Orak Hücre Anemisinde Kök Hücre Nakli Ile Iyilesmek Mümkün

Orak hücre anemisinin sadece bir hastalik degil ayni zamanda kisilerin, aileleri ve yakin çevrelerinin yasam kalitelerini etkileyen, sosyal bir sorun olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Hakan Özdogu, orak hücreli anemide hastalara kök hücre nakli yaparak küratif adi verilen tam iyilesmeyi saglayacak bir tedavinin Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi’nde uygulandigini söyledi.

Orak Hücre Anemisinde Kök Hücre Nakli Ile Iyilesmek Mümkün
Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi Hematoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Özdogu, dünyada hemoglobin bozukluklari arasinda en fazla görülen hastalik olma özelligini tasiyan orak hücre anemisinde kirmizi kan hücreleri yani eritrositler bazi stresler karsisinda oraklasma seklini aldigini belirtti.

Prof. Dr. Özdogu, “Esnekligini kaybeder ve damar duvarina kolayca yapisirlar. Bunun sonucunda da küçük damarlarda tikaniklik meydana gelir. Tikaniklik organlarin ve dokularin beslenmesini bozarak agrili ataklara ve nerede olduguna bagli olarak degisik doku ve organlarda zararlanmaya neden olur. Afrika, Hindistan, Ortadogu ve Akdeniz ülkelerinde sikligi fazla olan orak hücre anemisi genetik bir hastalik olmasina ragmen modern çagin yasam tarzlarina etkisi, ulasimin kolaylasmasi, bölgeler arasindaki sinirlarin kalkmasi gibi nedenlerden ötürü dünya genelinde daha çok görülmeye baslamistir. Yapilan epidemiyolojik çalismalarda ülkemizin güney bölgesinde yüzde 9,6 gibi ciddi bir oran söz konusudur” dedi.



Orak hücre anemisi yasam kalitesini ciddi oranda etkiliyor

Orak hücre anemisinin sadece bir hastalik degil ayni zamanda hastalarin, ailelerinin ve yakin çevrelerinin yasam kalitelerini etkileyen, sosyal bir sorun oldugunun altini çizen Prof. Dr. Özdogu, “Dogumdan 6 ay sonra hastalarin farkli bölgelerinde, önemli bir problem olusturan ve sebebi hemen degerlendirilemeyen kemik agrilari ile klinik tablo ortaya çikiyor. Agriyla birlikte enfeksiyon, kemik hasarlanmasi sonucu fonksiyon bozukluklari, böbrek yetmezligi, karaciger hasari, zihinsel aktivitelerde kismen bozulmalar, çocukluk döneminde dalak büyümesi gibi bir çok sorunu da beraberinde getiriyor. Zamanla olusan organ zararlanmalari hastalarin yasam sürelerini kisaltiyor. Bu veriler degisik ülkelerde sosyal ve kültürel duruma, saglik hizmetinin ulasilabilirligine, sosyal çevreye bagli olarak degisebiliyor" diye konustu.



"Orak hücre anemili gebelerin takibi donanimli bir merkezde yapilmali"

Orak hücre anemisinde alyuvarlarin tasidigi oksijen miktarinin dokulara ulasmasinda azalmaya bagli olarak düsük yapma, gebelik zehirlenmesi, sik idrar yolu enfeksiyonu, stresin getirdigi agrili kriz ataklari, bebekte gelisme geriligi ve annenin hayati tehlikesine kadar ciddi riskler olabilecegine deginen Özdogu, "Bu sebeplerle orak hücre hastasi gebeler iyi bir merkezde yakindan takip edilmeli, destek tedavilerle bu riskler azaltilmalidir. Orak hücre anemisi belirtileri ile basvuran hastalarin öncelikle ayrintili aile ve tibbi öyküsü alinir. Fiziksel muayene ve testlerden sonra bazi ilaç tedavilerine baslanir. Düzenli kullanilan ilaçlarla hastanin agri krizleri, semptomlar ve hastanede yatma süreleri azaltilabilir. Hastalarin yasam süreleri az da olsa uzayabilir. Hastalarin tam olarak sagliklarina kavusabilmesi için kök hücre ve gen tedavilerine yönelik çalismalar hizli bir sekilde devam ediyor" seklinde konustu.

Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi’nde orak hücreli anemide hastalara kök hücre nakli yaparak küratif adi verilen tam iyilesmeyi saglayacak bir tedavinin uygulandigini vurgulayan Prof. Dr. Özdogu, "Organ hasarlarinin daha az olmasi sebebiyle, çocuklarda bu tedavinin basari orani yüzde 90’in üzerinde. Orak hücre tedavisinde eriskinlere yapilan kök hücre naklini konusunda dünyada öncü kurumlardan birisiyiz. Eriskin hastalarda yapilan nakillerin yaklasik yüzde 25’inin ise kurumumuzda yüksek basari ile gerçeklestirilmesinden duydugum gururu belirtmek isterim" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA