Mugla'da Jandarma Ekipleri Orman Yanginlarina Karsi Teyakkuza Geçti

Orman yanginlarinin en fazla yasandigi illerden biri olan Mugla’da Il Jandarma Komutanligi ekipleri toplamda 440 jandarma personelinden olusan 110 devriye ile orman yanginlarinin önlenmesine yönelik görev yapiyor.

Mugla'da Jandarma Ekipleri Orman Yanginlarina Karsi Teyakkuza Geçti


Zengin kültürel mirasi, gök mavisi kiyilari ve yesilin her tonunu barindiran dogasiyla her yil milyonlarca yerli ve yabanci misafirin ugrak noktalarindan birisi olan Mugla’da arazilerin yüzde 68’lik bölümünün ormanlar ile kapli olmasi dolayisiyla bölge orman yanginlarina karsi hassasiyet arz ediyor. Edinilen bilgiye göre, Mugla genelinde her yil ortalama 200-250 civarinda orman yangini meydana gelirken, orman yanginlarinin çikis sebepleri incelendiginde meydana gelen yanginlarin yüzde 95’inin insan kaynakli olarak gerçeklestigi tespit edildi. Mugla Il Jandarma Komutanligi tarafindan meydana gelen orman yanginlarinin sayi ve nitelik olarak azaltilmasi, vatandaslarin yanginlara karsi olan hassasiyetinin pekistirilmesi maksadiyla ’Her sey Elimizde’ mottosuyla yanginlarin önlenmesine ve vatandaslarin bilgilendirilmesine yönelik çalismalar baslatildi.

440 personel görevlendirildi

Mugla Il Jandarma Komutanligi tarafindan yapilan çalismalar çerçevesinde; orman yanginlarinin önlenmesine yönelik olarak kritik zamanlar ve yangina karsi hassas olan bölgelerde önleyici kolluk devriyeleri planlanirken, Orman Bölge Müdürlügü ekipleri ile müsterek olarak Bodrum’da 16, Milas’ta 14, Yatagan’da 6, Kavaklidere’de 3, Mentese’de 9, Ula’da 6, Marmaris’te 12, Datça’da 6, Köycegiz’de 6, Dalaman’da 4, Ortaca’da 8, Fethiye’de 12 ve Seydikemer’de 8 olmak üzere günlük 110 devriyede toplam 440 jandarma personeli yanginlara karsi hassas olan bölgelerde görevlendirildi.

Teknolojik imkanlardan da faydalaniliyor

Icra edilen devriyelerde teknolojik imkanlardan da faydalanilarak dronelar ve insansiz hava araçlari denetimlerde aktif olarak kullanilmaya baslandi. Vatandaslarin orman yanginlarina karsi olan hassasiyetin artirilmasi maksadiyla vatandaslara SMS yoluyla orman yanginlarinin önlenmesine yönelik yapilmasi gerekenler hususunda bilgilendirmelerde bulunuyor. Aniz ve temizlik atesi yakilmamasi konusunda çiftçiler basta olmak üzere vatandaslar bilgilendirilirken; piknik alanlarinda yakilan atesin söndürülmesi, alanda yangina sebebiyet verebilecek sönmemis sigara izmariti ve kibritin yere atilmamasi, çöp, cam, pet sise ve benzeri gibi atiklarin birakilmamasi ve orman içerisinde ates yakilmamasi hususlarinda devriye araçlarindan anonslar yapiliyor, vatandaslar yüz yüze yapilan görüsmelerde bilgilendiriliyor. Atilan havai fisek ve dilek fenerlerinin yangina yol açabilecegi yönünde isletmeler ikaz ediliyor. Aricilik ile ugrasan vatandaslar, kovanlarin tütsülenmesinde kullanilan atesin orman yanginlarina yol açabilecegi hususunda ikaz edilerek, yanlarinda bulundurmalari zorunlu olan yangin söndürme tüpleri kontrol ediliyor. Öte yandan vatandaslara kamping isletmeleri haricinde ormanlik alanlarda kamp yapilmamasi ve çadir kurulmamasi hususunda bilgilendirmeler yapiliyor.
Kaynak: İHA