Balikesir Valiligi Kayit Disi Günübirlik Kiralayanlara Göz Açtirmiyor

BALIKESIR – Türkiye’nin dört bir yanindaki fahis ev kiralarinin en büyük sebeplerinden biri olarak gösterilen günübirlik ev pansiyonculugunda bakanlik genelgesini son derece titiz bir sekilde yürüten Balikesir Valiligi, Kurban Bayrami ve hemen ardindan baslayacak olan turizm sezonu öncesinde denetimlerini arttirdi. Valilik, kayit disi günübirlik ev kiralayanlara aman vermeyerek, yapilan operasyonlarda kayit disi çalistigi belirlenen günübirlik evleri kayitsiz sartsiz mühürleyerek, faaliyetlerine son veriyor.

Balikesir Valiligi Kayit Disi Günübirlik Kiralayanlara Göz Açtirmiyor
Balikesir Valiligi, il genelindeki güvenligin, asayisin ve kamu düzeninin devaminin saglanmasi, saglik açisindan risk teskil eden unsurlarin engellenmesi, suç, suçlular ve kayit disi ekonomi ile mücadelesini sürdürüyor.

Bu çalismalar çerçevesinde, valilik bünyesindeki ekipler “Günübirlik kiralanan evlerin denetlenmesi ve kayit altina alinmasina” yönelik siki denetimler baslatti.

Balikesir il merkezi ve kentin 20 ilçesinde 64 ekip ve 180 personelin katilimiyla es zamanli olarak yapilan operasyonlarda; kayit disi ev pansiyonculugu yaptiklari süphesiyle gözaltina alinan 484 kisi sorgulandi.

Yapilan sorgulamalarda çesitli suçlardan aranan 3 kisi yakalanirken, 155 özel konaklama tesisi ve 707 günübirlik kiralanan evler denetlendi.

16 özel konaklama tesisine, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde toplam 778 bin 882 lira idari yaptirim cezasi uygulanirken, 9 kayit disi ve ruhsatsiz olarak faaliyet gösterdigi belirlenen özel konaklama tesisi ve günübirlik kiralanan evin faaliyetleri sonlandirilarak mühürlendi.

Balikesir Valisi Hasan Sildak yaptigi açiklamada, bu yönde denetimlerin siklastirilacagini vurgulayarak, “Genel güvenligi ve asayisi saglamaya yönelik suç ve suçlularla mücadelemiz kararlilikla devam etmektedir” dedi.



Tatilciler günübirlik evlerdeki bayram firsatçiligindan dertli

Öte yandan, yaklasan Kurban Bayrami ve akabinde baslayan turizm sezonu öncesinde kisa süreli de olsa ailesiyle tatil yapmak isteyenler ise otel ve pansiyonlarin yani sira günübirlik ev kiralarinin fahisliginden yakiniyor.

Isminin açiklanmasini istemeyen bir tatilci gazetecilere yaptigi açiklamada, “Yogun bir is temposu nedeniyle Kurban Bayrami’ni Ayvalik’ta geçirmek istedik. Ben, esim ve küçük oglumla birlikte otellerin kisi basi konaklama ücretleri bizim bütçemizi astigi için, tercihimizi günübirlik evlerden yana yapmayi uygun bulduk. Ancak, Ayvalik’in Cunda Adasi’nda bize sadece Kurban Bayrami süresince 7 günlük ev kiralama bedeli için 45 ile 50 bin lira arasinda degisen fiyatlar çektiler. Biz de biraz daha uygun olabilir diye plajlariyla ünlü Sarimsakli’dan bir ev kiralamak istedik. Orasi için bile 35 bin ile 40 bin lira arasinda degisen kira fiyatlariyla karsilastik. Simdi ise Ayvalik’a çok yakin Izmir’in Dikili ilçesinde son derece makul bir fiyatla kiraladigimiz pansiyonda Kurban Bayramimizi geçirecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA