Yüksekova'da Koyun Kirkma Mesaisi

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde koyun kirkma mesaisi basladi. Erkeklerin koyun kirkma, berivanlarin koyun sagma ve çocuklarin yün toplamasi renkli görüntülere sahne oldu.

Yüksekova'da Koyun Kirkma Mesaisi
Yüksekova ilçesinde havalarin isinmasiyla yaylalara çikan besiciler, yüksek rakimli daglarin eteklerinde koyunlarin yünlerini kirkip bakimlarini yapmaya basladi.

Imece usulü çalisan besiciler, koyun kirkmada elde edilen yünü de satip gelir elde ediyor.

Uzun geçen kis mevsiminin ardindan hayvanlarini yaylalarda otlatarak yemden tasarruf eden besiciler, simdi de koyunlarin rahatlamasi, et ve süt veriminin artmasi için yünlerini kirkiyor. Ilçeye 40 kilometre uzakliktaki Onbasilar köyüne bagli Armutlu Yaylasi’na çikan besiciler koyun kirkma yaparken, kadinlar ise süt sagdi. Çocuklarin da yaylada ailelerine destek verdigi ve türkülerin seslendirildigi koyun kirkma dönemi renkli görüntülere sahne oluyor.

Çiftçileri ziyaret eden Yüksekova Ziraat Odasi Baskani Perviz Geçirgen, Onbasilar köyünün yaylasinda koyun kirkma yapan çiftçilerle beraber olduklarini ifade ederek, “Senede bir olan koyun kirkma islemi için buradayiz. Bugün bende yün kirkma için buradayim. Onlarla beraber kirkma yaptik. Burada erkekler koyun kirkma islemi yapiyor, diger tarafta berivanlar koyun sagimi yapiyor ve yönler ise çocuklar tarafindan toplayip torbalara konuluyor” dedi.

Agit Örtas isimli çiftçi ise köy halki olarak yardimlasma içerisinde olduklarini söyleyerek, “Beraberce yaylada koyun kirkma islemi yaptik. Hemen yani basimizda berivanlar koyun sagma yapiyor ve biriken yünleri ise çocuklar toplayarak torbalara koyuyor. Her sene oldugu gibi bu sene de ayni sekilde devam ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA