. Hayata 2-0 yenik durumda basladik. Önce kabul etme sürecimiz biraz sikintiliydi. Bu sikintilari astiktan sonra memuriyetim nedeniyle Dogu Anadolu’da görev yapiyordum. Tayinimi Izmir’e çikarttik. Izmir’deki özel egitim ve rehabilitasyon merkezine yönlendirmislerdi. Orada hizlandirilmis ve yogunlastirilmis bir egitim var. Bu tip çocuklara erken müdahale edilmezse ileriki yaslarda sorun yasayabiliyorlar. Bu yüzden özel egitim ve rehabilitasyon merkezinde egitime basladik. Orada davranis problemleriyle ilgili, mental motor gelisimiyle ilgili ve görme engeliyle ilgili baston egitimleri almaya basladi.

Oradaki müzik ögretmeni Zehra hocamiz Batuhan’daki yetenegi fark etti. Korna seslerinden, vapur seslerinden, araç seslerinden, tren seslerinden nota çikarabildigini fark etti. Profesyonel müzik egitmenlerinden yardim aldigimizda bu yetenegin mutlak kulak olan Absolut kulak oldugunu söylediler. Çocugumuzun kulaginin her türlü sesi referans almadan duyabiliyordu. Müzige yönlendirmemizi söylediler. Piyanoyla basladik. Akabinde müzik egitimiyle beraber görme engeli nedeniyle ilkokula da yazdirmak zorundaydik. Izmir’deki Asik Veysel Görme Engelliler Ilkokuluna yazdirdik. Hem brans hem de müzik egitimi aldi. Egitim bittikten sonra güzel sanatlar lisesinde sinavlara soktuk. Orada birinci ve ikinci asama sinavlarini da birinci olarak güzel sanatlar lisesine girdi” dedi.



“Bireyin sosyallesmesi açisindan okul çok önemli”

Batuhan’in akademik kariyerine devam etmesi yönünde karar aldiklarini söyleyen baba Aydin Kil, “Akademik egitimine devam etmesine karar verdik. Bir sekilde böyle bir yetenegi varsa üzerine de koymak istedik. Manisa’da güzel sanatlar fakültesinde 4 yil boyunca müzik egitimi aldi. Pandemi sürecinde biz çok üzülmüstük. Bireyin sosyallesmesi açisindan okul çok önemliydi. 4 yillik egitiminin ardindan Batuhan bizi çok gururlandirdi. Bölüm ikincisi oldu. Çok sevindik. Otizmliler için her sey bitmis olmuyor. Bundan sonra ne olacagini düsünüyoruz. Akademik hayat bir yere kadar getiriyor. Bundan sonra Batuhan’in bir sekilde sanatini icra etmesi gerekiyor. Sanatini icra ederken para kazanmasi gerekiyor. Batuhan gibi çocuklarin istihdamla ilgili bazi problemleri var. Bizim en büyük idealimiz Batuhan’in Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasinda çelist olarak görev yapmasini istiyoruz” diye konustu.



“Benim de Batuhan sayesinde müzik kültürüm gelisti”

Güzel sanatlar fakültesinde bazi derslere Batuhan’la beraber girdiklerini ve bu sayede kendisinin de müzik kültürünün gelistigini söyleyen anne Öznur Kil, “Batuhan çello, ut, piyano ve gitar çaliyor. Onunla beraber egitimine ben de destek verdim. O süreçte ben de hem yanindaydim. Çünkü Batuhan görmedigi için sürekli derslere katilip not alip onunla dersler yaptik. Benim de Batuhan sayesinde müzik kültürüm gelisti. Bölüm ikincisi olunca ayrica gururlandik. Biz Batuhan’la beraber hep basardik. Toplumda önyargilar var. Bu önyargilar kirildiginda otizmi çocuklara imkan tanindiginda basaramayacagi hiçbir sey yok. Bunun kanitini da Batuhan gösterdi. Aileler böyle özel bireylere destek olursa her seyi basarabileceklerine inaniyorum” ifadelerini kullandi.

“Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasinda çelist olarak çalismayi istiyorum”

Müzik kariyerine devam etmek istedigini söyleyen Batuhan Kil, “Müzik ögretmeni ya da icraci olmak istiyorum. Orkestralarda sanatimi icra etmek istiyorum. Piyano, çello, ut çalmak istiyorum. Özellikle Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasinda çelist olarak çalismayi istiyorum” dedi.



"Engelli bir birey olmak, basarisiz olmak gibi bir tanimlamayi gerektirmiyor"

Batuhan’in hem otizmli bireyleri hem de görme engelli bireyleri yukariya tasidigini ve örnek oldugunu söyleyen Manisa 6 Nokta Körler Dernegi Baskani Hüseyin Pehlivan, “Bizim mücadele alanimiz zaten bu. Engelli bir birey olmak, basarisiz olmak gibi bir tanimlamayi gerektirmiyor. Biz Batuhan’da bunu gördük. Biz ilk önce Batuhan’in babasi Aydin beyle tanistigimizda notalari kabartma hale getirmek için ne yapabiliriz diye çalistik. Ben de ilk kez hayatimda böyle bir durumla karsi karsiya kaldim. Bizim kabartma yazicimiz ile bunu basardik. Ben Batuhan’a ve ailesine tesekkür ediyorum. Toplum içerisinde bizi bir kademe daha yukari tasima sansini gösterdiler. Vermis olduklari destek egitim inadi Batuhan’in basarisinda büyük bir sans. Bizlerde 6 Nokta Körler Dernegi Manisa Subesi olarak üniversiteye gelen görme engelli arkadaslarimiza elimizden geldigi kadar destek olmaya çalisiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA