Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Söz Verdigimiz Gibi 1 Yil Içinde 311 Bin Konut Yapilacak'

Osmaniye’ye gelen Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, deprem bölgesindeki insaat çalismalarinin devam ettigini belirterek, “Söz verdigimiz gibi 1 yil içinde 311 bin konut yapilacak. Simdi yeni bir döneme dogru geçiyoruz. Eski hatalara düsmeyecegiz. Fay kiriklarin üzerinde yapi yapilmasina, dere yataklarina ev yapilmasina asla izin vermeyecegiz” dedi.

Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Söz Verdigimiz Gibi 1 Yil Içinde 311 Bin Konut Yapilacak'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, deprem bölgesi Osmaniye’yi ziyaret etti. Bakan Özhaseki, valilikte düzenlenen toplantida belediye baskanlari, STK’lar ve sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Özhaseki burada deprem konutlari için hazirlanan projeler konusunda fikir alisverisinde bulundu.

"850 bin bagimsiz birim yapmak zorundayiz"

"6 Subat depremi, Anadolu topraklari üzerinde kurdugumuz bin yillik medeniyetimizde karsimiza çikan en büyük felakettir" diyen Bakan Özhaseki, "6 Subat’ta büyük bir afetle karsi karsiya kaldik. O günlerde söylenen söz dogruydu. ’Asrin afetiydi’. Anadolu topraklari üzerinde kurdugumuz bin yillik medeniyetimizde karsimiza çikan en büyük felaket herhalde buydu. Dogrudan 11 ilimizi etkiledi. Yüz kadar ilçemizi binden fazla köyümüzü etkiledi. Yikilan konut sayisi ve yapmak zorunda oldugumuz bagimsiz birim sayisi, ara ara itirazlarla birlikte degismekle beraber 680 bin civarinda konut ve 170 bin civarinda da depo ve is yeri gibi bagimsiz birimden olusuyor. Yani bizler Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi olarak vatandaslarimizin yarasini sarabilmek amaciyla 850 bin bagimsiz birim yapmak zorundayiz. 850 bin diyoruz, geçiyoruz ama bu neredeyse Osmaniye büyüklügünde veya Adiyaman, Malatya büyüklügünde bes, alti, yedi tane vilayetin sifirdan yapilmasi demektir. Maddi hasar karsimiza çikan, rakamsal olarak ifade edecek olursa 100 milyar dolar civarinda. Tabii bütün bunlari karsilayabiliriz ayri bir sey ama 50 binden fazla canimiz da topraga verildi onun aCisi kolay degil. Geçenlerde Hatay’da 2 tane evi ziyaret ettik. Evini teslim ettigimiz kardesleri gözlerinden hala çesme gibi sular akiyor. 2 ailede 3 tane evladini topragi vermis ates düstügü yeri yakiyor" diye konustu.



"Fay hatlari üzerine ev yapilmasina izin vermeyecegiz"

Deprem bölgesindeki insaat çalismalarinin devam ettigine deginen Bakan Özhaseki, "170 bin civarinda konutun yapim ihalesi tamamlanmis veya devam ediyor. Söz verdigimiz gibi 1 yil içinde 311 bin konut yapilacak. Simdi yeni bir döneme dogru geçiyoruz.. Eski hatalara düsmeyecegiz. Fay kiriklarin üzerinde yapi yapilmasina, dere yataklarina ev yapilmasina asla izin vermeyecegiz. Bir sene içerisinde teslim edilecek. Ama bütün bunlarin ortaya çikan hasari sarma noktasinda yeterli oldugunu söyleyebiliriz. Bir taraftan da sehirlerin hayatini canlandirmamiz yikilan yerlerin eski haline dönmesi lazim. Oradaki yerel ticaretin, yerel mimarlik, mühendislik bürolarinin devreye girmesi lazim. Yerinde dönüsümün esaslari benimseyerek bizim hayati yeniden kurgulayip orada daha saglam, daha konutlarimizi yapip yola çikmamizi icap ediyor. En kisa sürede hayatimizi normallestirme içerisinde adimlar atacagiz, Cumhurbaskanimiz bu konuda özellikle o bölgelerde bulunan vatandaslarimiz dönüp bizlere sizden Allah razi olsun deyinceye kadar. Isler bitinceye kadar oralardan çikmak yok diye talimat verdiler" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA