Selçuk'ta Çevre Dostu Tarim Uygulamasi

Tarim kenti Selçuk’ta üreticiler, zirai atik toplama noktalariyla çevreyi ve ekolojik dengeyi koruyor. Selçuk Belediyesince tarimin yogun yapildigi yerlerde 20 farkli noktaya yerlestirilen zirai atik konteynerlerine üreticiler tarafindan birakilan bos zirai ambalaj atiklari, lisansli bir firma araciligiyla toplanarak bertaraf ediliyor.

Selçuk'ta Çevre Dostu Tarim Uygulamasi
Sebze ve meyve üretiminin yogun olarak yapildigi Selçuk’ta kullanilan zirai ilaçlarin ambalaj atiklarinin dogaya gelisigüzel birakilmasinin önüne geçmek amaciyla, Selçuk Belediyesi Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürlügü tarafindan proje gelistirildi. Buna göre tarimin yogun yapildigi yerlerde 20 farkli noktaya zirai atik konteynerleri yerlestirildi. Üreticiler tarafindan birakilan bos zirai ambalaj atiklari, lisansli bir firma araciligiyla toplanarak bertaraf ediliyor.

"Üreticiler duyarli"

Zirai atiklarin belirli bir sistemle toplanmasinin toprak, yer alti ve yer üstü sularinin temizligi açisindan büyük önem olusturdugunu belirten Selçuk Belediyesi Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürü Gonca Erdem, “Ilçemiz bir turizm kentinin olmasinin yani sira dört mevsim üretim yapilan önemli bir tarim kenti. Özellikle küresel isinmanin son derece arttigi bu günlerde, bu durum iklim krizine neden olmakta ve iklim krizi doganin dengesini bozmaktadir. Bu da üreticilerimizin zararlilarla mücadelesi çerçevesinde bazi kimyasal uygulamalar yapilmasini zorunlu kilmaktadir. Uygulamalarda kullanilan kimyasal gübrelerin ve ilaçlarin bos ambalajlarinin bir tehlikeli atik statüsünde oldugunu bildigimiz için bu ambalajlarin dogaya gelisigüzel atilmasinin çok ciddi bir çevre problemine neden oldugunu fark ettik. 4 yil öncesinde Türkiye’de bir ilk diyebilecegimiz bir projeye basladik. Tarimin çok yogun uygulandigi Belevi, Gökçealan, Çamlik gibi mahallelerimize yaklasik 20 adet konteyner yerlestirdik. Bos zirai ambalaj atiklarimizi toplayarak lisansli bir firmayla bertaraf ediyoruz. Bir plastik atigin bile bin yilda dogada yok oldugunu düsünürsek atiklarin dogaya karismasinin, topraga karismasinin, sonrasinda yeralti sularindan denize ulasmasinin çok tehlikeli oldugunu düsünüyoruz. Bu projede çiftçilerimizin son derece duyarli oldugunu gördük. Çünkü konteynerlerimiz sürekli doluyor. Bu yüzden mutluyuz. Henüz projeden haberi olmayan üreticilerimize yine seslenmek, istiyoruz, projeye sahip çikmalarini için onlari davet ediyoruz. Çevremize hep beraber koruyalim” dedi.

Kaynak: İHA